A molta gent li agrada comprar-se souvenirs de les seves pel·lícules preferides… Samarretes, tasses, fins a peluixos o ninotets. Una de les sagues més popular de la història del cinema, Star Wars, ha generat segons The Hollywood Reporter un total de 20.000 milions de dòlars entre l’any 1977 i el 2012. Amb aquestes xifres queda clar que, més enllà de la taquilla, el marxandatge és un bon negoci. Ara bé, heu pensat mai en el calçat de cine?
Calçat de cine, marcant tendència amb els peus
No és d’estranyar doncs que empreses del sector de la moda, decideixin pujar al carro i endur-se una part d’aquests beneficis. Un d’aquests casos recents és de Reebook que amb motiu de la celebració de l’‘Alien Day’ va llançar una rèplica exacta de les sabates esportives que portava Sigourney Weaver a la pel·lícula de James Cameron, Aliens.
L’any 1986, quan es va estrenar el film, la marca ja va comercialitzar una versió de les sabates de Ripley de forma limitada. Aquesta nova versió, però, està basada en el model alt que portava l’actriu.
Nike és una altra de les marques que ha decidit buscar negoci en el cine. A la primavera de 2016 va anunciar que les sabates que es corden soles que portava Michael J. Fox a Back to the Future II, serien una realitat. El mes de març Nike va presentar el primer anunci de les Nike HyperAdapt, que tot i no ser una còpia fidedigna de la pel·lícula tenen el seu atractiu.
De totes maneres, pels seguidors més exigents, Nike va anunciar que faria una edició limitada amb unes unitats completament idèntiques als del film. Aquests exemplars estaran disponibles només a través d’una subhasta i tots els guanys es destinaran a la Michael J. Fox Foundation per la investigació del Parkinson.
Les marques ho saben
Des de 1908 Converse porta vestint els peus de milions de persones. Un dels models més icònics són les Chuck Taylor All Star, les mítiques Converse negres amb sola i cordons blancs. Tot i que durant la dècada dels 80, 90 va patir una forta crisi és una de les sabates més utilitzades de la història. L’any 2004, Will Smith va protagonitzar la pel·lícula I, robot, en la qual apareixia calçant-se unes All Star. L’escena només dura 33 segons, però va ser suficient perquè la marca tornés a posar-se en el top of mind de la gent.
El 10 d’octubre de 2013 es va celebrar el 10è aniversari de Kill Bill: Volume 1, una de les produccions de Quentin Tarantino més reconegudes. En una de les escenes més mítiques de la pel·lícula (quan Uma Thurman s’enfronta als Crazy 88), el personatge protagonista apareix amb un xandall gairebé calcat al que lluïa Bruce Lee a Game of death i amb unes sabates Taichi de la marca Onitsuka Tiger.
Aquesta aparició a la pantalla gran, va convertir aquest model en una icona per a tots els seus seguidors i encara avui dia és mundialment usat, sigui per practicar arts marcials o per portar-les al dia a dia. Amb motiu de la celebració, Onitsuka Tiger va treure un nou model basat en el que apareixia a la pel·lícula però més modern, el model Harandia.
Vermell robí, calçat de cine clàssic
Però un dels casos més sonats és sens dubte el de les sabates vermelles d’El mag d’Oz. Després de més de setanta anys del rodatge de la pel·lícula, només han sobreviscut quatre parells originals dels que es van utilitzar durant el rodatge. Segons Rhys Thomas, autor de ‘Los zapatos rubí de Oz’, les sabatetes de Dorothy van transcendir a Hollywood fins al punt de convertir-se en “una imatge ponderosa de la innocència de tots els Estats Units”.
Dels quatre exemplars que queden, un el van robar l’any 2005 del Judy Garland Museum (a Minnesota) i avui en dia continua desaparegut. Dels tres que queden, un forma part de la col·lecció ‘Icones de la Història Nord-americana’, integrada al Smithsonian Museum de Washington.
Un altre, va ser comprat per l’actor Leonardo DiCaprio durant una subhasta perquè entressin a formar part de l’Academy Museum Of Motion Pictures. Es creu que aquest parell és el que es va usar per rodar la mítica escena en la qual, Dorothy fa xocar tres vegades les sabates per poder tornar a casa. L’últim parell, està en possessió d’un col·leccionista privat que de moment no ha manifestat la intenció de despendre-se’n.