Les dones del cine català existeixen i estan aquí

- Advertisement -

Aquest 2021 hi ha més nominades que nominats als Premis Gaudí. Si això ha passat és perquè, primer, hi ha moltes dones al cinema català i, segon, s’han reivindicat i mostrat la seva vàlua en projectes com aquest. El Directori de Dones Visuals cerca impulsar l’acció de les dones professionals en el món audiovisual. Qualsevol dona que pertanyi a un dels oficis que conformen el cinema, ja sigui art, crítica, docència, direcció, distribució, exhibició, fotografia, festivals, guió, gestió cultural, interpretació, premsa i comunicació o producció, entre d’altres, poden formar part d’aquesta pàgina i incloure el seu perfil. El Directori & Comunitat busca donar visibilitat al talent femení en tots els oficis relacionats amb el cinema i l’audiovisual i és una guia exhaustiva de les professionals del sector. Qualsevol persona podrà contactar amb elles a través del cercador i profunditzar a través del seu perfil.

Però, què és “Dones Visuals”? Es va constituir l’any 2017 com l’Associació Promotora de Dones Cineastes i de Mitjans Audiovisuals de Catalunya, per defensar, promoure i fer efectiva la presència de les dones al sector audiovisual. La seva tasca és la de reunir dones professionals que treballen dins el sector amb l’objectiu de revertir la situació de desigualtat històrica, i amb la certesa que l’audiovisual no assolirà la màxima qualitat fins que no s’incorporin les mirades i les pràctiques de les dones.

- Advertisement -

- Advertisement -

Aquesta iniciativa va sorgir perquè un 64% de l’alumnat d’audiovisuals són dones i només un 16% lideren projectes dins la indústria. A més, compten amb uns pressupostos un 40% per sota de la mitjana. Elles poden crear nous referents, tant en les pràctiques artístiques i tècniques com en els continguts. El Directori, que es va presentar en el marc del D’A Film Festival de Barcelona amb 176 perfils donats d’alta, compta a hores d’ara amb més de 400 perfils de dones de l’audiovisual.

El directori de Dones Visuals, no és únic a Europa. L’entitat s’inspira en la metodologia d’Anna Serner, directora de l’Institut de Cinema de Suècia, que entre altres accions també va impulsar el directori Nordic Women in Film (nordicwomeninfilm.com).

Serner ha liderat el canvi cap a la igualtat al cinema suec, i ha aconseguit normalitzar la presència de dones al sector audiovisual del país, passant d’un 26% de pel·lícules dirigides per dones al 2012 al 50% al 2015 i alhora s’ha confirmat que la igualtat de gènere condueix a un cinema de més qualitat.

- Advertisement -
Ylenia Cañadashttps://www.elcinefil.cat
Biòloga Molecular de professió i cinèfila per naturalesa. Els anys com a voluntària en el festival de Sitges han forjat la seva unió amb el cinema oferint-li l'oportunitat de col·laborar com a crítica i redactora per a diversos mitjans de comunicació nacionals, així com a realitzar la cobertura de festivals de cinema o esdeveniments culturals. Ha exercit com Jurat de la Crítica, Méliès d'Or i Jurat Jove en el Festival de Sitges, de la crítica al BCN Film Festival,, l'Americana, TerrorMolins, Sant Cugat Fantàstic, TaShort Fest, l'Alternativa o Sabadell Film Festival, entre altres. Ha estat cap de premsa i programadora del Festival de Cinema Fantàstic de Sant Boi (Fantboi) i actualment és codirectora i programadora de la Mostra de Cinema Nòrdic de Barcelona (Nòrdica). A més, és membre de la Associació Catalana de la Crítica i l'Escriptura Cinematogràfica (ACCEC) i treballa en un cinema de Barcelona.

Articles relacionats

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles més recents