L’Alternativa i la Barcelona del cinema independent

- Advertisement -

El Festival Alternativa, que celebra el cinema independent de Barcelona, amplia dates per tornar al format presencial després de les dificultats de la pandèmia, encara que es mantindrà un plantejament híbrid. Del 15 de novembre al 5 de desembre la 28a edició tindrà la seu al CCCB, però també passarà pel Cinema Cooperatiu Zumzeig, la Filmoteca de Catalunya i el cinema Maldà. La seu online serà la plataforma Filmin.

Magaluf Ghost Town, de Miguel Ángel Blanca (Quiero lo eterno), serà la pel·lícula encarregada d’obrir el festival. El director, que ha projectat gran part de la seva filmografia en edicions anteriors de l’Alternativa, presenta un Twin Peaks a la mallorquina que explora les contradiccions d’aquesta localitat entregada al turisme. Magaluf Ghost Town és un retrat coral d’una comunitat durant el fora de temporada i la temporada alta, des d’un to de misteri, proper al thriller, però sense perdre de vista la comèdia costumista, i barrejant documental i ficció.

- Advertisement -

- Advertisement -

A la Secció Oficial Internacional es veuran films laureajats per alguns dels més importants festivals d’autor del món: All Light, Everywhere (Theo Anthony), Dark Light Voyage (Tin Dirdamal, juntament amb la seva filla Eva Cadena), Esquirlas (de la debutant Natalia Garayalde), Le Poireau perpétuel (Zoé Chantre), North by Current (Angelo Madsen Minax), Nous (Alice Diop) i Rétour à Reims (Jean-Gabriel Périot). Estrenada a Sundance i avalada per la carrera del seu multipremiat director, Theo Anthony, All Light, Everywhere és un assaig al voltant de la història compartida entre càmeres, armes i una idea global de justícia. Partint de l’avanç imparable dels dispositius de videovigilància com a element habitual a la nostra quotidianitat, la pel·lícula qüestiona l’existència d’un punt de vista objectiu, investigant els biaixos inherents tant de la percepció humana com de les lents òptiques.

Nova secció i novetats

Destaca la inauguració, aquest any, d’una nova secció del festival. Satèl·lits es planteja com una trobada de i amb cineastes nacionals amb una trajectòria que s’ha anat trobant amb el festival; i inclourà seminaris, masterclasses i propostes d’altres creadors que, en algun moment, han connectat també amb les seves produccions. Els cineastes en qüestió són:

Oskar Alegria (Zumiriki, 2019), amb una proposta que ajuntarà els seus treballs, tant inèdits com projectats anteriorment al festival, amb títols d’Ignacio Agüero, Eric Pauwels i Yulene Olaizola. També es farà càrrec d’un seminari, El temps de les portes, on discutirà el pensament del cinema enfront de la pràctica a partir del cinema de Robert Bresson.

Manuel Muñoz Rivas presentarà el seu llargmetratge El mar nos mira de lejos (2017) per parlar de l’ofici des del punt de vista del director i des del punt de vista del muntador. Amb ell, Close-Up d’Abbas Kiarostami i Belovy de Viktor Kossakovsky. En la seva masterclass, que enfrontarà la llibertat sense fronteres del director amb el material limitat del muntador, reflexionarà sobre el cinema i la transformació de la realitat.

Carla Simón (Estiu 1993, 2017) repassarà la seva filmografia a través dels seus primers curts i repassarà dos títols que l’han guiat a l’hora de treballar amb infants, Ponette de Jacques Doillon i Jouer Ponette de Jeanne Crépau. La masterclass que oferirà es centrarà en la direcció d’actors i el camí del documental a la ficció, complementada amb reflexions sobre les Correspondencias de Dominga Sotomayor i la seva pròpia Llacunes (2016).

- Advertisement -

Pocs dies després del tret de sortida del festival, i amb motiu del 50è aniversari de Metges Sense Fronteres, l’Alternativa projectarà dia 21 de novembre Stop Filming Us (Joris Postema), que reflexiona sobre el paper i l’aportació real dels cineastes occidentals sobre la realitat de la República Democràtica del Congo. Se celebrarà, també, un debat posterior. L’Alternativa Hall, que emmarca aquesta projecció, és una de les seccions més esperades del festival i ja ha confirmat algunes de les seves sessions. Així mateix, ha obert una convocatòria per a microcurts sobre memòria personal i/o històrica amb deadline dia 1 d’octubre.

Amb tot, un dels plats forts del festival segueixen essent les seves Jornades de l’Alternativa Professionals, unes trobades professionals per afavorir el desenvolupament de projectes audiovisuals.

- Advertisement -
Maria Garau
Estudiant de Comunicació Audiovisual i apassionada de les ficcions de qualsevol classe, les gaudeix per igual al sofà de casa amb amigues o a les sales de cinema. Li interessa profundament el cinema i les sèries en totes les seves formes, però res igualarà mai 'Shrek 2', diu.

Articles relacionats

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles més recents