L’Acadèmia nomena els membres d’honor 2019

- Advertisement -

Com cada any l’Acadèmia del Cinema Català afegeix nous noms a la selecta família de membres d’honor.  Aquest 26 de juny incorpora sis nous Membres d’Honor que representen les diverses professions del cinema. Els escollits són les actrius Carme Elias i Assumpta Serna, que compten totes dues amb una llarguíssima trajectòria al teatre, el cinema i la televisió aquí i fora. També rebrà un merescut reconeixement el director, guionista i productor Jordi Cadena, un dels fundadors del Col·legi de Directors de Cinema de Catalunya i el polifacètic director, actor, assagista i gestor cultural Hermann Bonnín. Tanquen la llista la muntadora Elena Jaumandreu i l’exhibidor Pere Sallent.

Hermann Bonnín

- Advertisement -

En la seva llarga trajectòria professional, alterna la direcció i interpretació de teatre i cinema amb càrrecs públics en l’àmbit cultural, al capdavant d’institucions com l’Institut del Teatre o La Seca-Espai Brossa. Com a director teatral ha posat en escena obres de Valle-Inclán, Txèkhov, Federico García Lorca o Joan Maragall, entre molts d’altres. La seva heterogènia filmografia com a actor de cinema arrenca el 1987 amb La senyora, dirigida per un altre Membre d’Honor, Jordi Cadena. Va ser distingit amb el Premi Ciutat de Barcelona de Teatre el 2003 i el Premi Nacional de Cultura del CONCA el 2013.

Jordi Cadena

- Advertisement -

Director, guionista i productor, va ser un dels fundadors del Col·legi de Directors de Cinema de Catalunya. El 1975 crea la productora Ona Films, juntament amb Pepón Coromina. La senyora(1987) li donaria l’èxit comercial i el renom internacional, i el 1988 dirigiria un dels seus títols més emblemàtics, És quan dormo que hi veig clar. Després vindrien Els papers d’Aspern(1991), Els passos perduts (2008), Elisa K(2010), codirigida amb Judith Colell i guanyadora del Premi especial del Jurat al Festival de San Sebastián, La por (2013) i L’Amant del silenci(2016). Va rebre el Premi Nacional de Cultura el 2011 juntament amb Judith Colell.

Carme Elias

Ha compaginat el teatre i el cinema amb la mateixa excel·lència. Inicia la seva carrera teatral el 1974 amb La señorita Julia, sota la direcció d’Adolfo Marsillach i debuta al cinema el 1978 amb L’orgia, de Francesc Bellmunt. Al llagr de la seva vida ha actuat sota les ordres d’Isabel Coixet, Pere Portabella, Jaime de Armiñán, Emilio Martínez-Lázaro, Pedro Almodóvar, Javier Fresser o Carlos Vermut, entre molts d’altres. Ha participat en emblemàtiques produccions de televisió com Anillos de Oro oTurno de oficio i ha posat la veu a Demi Moore, Daryl Hannah o Sigourney Weaver.

Asumpta Serna

Debuta al teatre i al cinema el 1978 i entra a formar part de la companyia Dagoll Dagom, durant el seu exitós muntatge Antaviana. Poc després s’instal·la a Madrid, on treballa amb Carlos Saura, Pedro Almodóvar o Bigas Luna. Títols com Orquídea salvaje (1989) de Zalman King, Las cien y una noches (1995) d’Agnès Varda o les mítiques sèries de televisió Crime Stories i Falcon Crest fan d’Assumpta Serna una de les actrius catalanes de més projecció internacional. Actualment combina la interpretació amb la docència al Centre Professional de la Fundació First Team.

Elena Jaumandreu

Inicia la seva carrera molt jove com a ajudant del seu pare, un dels primers muntadors d’Espanya, i aviat seria la cap de muntatge dels Estudis Chamartín de Madrid. Amb 28 anys, Orson Welles la incorporaria com a muntadora a Espanya de Campanades a mitjanit. El resultat esdevindria la pel·lícula preferida de Welles, qui diria de Jaumandreu que era “la millor muntadora del món”. La seva filmografia inclou títols emblemàtics com Los golfos (1960) de Carlos Saura, Las Vegas, 500 millones (1968) d’Antonio Isasi Isasmendi o Interior roig (1983) d’Antoni Anglada.

Pere Sallent

És un dels grans empresaris cinematogràfics catalans, tercera generació d’una família que inauguraria el 1944 el primer cinema a Cerdanyola, el Kursaal, un cinema petit que Pere Sallent posteriorment convertiria en una de les primeres multisales del país, important crispetes fetes al moment, posa-gots a les butaques i sofàs regulables. El 2010 obriria el complex Full Cinemes, a Cornellà (avui Kinépolis), multisala líder al país en nombre d’espectadors i referent mundial de so. Destaca la seva capacitat d’adaptar-se a tots els canvis de consum audiovisual, des del VHS fins a les plataformes VOD.

Festa d’estiu al Vallès 

L’atorgament dels reconeixements d’honor i la tradicional festa d’estiu de l’Acadèmia se celebraran enguany a Terrassa. El 27 de juny al Parc Audiovisual de Catalunya tindrà lloc la trobada anual estival de l’Acadèmia en una ciutat que el va ser incorporada el 2017 a la Xarxa de Ciutats Creatives de la UNESCO en l’apartat cinematogràfic. És l’única ciutat de l’estat espanyol amb aquesta distinció i una de les tretze a tot el món. L’Acadèmia, en la seva línia de recuperació i reivindicació del patrimoni cinematogràfic català, reforça Terrassa com a referència del patrimoni cinematogràfic europeu, celebrant aquest mes de juny al municipi dos dels seus principals actes anuals. A la festa s’esperen més de 400 convidats en la que és la trobada més important del sector audiovisual català dels mesos de calor.

Aquest 26 de juny, la Casa Alegre de Sagrera, també a Terrassa, acollirà l’acte oficial de nomenament dels sis nous Membres d’Honor de l’Acadèmia. Les seves trajectòries i contribucions al cinema seran recordades prèviament per persones amb les quals han compartit moments claus de les seves vides. Des del 2009 aquesta distinció ha reconegut una cinquantena de professionals de diversos àmbits de la nostra indústria cinematogràfica.

- Advertisement -
Redaccióhttps://elcinefil.cat/
'El Cinèfil' és un mitjà de comunicació dedicat a analitzar, explicar i difondre l’univers del cinema en tota la seva amplitud. Parlem de pel·lícules, sèries i festivals i també organitzem tot tipus d'esdeveniments relacionats amb el cinema. Ens agrada dir que som una revista en xarxa i en català. En xarxa perquè, a banda del web, també aprofitem les xarxes socials per a difondre i comunicar novetats i reflexions sobre el setè art. I tot plegat ho fem en català perquè és la nostra llengua. Gaudeix i que el cinema t'acompanyi... SEMPRE!

Articles relacionats

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles més recents