Bola de Drac (ドラゴンボール) va marcar la infància tota una generació de catalans. El protagonista de la gesta va ser un noiet innocent amb cua i cabells punxeguts que practicava les arts marcials i menjava com si s’hagués d’acabar el món. No calen presentacions. Parlem de Son Goku. El manga d’Akira Toriyama va ser publicat periòdicament a la revista Shonen Jump d’ençà del 20 novembre de 1984 fins al 1995. Posteriorment, va ser editat en edició tankōbon per Shueisha amb un total de 519 capítols i 42 volums. A casa nostra, el 1992 vam veure’l publicat en català en la mítica sèrie blanca de Planeta DeAgostini.
Bola de drac a TV3: un fenomen generacional
L’èxit de la història va ser adaptat ràpidament en format televisiu per Toei Animation. El 26 de febrer de 1986 es va emetre el primer episodi de la sèrie al Japó. A TV3, vam haver d’esperar fins al 15 de febrer de 1990. Televisió de Catalunya va comprar els drets de només 26 episodis. I això va ser un petit drama nacional. Van deixar la sèrie penjada a mig torneig de les arts marcials. L’èxit de l’anime va provocar que es rebessin allaus de trucades i cartes demanant la continuació de l’anime i, finalment, es van adquirir els drets de tota la ficció al mercat francès (ja que en aquell moment ningú treballava directament amb el Japó adquirint aquest tipus de productes).
La revolució va agafar a tothom a contrapeu. I als anys 90 no hi havia internet… Ni Amazon… Ni llicències oficials per vendre marxandatge. El resultat: la imaginació va fer que esclatessin fenòmens com el de les fotocòpies. De cop i volta van començar a circular per les escoles carpetes plenes de dibuixos d’una dubtosa qualitat que s’intercanviaven com cromos als patis o al Mercat de Sant Antoni.
Fins i tot hi havia papereries que tenien el seu propi catàleg i venien les difícils d’aconseguir a preus superiors al que havia de ser una simple fotocòpia. Sí, també circulava una fotocòpia de contingut sexual en la qual en Goku posava en pràctica la famosa frase “allarga’t bastó” per darrere de la Bulma. Mai no s’ha sabut qui va ser l’autor. La majoria de les fotocòpies provenien del mercat francès que anava uns anys més avançat quant a cultura otaku i publicacions de mangas japonesos.
La febre del manga comença
Anys més tard, amb el Saló del Manga ja consolidat i llicències legals adquirides, es van comercialitzar àlbums de cromos, figuretes i, òbviament els còmics. Mentrestant, milers de nens i nenes catalans esperaven acabar el berenar i arribar a casa per veure com el seu heroi anava per mars i muntanyes i per tot l’univers intentant aconseguir la bola d’un drac meravellós. Bola de drac s’havia convertit en una icona. També han gaudit de fama i elogis els dobladors de la sèrie en llengua catalana sobretot Marc Zani (Goku) i Joan Sanz (Vegeta) els més recordats pels seguidors de l’anime.
Moltes sèries i alguna pel·lícula
Després de Bola de Drac (la primera gran temporada d’en Goku petit de 153 capítols) va venir Bola de Drac Z. El 17 d’octubre de 1991 es va estrenar aquesta segona part de la sèrie que venia acompanyada d’un gir important en el to i fins i tot en el gènere. De ser un shōnen d’aventures amb força càrrega d’humor infantil (i verd en molts casos), Akira Toriyama va convertir el seu producte estrella en una saga de ciència-ficció amb extraterrestres invasors (els Guerrers de l’Espai), robots assassins (els androides del Dr. Gero) i fins i tot viatges en el temps (la història d’en Trunks i en Cèl·lula).
Lluny de foragitar els fidels espectadors la sèrie, el canvi va tenir més empenta que mai. Va ser sobretot gràcies a l’aparició de nous dolents com en Vegeta o en Freezer. Bola de Drac Z va mantenir durant 291 episodis, altre cop, mig país enganxat a la TV. Els superguerres i els cabells grocs son part de la nostra història.
