Novetats de pes per a la 5a edició del Festival Internacional de Sèries de Barcelona, el Serielizados Fest. La primera és el canvi de dates. Si la 4a edició va tenir lloc al maig enguany el certamen se celebrarà del dies 27 al 30 de setembre a Barcelona. Però la notícia bomba és que celebraran un lustre de vida amb la presència de Vince Gilligan, creador de la sèrie Breaking Bad i co-creador de l’spin-off Better Call Saul, recentment premiada als Peabody Awards per la seva tercera temporada. La xerrada tindrà lloc el dia 29 de setembre al CCCB amb aforament limitat.
El director, guionista, productor nord-americà farà una sessió de Q & A amb el periodista Toni Garcia Ramon. Una manera clàssica per a l’audiència d’aprofundir en showrunners com Dan Harmon, David Simon i, aquest any, el guanyador del premi Emmy en dues ocasions per a Breaking Bad, Vince Gilligan. En l’edició d’enguany, el festival retrà homenatge a l’aclamada sèrie Breaking Bad aprofitant el desè aniversari de la seva estrena.
Per altra banda Islàndia serà el país convidat del festival amb la presència de Jón Gnarr, humorista, creador de sèries i exalcalde de Reykjavik. Al CCCB, parlarà sobre com va arribar a ser alcalde en una doble sessió amb l’escriptor Nacho Carretero, autor del llibre Fariña, que explicarà com hagués estat Narcos si hagués tingut en compte Galícia com la gran porta d’entrada de la cocaïna a Europa. Gnarr també presentarà la seva sèrie The Mayor en un cicle sobre la seva figura organitzat a la Filmoteca de Catalunya. Allà s’hi projectaran, a més a més, el documental Gnarr i la sèrie Næturvaktin (The Night Shift). A la Sessió PRO també hi haurà presència islandesa amb el guionista i productor Sigurjón Kjartansson, que exposarà com a cas d’estudi la seva sèrie Trapped.
El cine X també hi tindrà un lloc al festival amb la presencia de la directora sueca Erika Lust presentarà la projecció de la seva primera webserie eròtica, XConfessions: The Webseries, que narra la relació entre dues noies estrangeres que presenten un podcast sobre sexe a la ciutat de Barcelona. Seguint aquesta línia de dones creadores, però en una línia diferent, el festival dedicarà una sessió per recordar i posar en valor l’escriptora, assagista i dramaturga Maria Aurèlia Capmany (1918-1991), la primera creadora de sèries a RTVE, justament quan se celebren 100 anys del seu naixement. Es projectarà un episodi de Les Nits de la Tieta Rosa i posteriorment hi haurà una taula rodona moderada per Mònica Terribas.
La sessió Seriefobia: Las series no molan tanto tindrà com a ponents els humoristes Pepe Colubi, Ernesto Sevilla i Raúl Navarro i Miguel Esteban, creadors d’El Fin de la Comedia. Aquest exercici d’autoboicot humorístic anirà en conjunt amb una batalla entre Ivan Morales, Juanjo Sáez i Roger Coma, que participaran a la taula rodona moderada per Oye Sherman Les Barcelones: Arròs Covat i Heavies tendres vs. Les coses grans i Les molèsties.
A la secció Panorama, on s’estrenaran sèries internacionals inèdites a Espanya. Veurem el primer capítol de Liberty, la nova producció de la DR danesa sobre la tèrbola vida dels expatriats europeus al cor de l’Àfrica als 80. La directora i guionista Keren Margalit, una de les ments més hiperactives i amb més personalitat de la ficció israeliana, presentarà el drama Sleeping Bears. També seran a la secció Panorama la projecció especial Patrick Melrose, la nova sèrie protagonitzada per Benedict Cumberbatch de la mà de Sky Espanya, i Heimebane, una ficció que narra la història d’una dona entrenadora d’un equip de primera divisió masculí noruec. Aquestes i més ficcions internacionals es projectaran amb accés gratuït pel públic, prèvia inscripció.
Dins de la secció Documentals es projectarà Freaks and Geeks: The Documentary, sobre la història de la mítica primera dramèdia nord-americana dirigida per Judd Apatow i Paul Feigamb actors com James Franco, Seth Rogen, Jason Segal, Martin Starr o el mateix Apatow, productor de sèries com Girls o la més recent Love.