La història de Cardona i Orson Welles és una de les grans històries de cinema a Catalunya. L’any 1964, quan el director estatunidenc ja era una estrella de fama internacional, va escollir un petit poble català amb molta història per rodar part del seu film Chimes at Midnight (Campanades a mitjanit).
En aquell moment Cardona no comptava ni amb set mil habitants i els ciutadans del municipi es van bolcar en el rodatge. A la vila encara molts els que recorden aquelles escasses dues setmanes de rodatge en les quals actors com John Gielgud, Keith Baxter, Marina Vlady, Norman Rodway, Fernando Rey i el mateix Orson Welles van ser veïns seus per uns dies.
Cardona i Orson Welles, un patrimoni del cinema
Ara, aprofitat que fa 60 anys d’aquella efemèride, el Castell de Cardona ha inaugurat una nova experiència de visita centrada en el rodatge de la icònica pel·lícula. Aquesta iniciativa, desenvolupada conjuntament per l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural (ACPC) i la Fundació Cardona Històrica (FCH), ofereix una immersió guiada en els escenaris clau utilitzats durant la producció del film. Els visitants tenen l’oportunitat de descobrir anècdotes exclusives del rodatge i les vivències de residents locals que van participar en aquesta memorable experiència cinematogràfica.
Les primeres visites estan programades pels dies 2, 8 i 23 d’agost a les 19 hores. Malgrat això s’aniran oferint a partir del mes de setembre en altres dies i horaris. Les entrades es poden adquirir a la pàgina web de la FCH.
Descobrir patrimoni i cinema
‘Orson Welles i el Castell de Cardona: una visita de pel·lícula’ ofereix un recorregut per espais com el pati ducal, el claustre i la col·legiata de Sant Vicenç i tots ells escenaris destacats de la pel·lícula. A través de la visita es revela el talent únic de Welles per crear atmosferes i conferir al castell un paper protagonista en la història filmada. A més de les explicacions sobre el context històric de l’època a Cardona i el país, es comparteixen també anècdotes personals dels habitants de Cardona que van interactuar amb el rodatge com els de la família Davins de l’Hostal Perico i la perruquera Sílvia Muntané.
La visita inclou imatges icòniques de la pel·lícula procedents del fons fílmic de la Filmoteca Española, així com una oportunitat per als visitants de fer-se una fotografia a la col·legiata al costat d’una imatge a mida real d’Orson Welles, capturada per Julián Guisado l’any 1964.
L’esdeveniment de presentació va comptar amb la presència destacada de Sònia Hernández, directora general de Patrimoni Cultural; Ferran Estruch, alcalde de Cardona; Carme Bergés, cap de l’Àrea de Monuments i Jaciments de l’ACPC; i Francesc Ponsa, director general de la FCH.
Un tresor europeu de la cultura
La directora general de Patrimoni Cultural va elogiar la iniciativa per la seva contribució a la comprensió del castell i la seva història, destacant la importància de preservar i compartir el llegat cultural del monument. Estruch, per la seva banda, va subratllar el significat especial que Campanades a mitjanit té per a Cardona, subratllant el seu potencial per atraure el turisme cinematogràfic i ampliar l’arribada de visitants a la localitat.
Aquesta iniciativa no només commemora el llegat cinematogràfic de Cardona, sinó que també celebra el reconeixement internacional de la Col·legiata de Sant Vicenç com a Tresor de la Cultura Cinematogràfica Europea. Aquesta distinció, atorgada per l’Acadèmia Europea del Cinema el 2016, destaca la importància del castell com a escenari històric clau en la cinematografia europea, sumant-se a altres llocs emblemàtics com el Centre Bergman de Fårö i la Roda de Fira Gegant de Viena.