today-is-a-good-day

Cinema amb coreografia sonora

- Advertisement -

El cinema és un art que s’ha d’anar reinventant i combinant amb altres arts com són el teatre o la música. Per això va sorgir la combinacions entre aquestes arts. Normalment és el cinema el que rep les adaptacions, sorgint de novel·les en un elevat tant per cent, però el fenomen musical adaptat al teatre ha estat al contrari, partint en una gran majoria de les pel·lícules.

El cinema musical és un gènere que es caracteritza per ser pel·lícules que contenen interrupcions al seu desenvolupament, per a donar un breu recés per mitjà d’un fragment musical cantant i/o acompanyats d’una coreografia. Sovint expliquen parts de la trama per mitjà d’aquests actes musicals, però d’altres vegades simplement les incorporen per pures exigències del guió.

- Advertisement -

Hi ha musicals que han estat portats al teatre que feia falta veure’ls en primera persona degut al seu impacte visual y emocionants sentiments a flor de pell, però existeixen alguns que sorprenen moltíssim i hom no esperaria trobar-se’ls. A continuació farem un repàs per alguns dels principals i d’altres que mai es podria imaginar que hagin traspassat la barrera cinematogràfica degut al seu contingut poc festiu o amb carència musical/coreogràfica:

The Lion King

- Advertisement -

Aquest musical està basat en el film homònim de la factoria Disney estrenat al 1994, el qual va revolucionar a tots els públics. Degut a les peces musicals que contenia d’Elton John i Tim Rice, a part de música addicional de Hans Zimmer, era evident que acabaria esdevenint en musical i 3 anys desprès Broadway va estrenar. Des d’aleshores ha anat recorrent diversos països i actualment es troba a Madrid omplint funcions diàriament. Per a representar als animals Disney Theatrical va crear màscares i marionetes de gran tamany.

Billy Elliot

Billy Elliot El Musical sorgeix del film homònim del 2000 amb música d’Elton John. La trama se centra en un nen d’onze anys, Billy, que descobreix que la seva passió és la dansa, tot i la contrarietat dels seus pares. Ell lluitarà per fer realitat els seus somnis a l’època de la vaga del carbó al Regne Unit com a protesta front les retallades de Margaret Thatcher. Va estrenar-se al 2005 i va donant la volta al món, l’any vinent traspassarà fronteres i arribarà a Madrid. Ha rebut diversos premis de caire important.

Mary Poppins

L’any 1964, Disney va estrenar un film basat en els llibres de P. L. Travers, que s’ ha convertit un clàssic entre els clàssics i considerat una joia. El debut a la versió musical es va fer esperar, ja que no va ser fins als 2004 quan va estrenar-se a Londres i posteriorment va arribar a la seu mundial, Broadway. Com a curiositat cal destacar que alguns conceptes dels llibres van desaparèixer a la pel·lícula, però pel musical es van recuperar, com les estàtues vivents del parc o les escales cap als estels.

The Sound of Music

Somriures i llàgrimes, títol sota el qual es va traduir aquí, es un film alemany del 1956, basat en la història de la família Von Trapp. Desprès de la mort de la mare d’una tropa de nens, el capità Von Trapp decideix contractar una institutriu per a cuidar els nens. Amb el temps sorgeix l’amor i l’amistat amb els menuts gràcies a les cançons que els van ensenyant valors. L’adaptació més coneguda és la interpretada per Julie Andrews al 1965. La producció original de Broadway va arribar al 1956 i va guanyar 5 premis Tony, incloent el de millor musical. Aleshores va iniciar una gira per tot el món que roman activa fins al dia d’avui.

Mamma Mia!

