Cultura de la imatge a la XI edició del Festimatge

- Advertisement -

El Festival d’imatge de Calella va donar el tret de sortida el passat 1 d’abril i durant gairebé tot un mes (fins el dia 24) la ciutat acollirà tot un seguit d’activitats relacionades amb la imatge. Segons els organitzadors el Festimatge és l’únic festival de tot el món que reuneix cinema i fotografia en un mateix esdeveniment i, aquesta, és l’onzena edició en què s’ajunten tres certàmens que originàriament, se celebraven per separat.

- Advertisement -

El Trofeu Torretes de fotografia, en el que hi ha presents autors de 49 països diferents com Espanya, Xina, França, Alemanya o països de l’Est, entre d’altres. El Trofeu Torretes de curtmetratges també té una gran diversitat cultural en comptar amb creacions de 33 països diferents (Argentina, Colòmbia, Brasil, Burkina-Faso, Canadà, Moçambic o Vietnam, entre ells). Per últim, la Trobada Internacional de 9,5 mm, una trobada única a Espanya i de les poques que queden arreu del món, aquest any arriba a la seva 43a edició.

- Advertisement -

En aquesta nova edició, s’han presentat 5.650 fotografies a concurs, es poden veure més de 800 exposades en els diferents espais habilitats. Un total de 635 curtmetratges opten a premis i es faran 102 projeccions durant el Festival. L’exposició principal (Foto-Film, 50 anys creant imatges) està a la Sala d’Exposicions de l’Ajuntament Vell i està dedicada al 50 aniversari de Foto-Film, entitat organitzadora del Festival.

Xavier Rigola, president de Foto-Film, posa especial èmfasi en la projecció del documental JMQ a la recerca d’un somni, que es passarà el proper 17 d’abril a les 18h. “És un documental que penso que una persona cinèfila ha de veure”, comentava Rigola. Josep Maria Queraltó (JMQ) ha assolit una extraordinària col·lecció d’objectes relacionats amb el cinema i el món de l’audiovisual, més de 20.000 peces (des de les ombres xineses, les llanternes màgiques, els zoòtrops, els praxinoscopis o el cinematògraf dels germans Lumière) mitjançant les quals es fa un recorregut per la seva vida i l’evolució tècnica del setè art. Després d’anys col·leccionant, el seu somni és obrir un museu temàtic, històric, pedagògic i interactiu. També ha volgut destacar una de les novetats d’aquesta edició com seran les projeccions dels finalistes del Premi Gaudí d’aquest any.

XI edició Festimatge Calella

“Avui per avui tots els festivals tendeixen a l’especialització i està molt bé però perds una mica la visió global i pensem que nosaltres hem de tenir encara una certa globalització i ens agrada perquè així veiem una mica de tot”, opina Rigola. Totes les activitats del Festimatge són gratuïtes fet que permet que una persona pugui anar a veure 28 exposicions en una sola visita.

Segons l’organitzador, la voluntat del Festival és que durant un mes, la gent pensi en la imatge i “tingui capacitat de veure coses”. Durant els anys que s’han dut a terme els diferents certàmens, s’ha anat creant una comunitat al voltant de la imatge i, Rigola és del parer que “el que es fa en certa manera amb el Festimatge és engrandir la família de la imatge. Això és el que pretenem”.

- Advertisement -
Luana Valls
Nascuda al Brasil la Luana Valls és graduada en Periodisme, Cinema i Televisió per la Facultat de Comunicació Blanquerna. Ha treballat en diferents mitjans de comunicació escrits com el 'Diari Ara' i 'El Periódico' i també té experiència en el camp del cinema de la mà de la productora catalana Batabat i realitzant la cobertura informativa de festivals de cinema arreu de Catalunya. Des del principi, unida a aquesta aventura cinèfila amb ganes i il·lusió

Articles relacionats

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles més recents