‘Ardara’ o el paradís perdut a Irlanda

- Advertisement -

Ard an Rátha és el nom en gaèlic del poble on transcorre aquesta història, una història a mig camí entre la road movie, realisme màgic i documental que narra el viatge de tres joves a Irlanda i la seva misteriosa desaparició. Ardara, com dèiem, és l’indret on el destí els ha portat a creuar els seus camins. El film és el debut en la direcció de llargmetratges de Xavier Puig i de Raimon Fransoy. A través dels ulls de la gent que els veu passar per poble, la pel·lícula ressegueix les seves petjades i mira d’entendre per què el Macià, la Bruna i la María mai van tornar a casa. La reconstrucció onírica i vitalista dels seus últims dies al comtat de Donegal, al nord-oest del país, fins arribar a Slieve League, el penya-segat més alt d’Europa que marca el final del continent, té molt a veure amb la mirada dels habitants del poble d’Ardara.

- Advertisement -

Rodada fa quatre anys entre Barcelona, Menorca i Irlanda, Ardara està protagonitzada Bruna Cusí (Estiu 1993, Incerta glòria), María García Vera (Los Campos Magnéticos), i Macià Florit (Ariadna), amb la participació d’Elisabet Casanovas (la Tània de la sèrie Merlí). Tenint en compte que els directors venen del món del documental, no és d’estranyar que els tres protagonistes (d’alguna manera) s’interpretin a ells mateixos ja que tant la Bruna com la Maria d’Ardara són actrius en busca d’oportunitats i en Macià és un director de cine amb ganes d’experimentar. Això, però, passat pel sedàs de la ficció i al servei d’una història que s’explica a foc lent i amb unes imatges i to oníric i en gran part del film fins i tot poètic. El llargmetratge també retrata el futur indefinit d’una joventut dedicada a la cultura. Dubtes, experimentació, inquietuds, esperança… Tot plegat en un marc d’una Irlanda de la qual se li treu tot el suc a nivell paisatgístic i exòtic.

- Advertisement -

Segons expliquen els seu directors, la memòria, la imaginació, la veritat i la llegenda són punts de vista complementaris a Ardara. Ardara construeix un relat narrat des de múltiples perspectives que convida l’espectador a destriar quina és la veritat, si és que n’hi ha una de debò. Més enllà del viatge d’aquests tres nois, es reflexiona sobre la idea de representació: quan un explica una cosa, quan li posa un nom, la canvia i probablement no tornarà a ser mai més la mateixa”.

Ardara és, doncs, un film multigènere que a estones juga a ser un fals documental per passar a cinema experimental amanit per una trama de misteri amb elements autobiogràfics d’aquesta jove generació de cineastes i intèrprets. La pel·lícula és una producció d’Elsabeth Produccions en coproducció amb La Perifèrica Produccions, amb el suport de l’ICEC, la participació d’IB3 i TVC i la col·laboració d’Infusiones musicales. També va guanyar el III Premi Visual Arts de Lleia fet que va donar un impuls extra a la post-producció. Ardara s’estrena a les sales el 22 de novembre, de la mà de la nova distribuïdora Flamingo Films.

- Advertisement -
Redaccióhttps://elcinefil.cat/
'El Cinèfil' és un mitjà de comunicació dedicat a analitzar, explicar i difondre l’univers del cinema en tota la seva amplitud. Parlem de pel·lícules, sèries i festivals i també organitzem tot tipus d'esdeveniments relacionats amb el cinema. Ens agrada dir que som una revista en xarxa i en català. En xarxa perquè, a banda del web, també aprofitem les xarxes socials per a difondre i comunicar novetats i reflexions sobre el setè art. I tot plegat ho fem en català perquè és la nostra llengua. Gaudeix i que el cinema t'acompanyi... SEMPRE!

Articles relacionats

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles més recents