Avança l’any i arriben les estrenes. I, sens dubte, una de les esperades és el retorn de Matthew Vaughn al cinema d’espies. El cineasta anglès té una sòlida carrera que només pot definir-se amb diversió i entreteniment. Entreteniment del bo, del de cruspir crispetes.
Prolífic com pocs, a la seva trajectòria ha tocat molts gèneres, tant com a director com a productor. Entre els títols que destaquen hi trobaríem la saga Kick-Ass, revisió postmoderna del gènere de superherois sense l’èxit de la qual segurament no tindríem The Boys.
Però sobretot, i que és el que ens interessa més ara, és guionista i director de la trilogia The Kingsman. Aquestes pel·lícules eren també, a la seva manera, una revisió crítica del cinema d’espies, en aquesta frontissa entre la paròdia i l’homenatge. Carregades d’humor, violència i acció esbojarrada van ser tot un èxit de públic i molt ben rebudes per la crítica. Pentura la tercera, que se sortia una mica del motlle establert a les entregues anteriors i es veié afectada per la pandèmia, no va acabar de ser tan ben rebuda. Però igualment tenia moments brillants i suposaven un tancament rodó a la saga (Ra-Ra-Rasputin!).
Quan la realitat (literalment) supera la ficció
Dos anys després de tancar la trilogia de The Kingsman, Vaughn torna al cinema d’espies amb Argylle, acompanyat de grans estrelles com Bryce Dallas Howard, Henry Cavill, Dua Lipa, John Cena, Bryan Cranston, Samuel L. Jackson o Sam Rockwell. La cinta està produïda per Marv Productions en col·laboració amb AppleFilms, per la qual cosa s’espera que poc després de la seva estrena als cinemes, el pròxim 2 de febrer, arribarà a AppleTV.
La pel·lícula narra la història d’Elly Conway (Dallas Howard), una escriptora de novel·les d’espies supervendes. La seva vida farà un gir quan descobreixi que les seves històries estan basades en fets reals… però dels quals ella no n’és conscient. Aparentment, a una novel·la fruit de la seva imaginació ha revelat successos reals, posant en perill una missió internacional per acabar amb una banda de crim organitzat. Elly es veurà aleshores completament immersa en una trama d’espionatge, a la que la realitat i la ficció es barrejaran fins a esdevenir una sola cosa.
Misteris i teories més enllà de la pantalla
Si un director de renom i un repartiment estel·lar no fossin prou motius per despertar interès, la seva estrena ha anat acompanyada de teories conspiratives que han remogut Internet.
Per començar, la pel·lícula està teòricament basada en un llibre que tot just acaba de sortir, però del qual ningú en sap res de la seva autora. Firmat amb el nom de Elly Conway (sí, el mateix de la protagonista), són molts els que s’han preguntat qui hi havia al darrere del pseudònim. I la teoria que més ha remogut les xarxes assignava l’autoria a la superestrella del pop Taylor Swift.
Els defensors d’aquesta teoria trobaven estrany que es paguessin més de 200 milions per l’adaptació d’un manuscrit d’una autora desconeguda. A més, al tràiler hi trobaven massa similituds entre l’aspecte de la protagonista i el de la cantant al videoclip de All too well:The Short film. I si necessitaven més proves, un dels personatges principals és la gata de la protagonista, molt similar al que té la cantant i que ha ensenyat moltes vegades a les xarxes socials.
Malgrat que la teoria tengui suc i hagi suposat una bona estratègia de màrqueting, ja ha estat desmentida. El director, malgrat que no ha volgut desvelar en cap moment qui és l’autora real, ha insistit que Swift no hi té res a veure. Així i tot, va confessar a Rolling Stones que la gata que surt a la pel·lícula sí que hi té relació. La seva filla, que es veu que és swiftie, havia adoptat un gat igual que el de la cantant després de veure The Eras Tour, i el van fer servir a la pel·lícula.
Sigui com sigui, tant la pel·lícula com la novel·la tenen tots els ingredients per convertir-se en un èxit.