76 pel·lícules lluitaran pels XI Premis Gaudí

- Advertisement -

Les cartes ja estan sobre la taula i ara és moment de votar. Els acadèmics decidiran quines de les 76 produccions que són susceptibles de ser nominades acabaran a la recta finals del XI Premis Gaudí. L’Acadèmia del Cinema Català ha fet públics els 65 títols que participen enguany i els professionals catalans que han treballat en 11 produccions no catalanes que també poden ser nominats. La festa dels candidats que s’ha celebrat aquest dimecres 7 de novembre a l’Antiga Fàbrica Estrella Damm significa el tret de sortida de la cursa i ja està en marxa la primera volta de votacions. L’11 de desembre es donaran a conèixer en lectura pública els nominats de les 22 categories.

La salut del nostre cinema

- Advertisement -

De les 65 produccions destaquen 33 llargmetratges de ficció (11 més que l’any passat) i 10 documentals (3 més que l’any passat). Enguany també competiran dues pel·lícules d’animació, quatre pel·lícules per a televisió, deu curtmetratges i sis pel·lícules europees. També hi opten els professionals catalans que intervenen en 11 pel·lícules de producció no catalana. Això fa un balanç total de 76 produccions inscrites als XI Premis Gaudí. 27 d’aquest films estan dirigits o co-dirigits per dones, un

- Advertisement -

D’aquests 33 llargmetratges de ficció, hi ha 7 pel·lícules en llengua catalana (l’any passat eren 12). Els film en català susceptibles de ser nominats són Doctrina. El pecat original, Formentera Lady, Jean-François i el sentit de la vida, La vida lliure, Les distàncies, Penèlope i Yo la Busco. 

Els 26 films en llengua no catalana són Alegría Tristeza, Blackwood, Blue Rai, Con el viento, Drácula de Denise Castro, Durante la tormenta, El árbol de la sangre, El cuaderno de Sara, El dulce sabor del limón, El fotógrafo de Mauthausen, El pacto, Entre dos aguas, H0US3, La enfermedad del domingo, La sombra de la ley, Las leyes de la termodinámica, Matar a Dios, Mi querida cofradía, Miriam miente, Miss Dalí, No quiero perderte nunca, Petra, Sotabosc, Superlópez, Viaje al cuarto de una madre i Yucatán).

Les 10 pel·lícules documentalsque opten als guardons de les 23 inscrites són Comandant Arian, Eugenio, Hayati (mi vida), I Hate New York, Killian Jornet, Path to Everest, Petitet, Rêve de Mousse, Shootball, Sin miedo i Trinta lumes. Han estat seleccionades per una comissió formada per Valerie Delpierre, Raquel Aranda, Eva Vila, Lluís Ferrando i Ventura Durall.

premis gaudi 2018

Les 4 pel·lícules per a televisiósón De la ley a la ley, El nom, Vida privada Vilafranca. Els 10 curtmetratges seleccionats dels 44 inscritssón El escarabajo al final de la calle, Jauría, Kyoko, La mala fe, La última virgen, Mot de passe: Fajara, Primer estrat, Silencio por favor, Tomorrow Viacruxis. La comissió ha estat formada per Agustí Argelich, Laura Ferrés, Elena Martín, Pau Teixidor i Marc Ribas. Les 2 pel·lícules d’animació inscrites enguany són Black is Beltza Memòries d’un home en pijama

Les 6 pel·lícules europees són Call Me By Your Name, Caras y lugares, Cold War, El hilo invisible, El sacrificio de un ciervo sagrado Tierra de Dios. El talent català que participa als Gaudí, present en 11 pel·lícules (Ana de día, El ataúd de cristal, El reino, Jurassic World, Los amores cobardes, Ola de crímenes, Quién te cantará, Solo, Tiempo después, Todos lo saben Tu hijo), completa el balanç de la convocatòria.

Una gala diferent

El presentador de la cerimònia del premis del cinema català serà el Mag Lari, un dels grans il·lusionistes del país que conduirà la gran nit del cinema català el pròxim diumenge 27 de gener. La gala serà dirigida per tercer any consecutiu per Lluís Danés i se celebrarà al palau de Congressos de Barcelona.

- Advertisement -

De les 76 produccions inscrites, 14 tenen el català com a llengua original majoritària (7 llargmetratges de ficció, 2 llargmetratges documentals, 2 curtmetratges, 3 pel·lícules per a TV), 45 el castellà (33 llargmetratges ficció, 3 llargmetratges documentals, 1 pel·lícula d’animació, 7 curtmetratges, 1 pel·lícula per a TV) i 7 l’anglès (6 llargmetratges de ficció, 1 llargmetratge documental). Altres llengües amb presència a les candidatures són el gallec (Trinta lumes, Memòries d’un home en pijama), el kurd(Comandant Arian), l’àrab (Hayati (ma vie)), francès (Rêve de Mousse, Mot de passe: Fajara, Caras y lugares), el polonès (Cold War), l’italià (Call Me By Your Name) i el soninke (Sotabosc)

- Advertisement -
JR Armadàs
Nascut als anys 80 (amb tot el que això comporta) Joan Ramon Armadàs és Llicenciat en Dret i Periodisme per la UPF. Ha treballat en premsa local a Sant Cugat i en premsa internacional com a corresponsal al Regne Unit i la Xina. Com a escriptor ha publicat tres novel·les, diversos relats curts i ha estat editor d'Edicions Xandri durant 6 anys. En l'àmbit cinematogràfic ha escrit i dirigit una pel·lícula i sis curtmetratges i és el co-director del Sant Cugat Fantàstic i La setmana del Cinema en Català. També ha fet de cap de premsa d'unes quantes pel·lícules catalanes. Des del 2016 és el capità d'aquest vaixell periodístic i cultural anomenat 'El Cinèfil'.

Articles relacionats

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles més recents