A aquestes alçades segur que heu sentit a parlar d’El inocente. Aquest thriller de Netflix dirigit pel català Oriol Paulo (Contratiempo, Durante la tormenta) està entre els títols més populars de la plataforma i està en boca de tothom. A priori, el que més crida l’atenció és el repartiment estelar que aplega i una trama de misteri que gira al voltant de la resolució d’un crim. Sembla que la ho té tot per triomfar, però en realitat, perdoneu el nivell de l’acudit, la sèrie no mata.
El primer capítol ens presenta en Mateo Vidal (Mario Casas), un estudiant de dret normal i corrent que en una baralla de discoteca acaba matant un altre jove per accident. La nit li sortirà cara i passarà un temps a la presó. Però el temps passa, surt i refà la seva vida. Sembla que tot va bé, fins que la seva dona Olivia rep una trucada que posarà la seva vida potes enlaire. Poc a poc, anirem endinsant-nos en els secrets i el passat de cada un dels personatges d’aquesta sèrie per acabar descobrint què ha passat realment i qui hi ha darrere de tot l’entramat.
A partir d’aquí, s’aniran succeint 8 episodis, cada un narrat o protagonitzat per un dels personatges de la sèrie. Aquesta manera de narrar, com si es tractés d’un joc de nines russes, fa que a cada capítol l’espectador descobreixi algun aspecte nou de la investigació. Al principi, pot semblar una tècnica narrativa intel·ligent, però de seguida cau en la repetició, ja que hi ha fets que se’ns narren diverses vegades però des d’un punt de vista diferent. Per altra banda, d’aquesta manera es dona molt més pes a la narració i se centra en trobar la veritat, més que no pas en acostar els personatges als espectadors.
I parlant de personatges, com ja hem avançat abans, la sèrie compta amb un repartiment espectacular. El recent guardonat amb el Goya a Millor Actor, Mario Casas, encapçala el repartiment, però el segueixen actors de la talla de José Coronado, Aura Garrido, Alexandra Jiménez, Juana Acosta… Però tot i que tots estan a l’alçada del seu personatge i el defensen amb mestratge, cap d’ells destaca en el seu paper. De fet, podrien estar interpretats per altres actors i la sèrie seguiria “funcionant” (si és que funciona) igual. És possible que no sigui un defecte del guió de Jordi Vallejo, Oriol Paulo i Guillem Clua, sinó de la novel·la de Harlan Coben en la qual es basa, però no us ho puc dir, perquè no l’he llegit. Sigui com sigui, l’espectador no connecta ni s’identifica amb cap dels personatges, per molt ben interpretats que estiguin.
Després tenim el tema dels girs. S’ha venut El inocente com una sèrie plena de girs argumentals i cliffhangers capítol rere capítol. S’ha de reconèixer que al principi funciona i aconsegueixen mantenir l’espectador enganxat a la pantalla, però a mesura que els capítols avancen aquests girs es veuen forçats i acaben perdent tot interès perquè la trama es torna força previsible. Això sí, està ben lligada i no queda ni un cap per lligar (només faltaria!). Enganxa? Sí, especialment al principi, de manera que agradarà a aquells que no siguin capaços d’endevinar per on van els trets i als que valorin més la resolució del misteri que qualsevol altre cosa. Pels més avesats al thriller, els últims capítols perden força i ens acaba important bastant poc com acaba tot plegat.
Dit així, sembla que tot sigui un “sí, però no” o un “quiero y no puedo”, i en realitat és així excepte en l’apartat tècnic. En aquest aspecte la sèrie és impecable. La feina que fa Bernat Bosch amb la fotografia és més que bona i ens ofereix un producte, juntament amb una escenografia i un vestuari molt treballats, un producte de molta qualitat tècnica. Es nota que han sabut aprofitar el pressupost. En resum, podem dir que es tracta d’un “culebrón” amb el passat perseguint els personatges, amb una bona quantitat de morts, amb força al principi perquè que es va dilunint cap al final. Passarà sense pena ni glòria. Una sèrie que no recordarem d’aquí a 3 setmanes.
Veredicte
Agradarà… a qui busqui un thriller entretingut sense més amb actors famosos.
No agradarà… a qui busqui una història amb personatges memorables.
Enganxòmetre: 7
Nota: 6