Dies de ràdio (al cinema)

- Advertisement -

Si sou d’aquells que escolteu aquell aparell vintage anomenat ràdio potser sabeu que el 13 de febrer és el dia internacional de la ràdio. Això és així perquè és el dia en què es va crear la ràdio de les Nacions Unides l’any 1946. I com que a El Cinèfil ja fem ràdio a través del nostre pòdcast, ens sumem a l’homenatge periodístic fent un reportatge sobre les pel·lícules i sèries imprescindibles sobre la ràdio. No sintonitzeu cap altra web que les teniu aquí sota.

Radio days de Woody Allen (1987)

radio days

- Advertisement -

Estrenat l’any 1987  i narrada pel mateix Woody Allen, la pel·lícula se centra en les aventures d’un nen que descobreix la música a través de la ràdio i la converteix en la seva passió. Amb situacions còmiques i una selecció sempre mil·limetrada tria de la música de l’època Radio Days no és una de les pel·lícules més conegudes del cineasta novaiorquès. Protagonitzada per la seva musa (llavors) Mia Farrow, va estar nominada a dos Oscar per guió que va escriure el mateix Woody Allen i per la direcció d’art, però no va endur-se cap guardó.

Good Morning Vietnam de Barry Levinson (1987)

- Advertisement -

L’inoblidable Robin Williams va protagonitzar també l’any 1987 un dels seus crims de cine més famosos.
Good morning vietnamTant és així que aquesta pel·lícula li va valdre una de les seves moltes nominacions a l’Oscar i a més va guanyar el Globus d’or com a millor actor. Good Morning Vietnam va ser un èxit de crítica i públic i va estar al Top 5 de films més taquillers d’aquell any. L’argument ens porta al Saigon del 1965 on un locutor de ràdio es torna molt popular entre les tropes nord-americanes destinades al país asiàtic. El seu èxit, però enfureix als seus superiors per la seva tendència irreverent. La història està basada en les experiències de la ràdio a la Armed Forces Radio Service d’Adrian Cronauer. Una de les dades curioses del film és que la major part de les emissions de ràdio de Williams van ser improvisades. Un gran actor al que trobem molt a faltar…

Good night and good luck de George Clooney (2005)

Ens posem seriosos. Llibertat d’expressió, caça de bruixes i cine amb rerefons polític i en blanc i negre. Una vegada més mirem enrere… Estem a l’any 1953 i als Estats Units s’està vivint una ferotge persecució a tothom que se sospita que fa olor de comunista.

Good night good luck

El periodista Edward R. Murrow (David Strathairn), el coproductor del seu programa Fred Friendly (George Clooney) i el reporter José Wershba (Robert Downey, Jr.) desafien les pressions i les tàctiques de descrèdit utilitzades per Joseph McCarthy durant la seva croada per eradicar als elements comunistes en el govern. Òbviament, això no agradarà “als de dalt”. En aquest clima de por i de la represàlia, l’equip de la CBS té la intenció de fer públic els mètodes foscs de McCarthy i provar que alguns dels acomiadaments i gent acusada de ser comunista no tenen cap fonament. Ràdio i els orígens de la tele com a mitjà de masses es barregen en un film que va estar nominat a sis Oscars incloent Millor Pel·lícula, Millor Director, Millor Guió i Millor Actor.

The boat that rocked de Richard Curtis (2009)

Una de les pel·lícules més salvatges i fresques sobre les ones hertzianes. El film fa un viatge al 1966 per explicar la història de l’emissora de ràdio pirata Ràdio Rock i la seva tripulació de DJs que es dediquen a difondre la música rock i pop al Regne Unit des d’un vaixell ancorat al Mar del Nord. Fins aquí cap problema si no fos perquè el govern britànic té la intenció de tancar-la pel seu contingut pot ortodox però no pot perquè el vaixell està situat en aigües internacionals.

The boat that rocked

El repartiment del film és de luxe. Protagonitzada per Philip Seymour Hoffman, Bill Nighy, Rhys Ifans, Nick Frost i Kenneth Branagh va tenir una recepció més aviat tèbia per part de la crítica i el públic. Amb un pressupost de 50 milions només va aconseguir recuperar-ne 30. El director Richard Curtis ha confessat que tot i estar inspirat en fets reals (una emissora que emetia des d’aigües internacionals l’any 1960) la pel·lícula és una ficció que homenatja aquests pirates radiofònics dels segle passat.

Ràdio Cincinnati de High Willson (1978-1982)

Per acabar ens passem al món de les sèries amb WKPR in Cincinnati una sèrie nord-americana que narra desventures del personal d’una petita emissora de ràdio d’Ohio. La sit-com creada per Hugh Wilson i està basada en les seves experiències reals treballant com a cap de màrqueting i publicitat a Top 40 WQXI a Atlanta. Molts dels personatges i fins i tot algunes de les històries es basen en les persones i esdeveniments reals que ell va viure a Atlanta a la WQXI.

- Advertisement -

WKRP cincinnati
La sèrie va rebre 10 nominacions als premis Emmy, incloent-hi tres per a millor sèrie de comèdia. La cadena de televisió CBS va emetre la sèrie durant quatre temporades i 88 episodis fins al 21 d’abril de 1982. També es va emetre a TV3 i és recordada amb força nostàlgia pels esbojarrats guions i les pintes ‘vuitanteres’ dels seus protagonistes.

El suplement…

I per acabar farem una cosa que no acostumem a fer els periodistes que és revelar (parcialment) les nostres fonts. Com que som bona gent i sabem que sempre teniu ganes de més aquí podeu consultar una llista de fins a 100 pel·lícules on la ràdio és, d’alguna manera protagonista. Gentilesa d’IMDB en anglès això sí.

- Advertisement -
Redaccióhttps://elcinefil.cat/
'El Cinèfil' és un mitjà de comunicació dedicat a analitzar, explicar i difondre l’univers del cinema en tota la seva amplitud. Parlem de pel·lícules, sèries i festivals i també organitzem tot tipus d'esdeveniments relacionats amb el cinema. Ens agrada dir que som una revista en xarxa i en català. En xarxa perquè, a banda del web, també aprofitem les xarxes socials per a difondre i comunicar novetats i reflexions sobre el setè art. I tot plegat ho fem en català perquè és la nostra llengua. Gaudeix i que el cinema t'acompanyi... SEMPRE!

Articles relacionats

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles més recents