Disney és ara mateix l’empresa que domina el cinema a nivell mundial. Ben lluny queden els dies de Mickey Mouse i una o dues pel·lícules de dibuixos a l’any per anar al cine en família. Ara mateix Disney és una autèntica màquina perfecte de fer diners gràcies a la seva estratègia de “compres” d’altres empreses i la seva política d’estrenes non stop. Només aquest 2019 ha aconseguit posar 7 de les 10 pel·lícules més taquilleres al rànquing a l’estat espanyol (i la resta del món no és gaire diferent).
Per posar el lector en situació cal fer un repàs ràpid de tot el que està ara mateix sota el paraigua de Disney. Comencem per Pixar que era una empresa “externa” que va fer pel·lícules per a ells tan exitoses com Toy Story, Bugs o Monsters Inc. L’any 2006 una operació de 7.400 milions de dòlars va acabar amb Pixar integrant-se a Can Disney. Amb aquest moviment el que es pretenia és directament integrar la competència ja que Pixar havia acabat el contracte amb Disney i en aquell moment era un agent lliure al mercat.
La segona gran operació, i segurament la que millor resultat li ha donat, és l’adquisició de Marvel Entertainment per la qual va pagar 4.000 milions de dòlars. Des de llavors es va crear el Marvel Cinematic Universe, la saga de pel·lícules més taquillera de la història que inclou 22 pel·lícules des de 2008 fins el 2019. Ah, i també han desenvolupat unes quantes sèries que fins ara han anat a parar a Netflix (i aviat suposaran un nou negoci a la seva plataforma pròpia Disney +). No està de mes recordar que Avengers: Endgame ja és el film més taquiller de la història superant Avatar (2009).
Més tard, l’any 2012 es va arribar un acord amb George Lucas per comprar Lucasfilm; és a dir, tenir el control d’Star Wars i totes les futures seqüeles (i sèries) que ja s’estan desenvolupant. El preu en aquesta ocasió també va ser de 4.000 milions de dòlars. A la nova trilogia que enguany acaba li hem de sumar els spin off Rogue One i Solo. La sèrie The mandalorian serà la seva gran aposta que veurem exclusivament a la seva plataforma de TV.
L’últim moviment és la compra de 21th Century Fox. Si els preus anteriors us semblen desorbitats agafeu-vos fort perquè en aquesta operació es van pagar 71.300 milions de dòlars. Amb aquesta mega operació mercantil Disney ha passat a tenir “el control” de productes tan llaminers com The Simpsons, la saga Alien els superherois de la franquícia X-Men (incloent Deadpool) i Fantastic 4 i fins i tot el futur d’Avatar queda sota el sostre de Disney. Amb l’operació també s’ha quedat un paquet de pel·lícules i sèries que passaran a engreixar (i molt) el catàleg de Disney +.
Feta aquesta llarguíssima introducció per saber què tenim al davant quan parlem de Disney, anem a veure com va el negoci. En una paraula: èxit. De les 10 pel·lícules més taquilleres arreu del món aquest 2019 (de moment) les 4 primeres són Disney (Avengers Endgame, The Lion King, Captain Marvel i Toy Story 4). La 5a és Spiderman: far from home (Sony) i la 6a torna a ser Disney (Aladdin). A més, si mirem el rànquing de pel·lícules més taquilleres de la història del cine al top 15 n’hi ha 9 de Disney i totes són posteriors al 2013 (és a dir a aquesta nova era). Si ens posem a contar números de diners recaptats necessitarem Excels…
Conclusió: el poder de Disney ara mateix en el món del cine no és absolut però sí aclaparador. No és un monopoli però sí una guerra desigual. I una de les conseqüències de tot plegat és que els exhibidors (les sales de cine) depenen cada cop més d’aquests exitassos de taquilla. Es pot viure sense Disney però es viu molt pitjor… Quin és el futur? A El cinèfil no tenim una bola de vidre però vistes aquestes premisses pronostiquem un llarg període d’hegemonia per aquesta empresa. Les sagues Avengers i Star Wars continuaran. Els superherois no només no afluixen sinó que es multipliquen i encara queden uns quants clàssics d’animació per passar a imatge real. L’Era Disney tot just ha començat.