GT… un producte no massa canònic
Ja se sap que quan les coses funcionen el cinema intenta treure el màxim rèdit de tot plegat. Això en l’univers que tenim entre mans té un nom: Bola de Drac GT. Sense la implicació de Toriyama (que només va dissenyar alguns personatges) i sense la base sòlida del manga, aquesta sempre s’ha considerat la pitjor època de Bola de Drac. Les aventures de la Pan (filla d’en Son Gohan), en Trunks i en Goku (convertit en nen altre cop) no van arrelar de la mateixa manera en el públic. Els 64 episodis de la sèrie es van veure a TV3 a partir del febrer de 1999.
L’última vegada que vam poder gaudir de Bola de Drac en català va ser el setembre de l’any 2011. El ja desaparegut Canal 3XL va emetre Bola de Drac Z Kai una remasterització de Bola de drac Z per celebrar el 20è aniversari de la seva creació. Es va passar al format apaïsat (propi dels nous televisors), es va acolorir de nou i també es va millorar l’efecte 3D. Segurament el canvi més destacat és la reducció de la durada de la sèrie. De 291 episodis es va passar a 159 eliminant trams sencers com el d’en Garlic Jr.
Les noves sèries i on veure-ho tot
Del 2015 al 2018 la sèrie va continuar amb Bola de Drac Super. Aquest nou producte va suposar el retorn del seu autor, Akira Toriyama. El mangaka va tornar tant en el disseny de personatges com en la història. Al nostre país la sèrie va arribar l’any 2017 al canal Boing, però ja no es va emetre en llengua catalana. Aquest 2024, però s’ha anunciat que tindrem nova sèrie! Bola de drac Daima serà una nova història on els protagonistes tornaran a ser petits!
‘Bola de Drac Daima’, la nova sèrie d’en Goku i els seus amics
I si t’estàs preguntant on i com pots veure tots aquests productes en català, tenim la resposta. Lamentablement, Bola de drac en català no està disponible a cap plataforma. L’única manera d’aconseguir-ho és comprant els DVDs que ha editat l’empresa catalana Selecta Vision. La distribuïdora té els drets de la sèrie en aquest format i ho comercialitza en diversos packs. L’edició completa amb totes les sèries (que inclou la saga Super encara que no sigui en català) costa 500€. La podeu comprar en aquest enllaç.
10 curiositats en format breu
- És el segon manga més venut de la història per darrere de One Piece.
- La primera traducció internacional que es va fer del còmic va ser al català.
- Gran part de la primera part de la història està basada en La llegenda del Rei Mico publicada al llibre xinès del segle XVI Viatge a l’Oest (recordeu que en Goku té cua).
- Per estalviar diners en doblatge es van deixar els crits en japonès! Quan el Canal 3XL va estrenar Bola De Drac Z Kai, els crits ja eren en català. La pela és la pela…
- Hi ha un total de 23 pel·lícules. La majoria van ser pensades i estrenades a la TV. Les últimes (La batalla dels Déus, La resurrecció de Freezer i Broli i Superhero s’han estrenat als nostres cinemes.
- El guionista de la versió de Hollywood Dragon Ball Evolution ha admès que ha rebut amenaces de mort per part dels fans de la saga. S’ha disculpat molts cops per la baixa qualitat del film.
- Els personatges preferits de l’autor són el Sr. Satan, en Krillin, en Ten Shin Han, el futur Trunks i en Cor petit.
- Els noms dels guerrers de l’espai tots tenen a veure amb verdures. Kakarot /carrot/pastanaga, Broly/broccoli/bròquil, Raditz/radish/rave, Vegeta/vegetable/vegetal.
- L’Arale, personatge principal de la sèrie El Dr. Slump, ha aparegut un total de 5 cops a Bola de Drac al llarg de totes les sèries i pel·lícules.
- Tècnicament, l’home més fort del món és en Krillin.