La Gran Pantalla: cinema gratuït sobre gent gran a Barcelona

- Advertisement -

Els festivals de cinema mica en mica van recuperant la normalitat, malgrat que l’any passat van poder-se celebrar bastants en format online, enguany recuperen el seu lloc als cinemes. El Festival Internacional de Cinema de les Persones Grans de Barcelona aposta de nou per omplir les sales, però degut a l’èxit de la passada edició, també es realitzarà el format en línia. La Gran pantalla tindrà lloc de l’1 al 4 de juliol als Cinemes Girona i de l’1 al 10 de juliol a la plataforma Filmin.

Es tracta d’una edició molt especial ja que el festival s’ha pogut mantenir al llarg de tres edicions i es va consolidant malgrat les vicissituds que han assolit al sector als darrers temps. Però també és una oportunitat per a celebrar la vida, el fet d’haver seguit endavant en temps tant difícils sense renunciar a l’esperança ni al setè art.

- Advertisement -

‘El inconveniente’ (Bernabé Rico, 2020)

- Advertisement -

La Gran Pantalla pretén reconèixer les dificultats que travessen les persones quan arriben a certa edat, tractant temes com la solitud no desitjada, el limitat accés a la tecnologia, malalties com l’alzheimer o l’eutanàsia. Totes elles realitats complexes que el festival vol tractar des de diàlegs amb professionals i amb una programació vinculada. Es tracta d’una oportunitat per a gaudir del cinema, però sense deixar de banda problemàtiques difícils que requereixen diàlegs constant i fluids, més que respostes fàcils o obviar-les. Així doncs, enguany es retrà homenatge a les persones grans, ja que han estat els principals afectats per la pandèmia.

La programació compta amb la Selecció oficial de llargmetratges, en la qual a través de 7 films de ficció, animació i gènere documental es narren històries protagonitzades per persones grans que atorguen una nova mirada sobre l’envelliment. El inconveniente (Bernabé Rico, 2020), serà el film encarregat d’inaugurar el certamen, mentre que El agente topo (Maite Alberdi, 2020) serà el documental de clausura. A més, es podran de les pel·lícules The Father (Florian Zeller, 2020) que li va a Anthony Hopkings el seu segon Oscar, del film d’animació Josep (Aurel, 2020), els documentals Chavela (Daresha Kyi i Catherine Gund, 2021) i La generación silenciosa (Ferran Navarro, 2021) i el film de ficció Entre nosotras (Filippo Meneghetti, 2021).

‘The Father’ (Florian Zeller, 2020)

Per altra banda, es projectaran 15 curts internacionals dins la Selecció oficial de curtmetratges que provenen dels Estats Units, Rússia, Brasil, Mèxic i Espanya. Aquesta categoria entrarà en competició als premis a Millor Curtmetratge Internacional La Gran pantalla atorgat per Jurat oficial i Premi del Públic.

A més, com a novetat s’ha incorporat una nova secció: Selecció de vídeos participatius. Es tracta de 7 curtmetratges realitzats, a partir de set tallers participatius de 20 hores cadascun, per persones grans de diferents barris de Barcelona en col·laboració de l’Associació Cultural elParlante. Aquestes peces audiovisuals ajuden a desmuntar l’edatisme, les discriminacions que pateixen les persones grans simplement pel fet d’envellir. També serveixen de diàleg per a fomentar la salut física i emocional, proporcionant espais de cura comunitària.

‘El agente topo’ (Maite Alberdi, 2020)

Les entrades per a totes les projeccions i actes presencials són gratuïtes, així com la programació de Filmin. Per això cal reservar l’entrada en aquest enllaç o sol·licitar el codi per a gaudir de l’experiència online. A continuació es pot veure un petit tast del que serà aquesta edició:

- Advertisement -
Ylenia Cañadashttps://www.elcinefil.cat
Biòloga Molecular de professió i cinèfila per naturalesa. Els anys com a voluntària en el festival de Sitges han forjat la seva unió amb el cinema oferint-li l'oportunitat de col·laborar com a crítica i redactora per a diversos mitjans de comunicació nacionals, així com a realitzar la cobertura de festivals de cinema o esdeveniments culturals. Ha exercit com Jurat de la Crítica, Méliès d'Or i Jurat Jove en el Festival de Sitges, de la crítica al BCN Film Festival,, l'Americana, TerrorMolins, Sant Cugat Fantàstic, TaShort Fest, l'Alternativa o Sabadell Film Festival, entre altres. Ha estat cap de premsa i programadora del Festival de Cinema Fantàstic de Sant Boi (Fantboi) i actualment és codirectora i programadora de la Mostra de Cinema Nòrdic de Barcelona (Nòrdica). A més, és membre de la Associació Catalana de la Crítica i l'Escriptura Cinematogràfica (ACCEC) i treballa en un cinema de Barcelona.

Articles relacionats

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles més recents