Caganers de cine: tradició i afició

- Advertisement -

Galets, canelons, neules, torrons, fer cagar el tió i el caganer. Tot plegat sona a Nadal i estem d’acord que si hi ha una tradició rarota, però a la vegada entranyable en aquest país és la del caganer. Quan expliques a un estranger que posem una figureta d’un pagès amb barretina evacuant la carn d’olla al pessebre més d’un s’escandalitza…

Estrany o escatològic, el caganer és una de les nostres icones i molts catalans no només els col·loquen al pessebre, sinó que alguns els col·leccionen. Això és possible, en part, perquè des de fa 25 anys una empresa “personalitza” caganers. Caganer.com és ja famosa per haver fet cagar en forma de figureta des de José María Aznar fins a Donald Trump passant per Kim Jong Un o Hugo Chávez. Però aquí parlem de cinema i avui ens fixarem en la col·lecció cinèfila de caganers. Mireu, mireu que n’hi ha per a tots els gustos (cinèfils).

- Advertisement -

Caganers

- Advertisement -

Caganers: tradició, artesania i actualitat

L’empresa Caganer.com, de la família Alós-Pla, es manté fidel a aquesta tradició des de 1992 elaborant artesanalment els caganers més populars del Nadal i actualment el seu catàleg compta amb més de 450 models diferents. L’escultor de Caganer.com, Marc Alós, afirma que aquesta llarga trajectòria d’un quart de segle va tenir inicis “complicats”, però que actualment “el caganer s’ha globalitzat i se n’està fent una gran difusió a nivell mundial”. La prova és la gran varietat de personatges que varien segons les modes però sobretot segons el que aquell any està en boca de tothom. Segons Sergi Alòs, comercial de l’empresa, el que mana és l’actualitat bé sigui política o cinèfila.

“L’any 2008 i 2009 vam tenim un boom espectacular de vendes del caganer de Bob Esponja. Teníem cues des de les 9:30 a la parada de Santa Llúcia”. Els últims anys han presentat diverses novetats relacionades amb el cinema com l’Spock o el Chewbacca”.  Alòs, però afirma que hi ha caganers que superen any a any l’actualitat i tenen molta sortida: és el cas dels superherois i els personatges d’Star Wars.

Caganers Star WarsCaganers superherois

Fets a mà

“Tot és manual, no hi ha màquines. El mètode d’elaboració és 100% artesanal i totes les figuretes són fetes a Catalunya”, explica Sergi Alòs. L’any 2002 van començar a fer cares conegudes. En Marc Alòs fa els models amb un bloc de guix quan està acabat es fa un motllo que posteriorment s’omple de fang. Després es poleix, es posa al forn i la part final és pintar-los un per un. “Una labor descomunal”, afirma Sergi Alòs tenint en compte que parlem d’una producció d’entre 50.000 i 60.000 caganers cada any.

Caganers

Els més menuts de la casa són sovint els que marquen les tendències i és per això que tampoc no falten els caganers inspirats en personatges mítics dels dibuixos animats bé sigui del cine, la TV i fins i tot el món del còmic. “Els nens també participen i tenim anys de princeses, de gossets, l’any passat es va vendre molt el Picachu… També han tingut molta sortida els del Petit Príncep i la Patrulla Canina”.

Les novetats i els clàssics de sempre

Enguany les novetats de cinema passen pel pallasso de terror d’It, Hermione Granger de la saga Harry Potter i per la bruixa malvada Maléfica. També hi tenen lloc superherois i protagonistes literaris que tenen relació amb el cinema com Pippi Långstrump (Pippi Calzaslargas), Lobezno (Wolverine). Els nascuts als 70 i 80 gaudiran especialment de la versió augmentada de Son Goku i la figura del Follet Tortuga, de la sèrie Bola de Drac. Tampoc no s’han oblidat dels clàssics… Segur que reconeixeu a totes aquests icones del cinema.

- Advertisement -

caganer

I si dèiem que l’actualitat i les modes marquen les tendències dels caganers no podia faltar una referència a la sèrie que més gent ha mantingut enganxada a la TV… Suposo que no calen presentacions, oi?

Caganers joc de trons

Per cert, entre les novetats de la temporada passada hi ha també personatges cinèfils com els lladres de La casa de papel o Mr. Bean als que podem sumar els de temporades anteriors com el Joker, DeadpoolHarley Quinn o Wonder Woman. I fins i tot amb segell català com l’arbre mil·lenari d’Un monstruo viene a verme.

- Advertisement -
Redacció
Redaccióhttps://elcinefil.cat/
'El Cinèfil' és un mitjà de comunicació dedicat a analitzar, explicar i difondre l’univers del cinema en tota la seva amplitud. Parlem de pel·lícules, sèries i festivals i també organitzem tot tipus d'esdeveniments relacionats amb el cinema. Ens agrada dir que som una revista en xarxa i en català. En xarxa perquè, a banda del web, també aprofitem les xarxes socials per a difondre i comunicar novetats i reflexions sobre el setè art. I tot plegat ho fem en català perquè és la nostra llengua. Gaudeix i que el cinema t'acompanyi... SEMPRE!

Articles relacionats

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

spot_img

Articles més recents