today-is-a-good-day

‘Bon dia, món!’: Espectacle visual aclaparador i poètic

- Advertisement -

Bon dia, món! és un film d’animació francès dirigit per Anne-Lise Koelher i Éric Serre, que realitza un passeig per la naturalesa amb molta cura, ja que està molt ben documentat i apropa a l’espectador a la fauna i la flora amb un nivell de realisme curiós, ja que està feta amb paper maixé i marionetes fent servir la tècnica stop-motion. Aquesta consisteix a recrear el moviment d’objectes inanimats a partir de la filmació fotograma a fotograma. L’animació és l’art de crear la il·lusió de moviment en elements inanimats. La pel·lícula té una durada d’uns 60 minuts i per cada segon d’animació calen 24 fotogrames, per tant, per a desenvolupar aquest film han fet falta 90.000 fotografies. S’han fet servir centenars de figures realitzades en paper maixé per a representar 76 espècies d’animals, 43 de vegetals i 4 de fongs, A més, s’hi ha representat de cada criatura diferents estadis evolutius (des de la larvària fins a adultesa) i mides diferents.

La trama se centra en deu animalons de diferents espècies que, en un entorn natural d’aigua i de boscos, neixen, creixen, observen la vida i aprenen a desenvolupar-se en ella. A l’aigua, un lluç de riu molt petit somia en ser gegant, una libèl·lula jove vol aprendre a lluitar, mentre que una salamandra anhela sortir de l’aigua per a descobrir que hi ha més enllà. A la vora del riu, un castor desitja construir una llar a la seva manera, mentre que un bitó vol tocar la lluna volant. Mentrestant, dalt dels arbres, un mussol aixeca el vol i coincideix amb un ratpenat al qual li agrada molt la música. En sortir el sol, uns cabussons emplomallats ballen, un blauet busca el seu lloc i una tortuga admira meravellada l’agitació del món i desafia el pas del temps mentre mira de mantenir la calma. Tots ells són uns aventurers que admiren la bellesa del món, se senten afortunats de formar-ne part i exclamen: Bon dia, món!

- Advertisement -

Al film la naturalesa està present i acompanya a l’espectador en tot moment i ajuda a conèixer de més a proper els éssers vius que hi habiten, a la vegada, que pren consciència de la seva preservació i l’equilibri dels ecosistemes. A través de l’observació de l’entorn, grans i petits aprendran l’aventura de créixer i curiositats sobre aquest món tan fascinant. Ofereix una eina educativa que serveix perquè els més petits descobreixin la natura que els envolta. A més, durant la pel·lícula hi transcorre un any i mostra les diferents estacions i les coses més rellevants que hi tenen lloc, configurant així una visió més aproximada sobre la realitat i ubicant-la en el temps.

- Advertisement -

La seva barreja entre les tècniques artístiques que s’han fet servir per a crear-la: animació tradicional, stop-motion i fotografia, fan d’aquesta producció una obra espectacular i original, que farà les delícies no només als més menuts, també als adults que quedaran enlluernats per la seva poesia visual i la força de les frases existencials que les acompanyen. Els animals compten amb veu pròpia i es van qüestionant fets sobre el seu origen, el seu entorn, sobre el seu futur, això deixa de manifest uns missatges més profunds sobre la vida, ja que es plantegen les seves pors, desitjos, alegries i esperances enfront del seu lloc al món. Això està acompanyat d’una veu en off que els va guiant en el seu procés d’aprenentatge, quelcom que es podria dir com la veu del seu instint o, fins i tot, de Gaia (la mare Terra).

El film que, inicialment estava plantejat com una minisèrie per a televisió i que posteriorment va esdevenir en un llargmetratge, ha trigat gairebé deu anys a realitzar-se. Aquest fet denota que al seu darrere existeix un gran esforç i ambició desenvolupat de manera minuciosa i narrat com si es tractés d’un documental de ficció, tot això d’una forma amena i comprensible. Es podrà gaudir als cinemes a partir del 24 de setembre i també estarà disponible la versió doblada i subtitulada al català de la mà de Pack Màgic. A més, està recomanada per a tots els públics, en especial a nens a partir de 5 anys.

Veredicte

El millor: Els valors que transmet i com, a través d’una animació espectacular, ensenya com funciona el món i la vida en tota la seva esplendor.

El pitjor: Els més menuts tindran alguna dificultat per a entendre certes frases més transcendentals.

Nota: 7

- Advertisement -
Ylenia Cañadashttps://www.elcinefil.cat
Biòloga Molecular de professió i cinèfila per naturalesa. Els anys com a voluntària en el festival de Sitges han forjat la seva unió amb el cinema oferint-li l'oportunitat de col·laborar com a crítica i redactora per a diversos mitjans de comunicació nacionals, així com a realitzar la cobertura de festivals de cinema o esdeveniments culturals. Ha exercit com Jurat de la Crítica, Méliès d'Or i Jurat Jove en el Festival de Sitges, de la crítica al BCN Film Festival,, l'Americana, TerrorMolins, Sant Cugat Fantàstic, TaShort Fest, l'Alternativa o Sabadell Film Festival, entre altres. Ha estat cap de premsa i programadora del Festival de Cinema Fantàstic de Sant Boi (Fantboi) i actualment és codirectora i programadora de la Mostra de Cinema Nòrdic de Barcelona (Nòrdica). A més, és membre de la Associació Catalana de la Crítica i l'Escriptura Cinematogràfica (ACCEC) i treballa en un cinema de Barcelona.

Articles relacionats

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles més recents