today-is-a-good-day

Quan Chuck Norris va trobar Bruce Lee

- Advertisement -

Oh sí! Sóc un home de paraula. Fa uns mesos vaig escriure un article sobre les velles glories del cinema d’acció de Hollywood. En mig de la nostàlgia vaig comprometre’m públicament a dedicar un article monogràfic a Carlos Ray Norris, o com és conegut mundialment: Chuck Norris. Chuck Fucking Norris o com li diu el meu pare Chuck Bufetades Norris. Un actor, productor i guionista que el 10 de març de 2018 farà 78 anys. Una figura que, més enllà de les bromes, els memes i els vídeos de catxondeo que corren per internet, mereix tot el respecte del món. La meva intenció és que acabau l’article als seus peus.

- Advertisement -

En aquest article jo volia repassar la vida i miracles de Chuck Norris però no tinc prou espai. Així doncs, el que faré és explicar amb més detall una amistat que va canviar la història del cine… Torno a prometre que més endavant continuaré submergint-me en la seva biografia però avui parlem, també, de Bruce Lee…

Les arrels del lluitador

- Advertisement -

Fill d’un camioner i soldat de la Segona Guerra Mundial, en Chuck assegura que té avantpassats cherokees i irlandesos. Amb només 18 anys i avergonyit per l’alcoholisme del seu pare va allistar-se a l’exèrcit, concretament a la força aèria, i l’any 1958 (com dèiem amb 18 anys) va anar a la Guerra de Corea. D’aquell viatge de 4 anys ornaria amb dues coses: el sobrenom Chuck i un cinturó negre en arts marcials. Resumint molt podríem dir que els deu anys després d’això el passaria al costat dels cops de puny i de peu; en altres paraules convertint-se en un campió d’arts marcials concretament en karate. Va ser llavors que va obrir una escola pròpia d’arts marcials amb clients tan importants com  Steve McQueen, Chad McQueen, Bob Barker o Priscilla Presley entre d’altres. Va ser llavors quan va conèixer un altre monstre que li canviaria la vida.

Chuck Norris vs Bruce Lee

Bruce lee Chuck norris

Podríem dir que la carrera cinematogràfica de Chuck Norris comença l’any 1972 al costat d’un veritable mite del cine: 李小龙 (Petit Drac) més conegut com Bruce Lee. 1965, Chuck Norris comparteix un taxi de tornada a l’hotel amb Bruce Lee, que llavors sortia ja a la tele a la sèrie Green Hornet. A les 12 de la nit tots dos estaven sense samarreta practicant arts marcials al hall de l’hotel. Quan en Chuck mira el rellotge per segona vegada aquella nit són les 7 del matí. Comença una amistat marcial que van mantenir durant 5 anys a Los Angeles fins que el Petit Drac va marxar a Hong Kong a fer cine. Chuck Norris va continuar perfeccionant el seu “camí”, i dos anys més tard va rebre una trucada des de l’Àsia: era Bruce Lee.

Feia mesos que no parlaven i en aquest interludi Bruce Lee començava a ser un home respectat al cine de Hong Kong gràcies a les pel·lícules de la companyia Shaw Brothers The Big Boss (1971) i Fist of Fury (1972). El tàndem Lee-Norris, però, ja tenia un passat comú al cine. L’any 1969 Bruce Lee va ser el responsable de les coreografies d’escenes de lluita del film The Wrecking Crew (La mansión de los siete placeres) protagonitzat per Dean Martin i Sharon Tate i amb Chuck Norris en el seu primer paper a la història del cine. Aquella trucada, però era diferent. Bruce Lee volia lluitar amb Chuck Norris davant de la pantalla en una escena èpica, en un escenari històric.

Chuck norris bruce lee

“Acabo d’acabar dues pel·lícules aquí a Hong Kong i han tingut tenir molt èxit”, diu Bruce Lee. “Ara vull fer una escena de lluita que tothom recordarà i vull que siguis el meu rival”. La pel·lícula és Way of the Dragon (La furia del dragón). L’any 1972 aquella pel·lícula va ser la més taquillera a Hong Kong, superant les xifres de les dues anteriors que havia protagonitzat Bruce Lee. L’al·licient principal era precisament la baralla final. La del Coliseu de Roma. La lluita de titans entre Bruce Lee i Chuck Norris.

En una entrevista Chuck Norris va explicar com es va coreografiar aquesta mítica escena. “Ens coneixíem molt bé, perquè havíem treballat junts durant molt de temps. En Bruce va dir: què vols fer, Chuck? Li vaig dir per què no faig això i això? I ell va dir bé, ho faré i així successivament… Vam arribar a aquest punt de llibertat i, lliurement vam fer sparring i vam lluitar”. Podem fer molts homenatges a aquella escena i a aquella pel·lícula però el millor és veure-la i gaudir d’un dels millors moments del cinema d’acció.

- Advertisement -

Tots coneixem el trist final de Bruce Lee… Està clar que haurem de fer algun article sobre ell. Estem en ple segle XXI i els noms de Chuck Norris i Bruce Lee encara ressonen. L’amistat del Petit Drac i futur Ranger de Texas va ser molt especial ja que no només es va conrear en el cine sinó en el místic món de les arts marcials, on tot és més intens i pur. Una de les persones que va carregar el fèretre de Bruce Lee el 21 de juliol del 1973, dia del seu enterrament a Seatle (juntament amb James Coburn i Steve McQueen) va ser Chuck Norris. Si no se us ha caigut la llagrimeta és que no sou humans…

- Advertisement -
Redaccióhttps://elcinefil.cat/
'El Cinèfil' és un mitjà de comunicació dedicat a analitzar, explicar i difondre l’univers del cinema en tota la seva amplitud. Parlem de pel·lícules, sèries i festivals i també organitzem tot tipus d'esdeveniments relacionats amb el cinema. Ens agrada dir que som una revista en xarxa i en català. En xarxa perquè, a banda del web, també aprofitem les xarxes socials per a difondre i comunicar novetats i reflexions sobre el setè art. I tot plegat ho fem en català perquè és la nostra llengua. Gaudeix i que el cinema t'acompanyi... SEMPRE!

Articles relacionats

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles més recents