‘Annette’: tragicitat sublimada en format operístic

- Advertisement -

Després del triomf de Holy motors (2012) al Festival de Cinema de Canes fa nou anys, Leos Carax inaugurava enguany el 74è Festival de Canes amb una nova proposta experimental, Annette, pel·lícula per la qual el cineasta francès va ser mereixedor del guardó a millor director. Aquest sisè llargmetratge de Leos Carax és una coproducció internacional rodada en anglès, ambientada a Los Angeles i té una banda sonora del duet que conforma la banda Sparks, els compositors i guionistes Ron i Russell Mael.

Annette es presenta sota un suggeridor format de film musical amb molts moments recitats, de plantejament agosarat i carregat de sumptuosa plasticitat, aparentment allunyat de l’extremisme i la rauxa que caracteritza l’obra de Leos Carax. La trama segueix la història d’una parella d’èxit formada per una famosa cantant, Ann Defrasnoux (Marion Cotillard), i un humorista d’humor corrosiu, Henry McHenry (Adam Driver), que veuen com els canvia la vida a partir del naixement de la seva filla, Annette.

- Advertisement -

Annette crítica

- Advertisement -

Si el film juga la carta de la fantasia i la irrealitat, plena d’atmosferes pesades, farcida d’imatges sobreposades i textures bigarrades, l’aparició en escena de la criatura Annette engrandeix l’esberla que fractura la realitat accentuant la vessant més onírica i surrealista. Ens trobem així davant d’un excessiu melodrama romàntic d’alè operístic de tragicitat sublimada. En la seva relació amb el món de l’espectacle, ja veiem ben aviat una diva de l’òpera que mor cada dia en la seva representació damunt l’escenari mentre el provocador i nihilista comediant demana que el matin enmig de l’actuació.

La parella viu assetjada per dimonis i visions interiors fatalistes. La presència de titulars d’una revista de xafarderies que es fa ressò de la vida social de la glamurosa i radiant parella fa preveure la seva futura dissort mentre evoquem històries com el clàssic Ha nacido una estrella i les seves diverses versions. L’estranyesa i l’excentricitat s’apodera encara més del relat amb aquesta presència del nadó, creació animatrònic articulada com una titella, una mena de Pinotxo femení.

Annette crítica català

A nivell de repartiment convé apuntar que el paper de Marion Cotillard és bastat subsidiari del que protagonitza Adam Driver, qui destaca pel seu valuós esforç interpretatiu, encara que ens faci enyorar una mica el desbordament i la imprevisibilitat de l’actor fetitxe de Carax, Denis Lavant. Esmentar que el mateix Leos Carax o els components de Sparks apareixen durant l’arrancada del film en un primer número musical cantant, “So May We Start”, iniciat en un estudi de gravació i que després té continuïtat al carrer.

Veredicte

El millor: L’esperit trencador de Leos Carax que s’enfronta a l’impossible sense por al ridícul.

El pitjor: Que es queda per sota de l’extremisme i la radicalitat del seu film anterior, ‘Holy Motors’

Nota: 8

- Advertisement -
Joan Millaret
Llicenciat en Geografia i Història en Joan Millaret també ha realitzat estudis de formació en crítica cinematogràfica al CCEC i Institut d’Humanitats del CCCB de Barcelona. Ha estudiat un doctorat al Departament de Periodisme i Comunicació Audiovisual a la UPF i és professor associat de Crítica d’Audiovisuals i Multimèdia a la Universitat de Vic. També ha estat presentador i conductor de cine fòrums en diverses localitats i responsable de clubs de literatura i cinema en diferents biblioteques catalanes. Actualment és crític cinematogràfic, articulista i corresponsal en festivals cinematogràfics nacionals i internacionals per diferents mitjans de comunicació i és un dels membres de l’Associació Catalana de Crítics i Escriptors Cinematogràfics) i la Federació Internacional de la Premsa Cinematogràfica. Ha estat membre de jurats internacionals de la crítica als festivals cinematogràfics de Valladolid, Gijón, Tolouse i Sitges.

Articles relacionats

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles més recents