Clandestí és el nom de la primera peça de ficció amb el referèndum sobre la independència de Catalunya com a rerefons. El curtmetratge, protagonitzat per Joan Frank Charansonnet, Miquel Sitjar i Esther Nubiola, gira al voltant d’un intercanvi de mercaderia sensible que s’ha de fer de matinada, d’amagat de la policia i en indrets aïllat dels nuclis urbans. Aquesta ficció co-,dirigida per JR Armdàs i Ivan Mulero, ha estat el projecte guardonat a la 1a edició dels Premis Arkam, un esdeveniment organitzats pels responsables del Festival Infest de Rubí que neix amb la voluntat guardonar les millors produccions audiovisuals del Vallès. Més de 25 propostes s’havien presentat a aquests nous premis de les quals 7 va ser finalistes i es van projectar en una gala marcada per l’humor al Teatre Municipal La Sala del municipi vallesà.
Mercaderia sensible
El film es va rodar-se de nit entre el 30 d’agost i el 5 de setembre a Sant Cugat, Rubí i Cerdanyola. Una de les particularitats de Clandestí és la barreja d’imatges reals amb metratge de ficció. Així, al curtmetratge hi trobem seqüències rodades amb càmeres amb qualitat d’imatge 4K que combinen amb trossos gravats amb iPhone. La trama seguirà en Pol i en Xevi (Charansonnet i Sitjar) que esperen, nerviosos i de matinada, per trobar-se amb una persona desconeguda (Nubiola).
El tram final de la història, a més, mostrarà imatges inèdites de l’1 d’octubre enregistrades per Armadàs el dia del referèndum a la ciutat de Sant Cugat. Per augmentar el realisme del film, també s’ha comptat amb extres que van tenir un paer clau en el desenvolupament de la jornada electoral en aquest municipi i que han acceptat coprotagonitzar el curtmetratge al costat d’actors professionals. Algunes de les imatges que apareixen a Clandestí també han estat utilitzades per Netflix pel seu documental sobre el procés Dos Cataluñas.
Segons JR Armadàs, autor també del guió, l’objectiu és mostrar la tensió dels personatges amb una estètica i un llenguatge propi del cinema negre. “Durant tota l’organització del referèndum de l’1 d’octubre moltes persones “normals” van protagonitzar, per voluntat pròpia, escenes pròpies d’una pel·lícula de suspens. Amb l’amenaça constant de la policia, van trobar-se al mig de situacions límit, molt angoixants, que hem volgut recollir al curt”. Per a Ivan Mulero una de les idees mes interesants de Clandestí és la possibilitat de narrar una historia tremendament actual des d’una òptica de gènere, purament estilística. “A mesura que transcorre la trama anem despullant els elements cinematogràfics de la mateixa fins a quedar-nos amb narració sostinguda sobre imatges reals. Algunes escenes es van rodar amb persones que apareixen en les imatges reals; la idea de rodar un curt sobre un fet com aquest amb els protagonistes que ho van viure, però des de un angle purament cinematogràfic és molt poderosa i atrevida”.
El curtmetratge es va preestrenar per primer cop la nit del divendres 28 de setembre del 2018 en una sessió especial a la fresca al parc Ramon Barnils de Sant Cugat on i acte seguit es va projectar a la façana de la Generalitat de Catalunya en el marc de l’Acampada per la llibertat. Després d’aquestes pre-estrenes ha passat pel Festival de Cinema de Girona, el Fes-ho curt de Nules i els festival de novel·la negra Sang Cugat i Vilassar de Noir entre d’altres.