Albert Serra mostra el “putiferi” de l’alta política a ‘Pacification’

- Advertisement -

El cinema català va rebre una nova alegria la passada primavera. El cineasta Albert Serra tornava al Festival de Cannes per competir a la secció oficial amb el seu nou film Pacifiction. Serra va ser l’únic representant català amb un film amb opcions a la Palma d’Or al festival de cinema més important del món. Pels passadissos del certamen es comentava que va estar molt a prop de prendre-li la segona Palma d’or a Ruben Östlund per Triangle of sadness.

Amb tots aquests precedents i avals el film va arribar a les nostres sales de la mà de Filmin i Elastica Films el 2 de setembre. Ara ja la tenim a Filmin amb l’aval de tres Premis Gaudí incloent el de Millor pel·lícula en llengua no catalana. Més tard, aquest febrer el film també s’ha endut dos premis Cesar de l’Acadèmia Francesa: El de Millor Fotografia per Arnau Tort i el de Millor actor pel protagonista Benoît Magimel.

- Advertisement -

‘Pacification’, Albert Serra i la Polinèsia

- Advertisement -

La seva selecció a Cannes significa la cinquena visita de Serra al festival i cal recordar que l’any 2019 el director i guionista de Banyoles ja va rebre el Premi Especial del Jurat a la secció Un certain regard del certamen amb Liberté. Pacifiction és un projecte que feia anys que preparava. Ja abans d’estrenar Liberté, estava en contacte amb l’actor català Sergi López per a tirar endavant aquest film que dura 2 hores i 43 minuts. El llargmetratge va ser rodat a la Polinèsia Francesa i ens explica la història d’un alt comissari de natura turbulenta i gran diplomàcia que viu entre les altes esferes polítiques i l’estrat més baix de la societat.

‘Pacifiction’, atrapats en els llimbs del Pacífic

La cinta submergeix l’espectador en una atmosfera turbulenta i sòrdida. En aquest univers l’alta política, els negocis foscos i els secrets d’estats comparteixen escena amb camises de flors, còctels exòtics i postes de sol de postal en un paisatge paradisíac. A ritme molt lent, el film es recaragola en el suspens… I ens va mostrant a poc a poc les cartes amagades de tots els personatges.

Misteris al paradís

El protagonista és De Roller, l’alt comissari de la República Francesa a Tahití. Interpretat per Benoît Magimel, coneixem de manera quasi omnipresent un home calculador i de maneres impecables que es mou amb destresa i mà esquerra. Tant en les recepcions oficials com en els establiments il·legals. Això, però posa a prova contínuament la població local, la ira de la qual es pot despertar en qualsevol moment. I més quan un rumor comença a circular. Sembla que s’ha vist un submarí, i aquesta presència podria anunciar la represa dels assajos nuclears francesos a la Polinèsia. La presència de mariners i un almirall francès, que es passegen per l’illa com si en fossin els amos, sembla confirmar la xafarderia autòctona. Compartint pantalla amb Benoît Magimel i Sergi López i completen el càsting Pahoa Mahagafanau i Marc Susini.

Rodada en francès, Pacification d’Albert Serra és una coproducció d’Andergraun Films (l’empresa d’Albert Serra), Idéale Audience, Tamtam Films i  Rosa Filmas, que compta amb la participació de TV3 i d’ARTE France Cinéma. També compta amb el suport de l’Institut Català d’Empreses Culturals (ICEC) i de l’Institut de la Cinematografia i de les Arts Audiovisuals (ICAA) dos organismes públics que tradicionalment han donat suport a l’atrevit cinema de Serra.

- Advertisement -
JR Armadàs
Nascut als anys 80 (amb tot el que això comporta) Joan Ramon Armadàs és Llicenciat en Dret i Periodisme per la UPF. Ha treballat en premsa local a Sant Cugat i en premsa internacional com a corresponsal al Regne Unit i la Xina. Com a escriptor ha publicat tres novel·les, diversos relats curts i ha estat editor d'Edicions Xandri durant 6 anys. En l'àmbit cinematogràfic ha escrit i dirigit una pel·lícula i sis curtmetratges i és el co-director del Sant Cugat Fantàstic i La setmana del Cinema en Català. També ha fet de cap de premsa d'unes quantes pel·lícules catalanes. Des del 2016 és el capità d'aquest vaixell periodístic i cultural anomenat 'El Cinèfil'.

Articles relacionats

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles més recents