- Advertisement -

És un musical basat en les cançons originals del grup suec ABBA i té un argument molt similar al de la pel·lícula Buona Sera, Mrs Campbell (1968). El títol de l’espectacle sorgeix a partir d’una de les peces musicals més de èxit d’ABBA, la resta de títols són tots molt coneguts. El musical es va estrenar l’any 1999 i per ara porta recaptats més de 2000 milions de dòlars i continua la seva gira mundial desprès d’haver parat a Barcelona recentment. La pel·lícula, sota el mateix títol, no va arribar fins 2008 amb Pierce Brosnan, Meryl Streep o Amanda Seyfried entre les seves línees i té el mateix film argumental que el musical: Sophie és una jove que es casa i vol convidar al seu pare a la boda, el problema és que no sap qui és. Un dia troba el diari personal de la seva mare quan era jove i descobreix que té 3 candidats a ser el seu pare així que decideix convidar-los a tots i anar esbrinant quin serà.

Friends

Aquest estiu arriba a Chicago aquest musical adaptat d’una de les sèries de major èxit i renom. Tindrà una durada de 90 minuts en els quals aniran mostrant referències a la sèrie, com la canço de Phoebe: Smelly Cat, així com paròdies d’altres èxits del gènere estrenats a Broadway. Aquest espectacle no està autoritzat, però una versió anterior va rebre crítiques positives i van decidir crear aquest altre de caire còmic.

Frozen

És evident que ara mateix és la gallina dels ous d’ors de la companyia Disney, i per aprofitar el filó, han conduït als seus protagonistes a debutar en un escenari. S’haurà d’esperar fins al 2018 per a poder veure aquest musical amb les cançons que tantes vegades s’han escoltat.

https://www.youtube.com/watch?v=z99SUNYvHlY

Rocky The Musical

Aquest seria un dels espectacles nascuts d’una ment malaltissa, ja que tot i provenir d’un film de qualitat del 1976, no estava fet per posar en escena combats amb personatges que es fiquessin a cantar en qualsevol moment, trencant totalment l’esquema característic.

The Silence of the Lambs

Al 2005 va arribar Silence! The Musical, una paròdia adaptada del film de Jonathan Demme i interpretat per Anthony Hopkins. En aquesta ocasió no va arribar a Broadway, però no li va fer falta per a esdevenir un gran èxit entre la crítica i el públic. Potser no sempre s’han de prendre els assassinats com un assumpte seriós.

Spider-Man

Es tracta d’una de les adaptacions més estranyes i la més cara de la història de Broadway. La bona sort mai va estar al seu costat, ja que diversos accidents van esquitxar al musical que al 2014 va baixar el teló amb unes gran pèrdues. Al principi la idea va agradar i els més curiosos no van trigar gaire en arribar per a veure’l, però es va desinflar i al llarg dels 3 anys en cartells va esdevenir el show amb més dèficit de la història, tota una mala noticia per al personatge aràcnid de Marvel.

https://www.youtube.com/watch?v=g9LK2SBGeYg

Altres títols com Jurassic Park o King Kong també han estat fruit de versions musicals, però tot i l’afany de recaptar diners a costa de productes d’èxit de la ciència ficció, sembla ser que no són una bona aposta aquestes adaptacions. En trobeu a faltar alguna o voldríeu que es portes a terme alguna?

- Advertisement -
Ylenia Cañadashttps://www.elcinefil.cat
Biòloga Molecular de professió i cinèfila per naturalesa. Els anys com a voluntària en el festival de Sitges han forjat la seva unió amb el cinema oferint-li l'oportunitat de col·laborar com a crítica i redactora per a diversos mitjans de comunicació nacionals, així com a realitzar la cobertura de festivals de cinema o esdeveniments culturals. Ha exercit com Jurat de la Crítica, Méliès d'Or i Jurat Jove en el Festival de Sitges, de la crítica al BCN Film Festival,, l'Americana, TerrorMolins, Sant Cugat Fantàstic, TaShort Fest, l'Alternativa o Sabadell Film Festival, entre altres. Ha estat cap de premsa i programadora del Festival de Cinema Fantàstic de Sant Boi (Fantboi) i actualment és codirectora i programadora de la Mostra de Cinema Nòrdic de Barcelona (Nòrdica). A més, és membre de la Associació Catalana de la Crítica i l'Escriptura Cinematogràfica (ACCEC) i treballa en un cinema de Barcelona.

Articles relacionats

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles més recents