today-is-a-good-day

Poders adolescents sense empenta

- Advertisement -

The Darkest Minds és la darrera adaptació al cinema young adult de la novel·la bestseller homónima d’Alexandra Bracken. Aquest primer volum forma part d’una trilogia enfocada clarament cap a un públic juvenil. El film està dirigit per Jennifer Yuh Nelson, la qual ha estat centrada en l’animació amb films com la 2a i 3a entrega de Kung Fu Panda, i ara canvia de registre amb la imatge real.

La trama ens situa en un futur distòpic on una malaltia ha acabat amb la vida del 98% de nens i joves dels EUA. El 2% dels que han aconseguit sobreviure han desenvolupat superpoders, però són considerats una amenaça i són tancats en caps d’internament. Una d’aquestes noies de 16 anys, aconsegueix escapar del seu campament i s’uneix a un grup d’adolescents que fugen de les forces del govern.

- Advertisement -

- Advertisement -

D’uns anys ençà, han proliferat a la gran pantalla l’estrena de diverses sagues juvenils inspirades en llibres d’èxit, però també tenen en comú que solen situar-se en un futur distòpic on els joves tenen força problemes i han de lluitar per sobreviure. Les franquícies com aquesta solen triomfar entre el públic al qual van dirigides, com ha estat el cas de Twilight, The Hunger Games o, fins i tot, Harry Potter.  El problema resideix en què al principi sorprenien i oferien un producte enginyós, màgic, personatges carismàtics, en definitiva, un blockbuster per a un públic que cerca noves emocions i empatitzar amb els protagonistes.

L’anterior saga, The Maze Runner, ja va patir els estralls d’arribar més tard als cinemes, ja que va passar força desapercebuda, sobretot les seqüeles, que han mantingut el seu públic, però poc més. Ara arriba una darrera oferta de nens amb poders disposats a ser la nova sorpresa, malauradament s’alimenta massa de les predecessores, insereix ingredients de X-Men o Stranger Things, però acaba creant un cocktail amb poca substància, més aviat un combinat insuls on predomina el gel. Fer un reciclatge no és dolent, està bé per fidelitzar l’espectador que cerca aquest elements, però hi manca la capacitat de construir nous recursos i desenvolupar un relat entretingut.

Pel que fa a l’elenc cal esmentar que tots els actors que desenvolupen papers jovials, estan ben triats i l’audiència pot arribar a crear un vincle amb ells i creure’s la seva història. Tal és el cas d’Amandla Stenberg, la qual interpreta la protagonista Ruby, que es menja la pantalla gràcies al seu tendre somriure, i dels seus companys de desventures com Harris Dickinson (Liam), Skylan Brooks (Chubs) o Miya Cech (Zu), els quals exposen uns personatges ben definits, malgrat caure en recurrents escenes d’amor innecessàries i agafades amb calçador. La part dels actors més madurs, semblen extrets d’un càsting de sèrie B, sense cap mena d’atractiu ni afinitat, com és el cas de Wallace Langham i Wade Williams.

Els fets es van desenvolupant sense vivacitat, d’una manera molt mecànica. És ideal per als adolescents que no s’han empapat del cinema anterior, ja que el film que arriba a les cartelleres el 10 d’agost s’ha quedat antic abans de veure la llum. 

Veredicte

El millor: Els actors joves tenen força potencial, malgrat estar desaprofitats. La idea és prou original, però manca d’intel·ligència. 

El pitjor: La poca creativitat en un guió que podria donar més del que ofereix, esdevenint un producte banal i convencional. 

Nota: 5

- Advertisement -

- Advertisement -
Ylenia Cañadashttps://www.elcinefil.cat
Biòloga Molecular de professió i cinèfila per naturalesa. Els anys com a voluntària en el festival de Sitges han forjat la seva unió amb el cinema oferint-li l'oportunitat de col·laborar com a crítica i redactora per a diversos mitjans de comunicació nacionals, així com a realitzar la cobertura de festivals de cinema o esdeveniments culturals. Ha exercit com Jurat de la Crítica, Méliès d'Or i Jurat Jove en el Festival de Sitges, de la crítica al BCN Film Festival,, l'Americana, TerrorMolins, Sant Cugat Fantàstic, TaShort Fest, l'Alternativa o Sabadell Film Festival, entre altres. Ha estat cap de premsa i programadora del Festival de Cinema Fantàstic de Sant Boi (Fantboi) i actualment és codirectora i programadora de la Mostra de Cinema Nòrdic de Barcelona (Nòrdica). A més, és membre de la Associació Catalana de la Crítica i l'Escriptura Cinematogràfica (ACCEC) i treballa en un cinema de Barcelona.

Articles relacionats

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles més recents