Fins al 20 d’abril CaixaForum acull l’exposició Interior Berlanga. Cinema, vida i humor. Més enllà de la mostra, organitzada per la Fundació La Caixa, s’ha programat un cicle amb algunes de les obres més icòniques del director valencià que van marcar la segona meitat del segle XX. El cicle, que va començar el 5 de febrer s’allargarà fins al 19 de març i permet entrar al peculiar univers berlanguià amb quatre dels seus films més cèlebres.
- 05/02/2025 a les 19:00h: Bienvenido, Mister Marshall
- 19/02/2025 a les 19:00h: Plácido
- 05/03/2025 a les 19:00h: El verdugo
- 19/03/2025 a les 19:00h: La escopeta nacional
Per ajudar l’espectador a entrar a la singular ment de Berlanga totes les projeccions compten amb una presentació a càrrec del crític de cinema Joan Pons Pinac per posar la seva obra en context. A la primera projecció, la de Bienvenido, Mister Marshall, Pinac va oferir context històric sobre l’autor i va certificar que es podran veure a la gran pantalla quatre joies de Berlanga. “El seu cinema, els personatges i fins i tot les seves cançons queden gravats a les ments dels espectadors”.
Belanga: esquivant la censura i retratant l’Espanya incòmode
El crític va parlar del tipus d’humor del film i de la seva obra en general. “És un humor senzill de mecànica, però molt ben articulat perquè funcioni per a totes les edats. És un humor blanc molt propi dels tebeos de l’època, però que funciona molt bé.” Per altra banda, Pinac va destacar, posant Mister Marshall com a exemple, que les obres de Berlanga no escatimen en crítica. “El film reparteix contra els americans però també contra els espanyols.
La pel·lícula és una obra folklòrica, però a la vegada una crítica cap al folklorisme que representava el cinema espanyol de l’època”. És a dir, per un costat ensenya com es percebia Espanya al món de la postguerra, però per l’altra aquella era precisament la imatge que Espanya volia exportar. Un divertit peix crític que es mossega la cua amanit amb inoblidables esquetxos còmics i personatges entranyables.
A més d’aquest cicle, també s’ofereixen visites comentades, cafès tertúlia al voltant de la seva cinematografia i fins i tot un taller pensat per als més menuts de la família.
Repàs a la carrera del cineasta
Els films del Cicle Tot em sembla Berlanga són exemples magistrals de la capacitat del cineasta per esquivar la censura franquista i exposar, amb intel·ligència, les contradiccions del sistema. El proper film del cicle Plácido (nominada a l’Oscar a la Millor pel·lícula de parla no anglesa l’any 1961) és un meravellós exemple com una comèdia costumista porta amagada un retrat socials gens benèvols de l’Espanya franquista. De la mateixa manera El verdugo amaga entre línies dards enverinats contra la pena de mort i el garrote vil disfressats rere el seu humor aparentment innocent.
Interior Berlanga: viatge immersiu a l’obra del cineasta a CaixaForum
El seu domini del pla seqüència i l’ús coral dels personatges van convertir-lo en un referent narratiu i estilístic. A més, el seu llegat transcendeix el seu temps, influenciant generacions posteriors de cineastes espanyols. Berlanga no només va definir una època, sinó que va demostrar que la sàtira pot ser una poderosa eina de denúncia social. És per això que qualsevol bon cinèfil hauria d’aprofitar aquest cicle Berlanga per aprofundir o descobrir el cineasta en qualsevol de les iniciatives organitzades a CaixaForum.