Animac: 25 anys d’animació a Lleida

- Advertisement -

La Mostra Internacional de Cinema d’Animació de Catalunya celebra aquest any la seva 25a edició. Enguany, es podrà gaudir presencialment a la ciutat de Lleida del 26 al 28 de febrer i en línia del 25 de febrer al 7 de març, un format híbrid que mira d’arribar a tots els públics i s’adapta a la situació pandèmica en la qual es troba el país. L’Animac oferirà un viatge pel passat, present i futur del cinema d’animació, així com una reflexió sobre el camí que ha seguit al llarg de tot aquest temps a la mostra. Cal esmentar que és la més veterana al territori nacional, la qual aposta per la diversitat cultural i artística.

Recentment, el regidor de Ciutat i Cultura de l’Ajuntament de Lleida, Jaume Rutllant, i la directora de la mostra, Carolina López, van avançar la programació més destacada d’aquesta edició. Rutllant va voler destacar que un any més aplegarà “el talent més rellevant d’una indústria potent i en permanent evolució que veu Lleida com el seu punt de trobada anual”. També va agrair “la feina de totes les persones i institucions que han fet possible aquestes 25 edicions d’Animac”.

- Advertisement -

Programació híbrida

- Advertisement -

En total es podrà gaudir de 181 films: 9 llargmetratges, 2 migmetratges, 169 curtmetratges i una sèrie. A més, s’oferiran conferències, sessions educatives escolars, l’Animac Campus, tallers i per a la indústria els projectes Incubator. A la convocatòria oberta s’han inscrit 700 curtmetratges, dels quals s’ha fet una selecció que juntament amb les retrospectives, seccions oficials i monogràfics conformaran la programació d’enguany. A més, a la plataforma Filmin hi haurà una “play list” amb algunes de les millors pel·lícules d’animació seleccionades al Top List Animac 25. Es mantenen les seus presencials a la Llotja i al CaixaForum de Lleida amb les seccions habituals i  s’expandiran en línia.

Entre els llargmetratges que es podran gaudir cal destacar la irlandesa que obrirà el certamen, Wolfwalkers, de Tomm Moore i Ross Stewart, juntament amb films que han passat pel circuit internacional de festivals amb gran acollida com la polonesa Kill It and Leave This Town dirigida per Mariusz Wilczyńsk o l’estrena de la filipina Hayop Ka! (You Son of a Bitch) d’Avid Liongoren, que va ser presentada a Animac Incubator fa dos anys.

Fotograma ‘Wolfwalkers’

Retrospectiva i premis d’alçada

El llegendari autor japonès Satoshi Kon (1963 – 2010) també serà homenatjat en el desè aniversari de la seva mort. Els seus films  han esdevingut de culte i tot un referent al panorama i seran projectats en aquesta edició tan especial, d’aquesta manera oferiran una gran oportunitat a l’espectador de poder veure a la gran pantalla Perfect Blue, Millennium Actress, Paprika i la sèrie Panorama Agent.

El premi Honorífic d’Animac 2021 recaurà sobre la dibuixant, realitzadora i animadora britànica Joanna Quinn. Mentre que Adam Elliot, realitzador australià d’autobiografies animades en plastilina com l’oscaritzada Harvir Krumpet, serà guardonat amb el Premi Animation Master. La mostra els dedicarà a tots dos una retrospectiva, a més, figuren a la llista Top List Animac 25 duta a terme per escriptors, historiadors i comissaris internacionals. Però no seran els únics guardonats, ja que l’il·lustrador, animador i creador de la seva imatge, Carles Porta, recollirà el Premi Trajectòria i el Museu d’Art Jaume Morera li dedicarà una exposició que revisarà el seu procés creatiu al llarg de 24 anys al capdavant de la imatge de l’Animac.

Tots ells juntament amb altres convidats oferiran xerrades, trobades, conferències de manera presencial o en línia a través del canal de Youtube del festival. Hi haurà un total de 10 conferències i masterclasses.

Animac Campus se centra en Pixar

Els estudiants de cinema d’animació de l’Animac Campus gaudiran de convidats de luxe de l’estudi Pixar, com l’oscaritzat i director Lee Unkrick, muntador i director de Coco, Toy Story 3, entre d’altres. Però també de Daniel López Muñoz, dissenyador de personatges de Soul o Up, entre d’altres. A més, serà el Padrí d’aquest Animac Campus 2021.

- Advertisement -

Fotograma ‘Coco’

L’Animac està organitzada per l’Ajuntament de Lleida amb el suport de l’ICEC de la Generalitat de Catalunya, l’ICAA del Ministerio de Cultura, la Diputació de Lleida i CaixaForum Lleida, entre altres col·laboradors. La mostra és l’esdeveniment de referència per al cinema d’animació a Espanya.

A continuació es pot gaudir del pòster d’aquesta edició que ret homenatge als 25 anys de la Mostra Animac:

- Advertisement -
Ylenia Cañadashttps://www.elcinefil.cat
Biòloga Molecular de professió i cinèfila per naturalesa. Els anys com a voluntària en el festival de Sitges han forjat la seva unió amb el cinema oferint-li l'oportunitat de col·laborar com a crítica i redactora per a diversos mitjans de comunicació nacionals, així com a realitzar la cobertura de festivals de cinema o esdeveniments culturals. Ha exercit com Jurat de la Crítica, Méliès d'Or i Jurat Jove en el Festival de Sitges, de la crítica al BCN Film Festival,, l'Americana, TerrorMolins, Sant Cugat Fantàstic, TaShort Fest, l'Alternativa o Sabadell Film Festival, entre altres. Ha estat cap de premsa i programadora del Festival de Cinema Fantàstic de Sant Boi (Fantboi) i actualment és codirectora i programadora de la Mostra de Cinema Nòrdic de Barcelona (Nòrdica). A més, és membre de la Associació Catalana de la Crítica i l'Escriptura Cinematogràfica (ACCEC) i treballa en un cinema de Barcelona.

Articles relacionats

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles més recents