Les novel·les juvenils sempre han estat un reclam per a la indústria del cine. El fet de tenir un potencial públic adolescent disposat a devorar llibres amb una temàtica força recurrent com és el fantàstic i amb els tocs romàntics, amb major o menor mesura, ha estat un bon al·licient. L’èxit que han obtingut algunes sagues literàries com Harry Potter o Twilight van produir un efecte positiu i Hollywood en va veure el filó quan els va haver portat al cinema. Però no varen ser les úniques, rere aquestes adaptacions n’han arribat moltes més; algunes han obtingut un gran ressò i d’altres s’han estampat a la cartellera com era d’esperar; és el cas de sagues com Divergent o The Maze Runner. La gallina dels ous d’or ja ha estat massa explotada i cada vegada és més difícil repetir el triomf inicial.
La trilogia Els Jocs de la Fam, escrita per Suzanne Collins i publicada entre 2008 i 2010, ja va ser un èxit, convertint els seus dos primers llibres en best sellers. Era d’esperar que tard o d’hora arribés al cinema. La trama es desenvolupa en un país dividit en què cada regió ha d’enviar dos joves a participar als Jocs de la Fam. Els jocs es retransmeten per televisió, com si es tractés d’un reality show i els participants han de superar un seguit de proves de supervivència, ja que només en pot quedar un de viu. A priori la idea és bona i converteix la saga en un producte de consum per a un públic més madur. La primera adaptació està força bé. Entretinguda amb tocs violents, dramàtics i romàntics; però les posteriors acaben apostant per la mateixa fórmula i es fa tediosa i perd pistonada.
La saga recorda una mica massa a la pel·lícula japonesa Battle Royale, en què uns alumnes seleccionats han de sobreviure en una illa mitjançant combats a mort. Tot i que aquesta versió aposta per una crueltat extrema i una sanguinolenta versió dels fets. En canvi, Els Jocs de la Fam tenen una trama molt més ensucrada i malgrat no ser una obra infantil tampoc no arriba a tenir un plantejament prou adult com altres sagues de ciència-ficció. Les pel·lícules es van estrenar entre 2012 i 2015, ja que la tercera entrega de la trilogia es va dividir en dues parts, fet que s’havia produït també en altres sagues com Harry Potter o Twilight.
Han transcorregut 5 anys des de la darrera notícia sobre aquest univers, però era d’esperar que tard o d’hora tornaria de nou. L’autora va anunciar fa uns mesos que la saga tindria una nova història. El llibre sota el títol Balada d’ocells i serps, arribarà a les llibreries el pròxim 3 de juny i es tracta d’una preqüela ambientada 64 anys abans de l’acció que succeïa amb Katniss i companyia, és a dir, al marc dels Dècims Jocs de la Fam de Panem. Però no tot serà nou, ja que el protagonista és el malvat president Coriolanus Snow (el qual va ser interpretat per Donald Sutherland com a adult), malgrat que en aquell moment era un jove completament diferent al personatge que coneixem.
Mentrestant, ja s’està treballant en l’adaptació d’aquesta preqüela a la gran pantalla. La direcció recaurà sobre Francis Lawrence (Red Sparrow o Constantine), el qual va dirigir tres de les quatre pel·lícules de la saga. La productora Nina Jacobson i el guionista Michael Arndt també tornaran a formar part de l’equip. Ara bé, per ara no hi ha notícies sobre els noms dels actors que formaran part de l’elenc.
El president de Lionsgate, Joe Drake, ha assegurat que “l’espera pel nou llibre de Suzanne ha valgut la pena. Ofereix tot el que els fans podrien esperar de Els Jocs de la Fam i, a més, obre nous camins i presenta un panorama de personatges completament nous”. Per la seva banda, Collins, l’autora de la saga distòpica, afegeix que “Lionsgate sempre ha estat la llar als cinemes de la saga i estic encantada de tornar a treballar amb ells amb aquest nou llibre”.
La franquícia va acumular uns ingressos de 2.838 milions de dòlars, essent la segona pel·lícula Els Jocs de la Fam: En flames, la que més ha recaptat fins al moment, amb 865 milions de dòlars. Mentre que la darrera va recaptar 523 milions de dòlars a tot el món.