today-is-a-good-day

De Brisbane a Manila a la recerca del Sant Grial filipí

- Advertisement -

Isabel Presley, Manny Pacquiao i un president una mica sonat és tot el que a la majoria li ve al cap quan pensen en Filipines, l’arxipèlag que va ser colònia espanyola. Però jo penso en cinema exploitation a tuti-pleni, en Comando patos salvajes, Cirio H. Santiago, Eddie Romero i, sobretot en Weng Weng.

Weng Weng, l’actor mes baixet (83 cm) que va protagonitzar una pel·lícula, el qual va tenir un fugaç i efímer moment de fama internacional. Sí, internacional; el va portar fins la catifa vermella de Cannes, però per de sobte desaparèixer de la faç de la Terra i deixar miler i milions (o potser no tants) de fans orfes de les seves aventures.

- Advertisement -

La veritat és que jo no havia ni nascut quan tot això va passar i a la majoria ni vos sonarà el seu nom. Però al dependent d’un videoclub tronat d’Austràlia el va captivar de tal manera que es va finançar un seguit de viatges a la cerca de Weng Weng. Aquell encarregat era Andrew Leavold i d’aquell viatge en va sorgir per una banda el documental The search for Weng Weng i, uns anys després, un llibre del mateix títol.

- Advertisement -

The search of Weng Weng d’Andrew Leavold, de Brisbane a Manila a la recerca del Sant Grial filipí

A Weng Weng a Espanya el vam conèixer gràcies a  Brucelinito: agente 003 y 1/2  o For your height only, una parodia/sàtira de les pel·lícules de James Bond protagonitzada pel mateix Weng Weng on s’enfrontava a l’organització terrorista comandada pel misteriós Mr. Giant (Gegant en anglès, aquests filipins no s’estan per subtileses). El cert és que aquest film és tota una experiència que qualsevol cinèfil hauria de provar com a mínim una vegada a la vida. Les aventures de Weng Weng són demencials i posen a proba la seva resistència humana, ja que a la pel·lícula no hi ha miraments de llençar-lo per un balcó agafat d’un paraigües, fer tota mena de piruetes imaginables aprofitant la seva petita estatura o fer que uns quants pinxos se’l passin com si fos un meló.

Tot això amb els típics tics JamesBondians com gadgets d’espia (bolígrafs llença-flames o barrets voladors controlats remotament), assalt final a la fortalesa del dolent i noies Weng. Perquè si James Bond té noies Bond, Weng Weng té noies Weng. Que són d’estatura normal però que no poden evitar caure rendides als diminuts encants del protagonista i li dediquen algunes lloances tals com “ets petitó com una patata”. Weng Weng, el terror de les noies filipines.

Amb tots aquests ingredients qui no cauria rendit a l’encant d’aquest nan filipí? Doncs per a l’Andrew Leavold es va convertir en una mena de quimera a perseguir, descobrir què n’havia sigut d’ell. Ja que després d’una aventura més de l’agent 003 i 1/2 i una cinta demencial de l’oest, Weng Weng va desaparèixer del focus mediàtic i mai més se’n va saber res més.

Tant el llibre com el documental conten la cerca de l’Andrew en un seguit de 8 viatges per tot Filipines buscant al petit actor, mentre busseja per l’star system filipí d’aquella època. Una època on Filipines era ni més ni menys que la tercera cinematografia mundial, només superada per l’americana i l’índia. Un viatge que el portarà a descobrir horroritzat que ni els mateixos filipins són conscients del llegat cultural que tenen un llegat que per desgràcia en part s’ha perdut.

L’Andrew trobarà actors, productors i directors de l’època que l’aniran guiant en la seva cerca. Fins a conèixer fins i tot l’ex-primera dama Imelda Marcos i visitar el cadàver embalsamat del seu marit. I descobrir que en Weng Weng era un espia de veritat! I que era cinturó negre de Karate! I que fins i tot per a alguns era un Sant que curava per imposició de mans!

- Advertisement -

Sens dubte molt més del que l’Andrew esperava trobar d’acord amb molts de passatges del seu llibre. I és que si el documental narra tot el relat d’una manera lineal dels esdeveniments, el llibre intercala capítols de pura història cinematogràfica filipina amb d’altres més personals centrats en els progressos de la seva investigació.

Si mai heu tingut un mínim de curiositat per la cinematografia de l’ex-colònia espanyola, aquest és el vostre llibre. Si teniu interès en cinematografies exòtiques, aquest és el vostre llibre. Us interessa aprofundir en els orígens del cinema, podem dir que aquest és el vostre llibre. Ja que el recorregut que fa l’Andrew per la història del cinema filipí va des de la mateixa arribada del cinematògraf a les illes fins a l’actualitat, passant per les principals estrelles de cada època. És sens dubte un repàs completíssim, però sense arribar a ofegar amb tants de noms d’estrelles i directors.

Pel que fa a la recerca del mateix Weng Weng, podríem dir que és una novel·lització del que ja vam veure al documental afegint alguns petits matisos però sense gaires novetats destacables amb l’excepció d’una entrevista a Yehlen Catral, la coprotagonista de For your height only. Tot i així, m’encanta llegir sobre persones apassionades en el món del cinema i que porten aquesta cinefília un pas més enllà dels simples mortals.

Finalment, no puc fer res més que recomanar-lo tant com fan de Weng Weng en particular, com (recentment) del cinema popular filipí, on no és estrany barrejar en una mateixa pel·lícula a James Bond amb Batman o enfrontar a Son Goku amb Súper Mario Bros. No m’estranya que l’Andrew tingués un amor a primera vista amb aquest cinema.

Filipines I love you!

- Advertisement -
Jordi Arasa
Enginyer informàtic, cinèfil, taekwondista, programador de la CutreCon (el festival amb les pitjors pel·lícules del món) i, ara també, crític literari. Des que els seus pares el van portar a veure 'Indiana Jones y la última cruzada' ha desenvolupat una cinefilia que l'ha portat a explorar totes les arestes del món cinematogràfic. I recentment ha descobert que no hi ha plaer més gran que, a més de veure cine, llegir sobre aquest.

Articles relacionats

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles més recents