‘El català a la carta’, el llibre sobre el català a les plataformes

- Advertisement -

La presència del català a les plataformes de vídeo a la carta està augmentant exponencialment. I per aquest motiu, entre d’altres, ha sortit a la venda el llibre El català a la carta, publicat per Onada Edicions. Escrit per Àlex de la Guia, responsable del web Desdelsofà.cat, ja es pot trobar a les llibreries físicament i també en línia. Els pròlegs són a càrrec de Miquel de @DoblatgeCatalà i Cristina Villà i Font (directora d’Innovació, Recerca i Estratègia Digital de la CCMA).

Què són les plataformes de streaming? Quines donen servei a l’Estat espanyol? Com
tracten el català? Sempre l’han tractat igual? On puc veure pel·lícules i sèries en català?
Al llibre es troben resposta a aquestes preguntes i moltes d’altres. També hi descobrireu com va arribar la indústria del cinema a Catalunya, l’inici del doblatge en català, informació de les plataformes i com ha evolucionat la presència del català a les plataformes de vídeo sota demanda.

- Advertisement -

El català a la carta

‘El català a la carta’, un projecte de Desdelsofà.cat

- Advertisement -

Àlex de la Guia explica que el motiu principal per escriure el llibre va ser ordenar tota la informació que havia recopilat sobre les plataformes, el seu origen la seva arribada a casa nostra i l’evolució del seu tracte cap a la llengua catalana. “Volia que aquesta informació fos accessible a qualsevol persona i explicar d’una manera clara la importància de tenir audiovisual en català accessible i consumir-lo, perquè l’audiovisual és la principal font de referents lingüístics que hi ha”.

Respecte de la recepció de l’obra durant els primers dies l’autor assegura que està sent prou bona “Veig usuaris que publiquen a les xarxes que ja el tenen i pel que he pogut veure al sector del doblatge català la idea del llibre ha agradat. Diversos actors m’han agraït la publicació del llibre i el suport que sempre ha rebut el sector des de la iniciativa Desdelsofà.cat i el text del llibre”.

Català a la carta - desdelsofa
Àlex de la Guia acompanyat de la consellera de Cultura, Natàlia Garriga. FOTO: Francesc Voltas

Un projecte en favor de la llengua catalana

Desdelsofà.cat és un projecte que va néixer l’any 2021 perquè els usuaris trobessin fàcilment el contingut en català, en Versió Original Subtitulada al Català (VOSC) i en aranès disponible a les plataformes. Hi ha catalogades unes quaranta plataformes entre públiques i privades. El llibre explica la història i creixement de les principals plataformes i de les plataformes privades dels Països Catalans. La part més important és l’explicació dels inicis de la llengua catalana a cadascuna i com ha anat evolucionant.

A més a més, també es comenten els inicis del cinema a Catalunya i del doblatge en català. El llibre és una eina per a conèixer millor les plataformes, saber com han tractat (i tracten) la nostra llengua, i dotar-se d’arguments i energia per a demanar més audiovisual en català i entendre la importància que té l’audiovisual per la permanència, aprenentatge i difusió de les llengües.

- Advertisement -
JR Armadàs
Nascut als anys 80 (amb tot el que això comporta) Joan Ramon Armadàs és Llicenciat en Dret i Periodisme per la UPF. Ha treballat en premsa local a Sant Cugat i en premsa internacional com a corresponsal al Regne Unit i la Xina. Com a escriptor ha publicat tres novel·les, diversos relats curts i ha estat editor d'Edicions Xandri durant 6 anys. En l'àmbit cinematogràfic ha escrit i dirigit una pel·lícula i sis curtmetratges i és el co-director del Sant Cugat Fantàstic i La setmana del Cinema en Català. També ha fet de cap de premsa d'unes quantes pel·lícules catalanes. Des del 2016 és el capità d'aquest vaixell periodístic i cultural anomenat 'El Cinèfil'.

Articles relacionats

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles més recents