Al llarg del temps, les plataformes han anat desenvolupant moltes produccions de diferents temàtiques per tal de garantir que, els diferents usuaris tinguin sèries o pel·lícules per a triar dintre de les seves preferències. Un dels gèneres que sempre ha tingut bastant bona collida és el de les distòpies. Les seves històries parteixen de la base d’un problema ètic que ja existeix a la nostra realitat, evolucionant i donant lloc a societats decadents i un futur que resta lluny de la visió utòpica. Una distòpia fa referència a un món indesitjable, on els discursos resten lluny de l’ideal, les seves contradiccions donen lloc a conseqüències que acaben portant a l’extrem, tot això tenint com a exemple la societat actual normalitzada. Ara bé, moltes situacions poden comportar arribar a un futur apocalíptic, on la vida tal i com la coneixem ha desaparegut, ja sigui per alguna plaga, malaltia, etc, que poden haver acabat amb un percentatge important de la població. Els supervivents que queden s’han d’adaptar a les noves situacions i a viure en un món post-apocalíptic.
Als darrers anys, aquest concepte ha esdevingut un dels gèneres més populars i interessants a la indústria cinematogràfica i de televisió, amb títols que han aconseguit un impacte notori i treure a la llum problemes que pateix la societat. Un exemple serien films com Matrix, Blade Runner, V for Vendetta, Metropolis, Mad Max o A Clockwork Orange, però també sèries com Black Mirror, The Handmaid’s Tale, Attack on Titan o The Walking Dead. A continuació us porto un recull de 5 sèries que podeu trobar a les plataformes streaming per a fer menys feixuga l’estada a casa, que a molts els pot recordar a certes històries distòpiques que hem vist a la petita o gran pantalla, o als llibres ja que també ha hagut escriptors de renom que han parlat del tema molt abans que es fes popular, com Philip K. Dick, George Orwell, Ray Bradbury, Aldous Huxley o Margaret Atwood, entre d’altres.
War of the worlds (2019-2021)
Que venen els aliens! I aquest cop no és una broma pesada d’Orson Welles. De fet la la sèrie és una adaptació lliure de La guerra dels mons, la novel·la de 1898 de H. G. Wells sobre una sobtada invasió marciana a la Terra.
En aquesta adaptació dos astrònoms detecten una transmissió d’una altra estrella que és una prova definitiva de vida extraterrestre intel·ligent. Al cap d’uns dies, la humanitat està pràcticament eliminada, només queden petits grupuscles de persones en un món estranyament desert. Qui són aquests atacants i per què estan decidits a la nostra destrucció?
Podem veure les seves 2 temporades a Disney+ i Movistar+.
The Hundred – Los 100 (2014-2020)
Està basada en la saga de novel·les homònimes de literatura juvenil escrites per Kass Morgan i la ficció corre de la mà de Jason Rothenberg. La sèrie nord-americana de ciència ficció apocalíptica i dramàtica va estrenar-se l’any 2014 i consta de 6 temporada amb un total de 84 capítols amb una durada d’uns 45 minuts aproximats cadascun, fins al moment, ja que està previst que enguany s’estreni la darrera, ja que es va confirmar recentment que la setena temporada posaria fi a la trama.
La trama ens situa 97 anys després d’una guerra nuclear que ha destruït a la civilització. Els únics supervivents, pertanyen a una nau espacial que han sobreviscut durant tres generacions a l’espai. Un dia, decideixen enviar a la Terra a 100 joves delinqüents per a “testejar” les condicions del planeta, amb l’esperança de tornar a viure i poblar-lo de nou. El grup de joves intentarà sobreviure en un entorn desconegut i hostil i, malgrat les diferències que existeixen entre ells, ja que uns són partidaris de seguir en contacte amb la nau i d’altres no, seguiran lluitant per a sobreviure. Mentrestant, a la nau, existeix una lluita més crua pel poder polític, que portarà als dirigents a situacions extremes i a prendre decisions molt difícils.
Podem veure les seves 7 temporades Netflix.
Utopia (2013-2014)
Si hi ha una sèrie oportuna per veure aquest 2020 aquesta és Utopia. La ficció de dues temporades escrita per Dennis Kelly es va estrenar al Regne Unit els anys 2013 i 2014 però ara mateix sembla feta expressament pels temps en els quals ens ha tocat viure. L’argument, resumit ràpidament, reuneix una colla aficionats a un còmic de segona fila (Utopia) que es troben a través d’un fòrum d’internet per parlar de la misteriosa novel·la gràfica. Ràpidament començaran a ser perseguits per professionals que busquen les darreres còpies d’aquesta obra i que estan disposats a matar si cal.
Barreja el thriller d’espies amb l’humor negríssim i ho complementa amb violència explícita i una colla de personatges icònics. A aquestes alçades son moltes les veus que parles d’Utopia com un sèrie de culte. Si teniu l’oportunitat no us la perdeu.
Podem veure les seves 2 temporades a Filmin.
The Man in the High Castle (2015-2019)
Amazon Prime Video és la plataforma responsable d’aquesta distòpia què planteja que la 2a Guerra Mundial la varen guanyar els nazis amb la col·laboració de l’Imperi Japonès. Una realitat alternativa on ambdós països s’han repartit el món i cadascú té una meitat dels EUA sota el seu règim. Tot això ha tingut lloc als 15 anys posteriors a la finalització del conflicte bèl·lic més important del segle XX i ens situa la trama als anys 60.
Aquesta sèrie està inspirada en la novel·la homònima de l’escriptor de ciència ficció Philip K. Dick escrita l’any 1962 i que porta el mateix títol que la ficció. Ens mostra diversos personatges que es qüestionen a sí mateixos i a la vida que els ha tocat viure. Homes i dones a ambdós costats de la línia que esbossa aquesta realitat alternativa, i que cadascun d’ells acabarà saltant d’una banda a l’altra sense saber on quedar-se. Aquesta sèrie implica una reflexió de l’espectador vers una realitat imaginaria, però que podria haver estat real. Va ser estrenada l’any 2015 i consta de 4 temporades, cadascuna amb 10 capítols amb una durada d’entre 40 i 60 minuts.
Es pot gaudir de les 4 temporades a la plataforma Amazon Prime.
The Rain (2018-2020)
Es tracta d’una producció danesa de temàtica post-apocalíptica, creada per Jannik Tai Mosholt, Esben Toft Jacobsen i Christian Potalivo, que es va estrenar al 2018. Fins al moment, consta de dues temporades, cadascuna d’elles conté 8 capítols amb una durada d’entre 35 i 48 minuts i les podeu trobar a Netflix.
La trama se situa 6 anys després que un terrible virus arrossegat per la pluja acabes, amb gairebé tots els humans a Escandinàvia. Dos germans danesos, Simone i Rasmus, emergeixen de la seguretat del seu búnquer per trobar les restes de la civilització caiguda. Aviat s’uneixen a un grup de supervivents joves i junts s’embarquen en una aventura plena de perills a través de la Escandinàvia abandonada, a la recerca de qualsevol senyal de vida. Alliberats del seu passat col·lectiu i de les regles socials, el grup té la llibertat de ser qui vol ser. En la seva lluita per la supervivència, descobreixen que, fins i tot en un món post-apocalíptic, encara hi ha amor, gelosia, maduresa i molts dels problemes que creien haver deixat enrere amb la desaparició del món que varen conèixer.
Podem veure les seves 3 temporades Netflix.
Watchmen (2019)
Aquesta sèrie de televisió és un drama nord-americà basada en la sèrie gràfica homònima d’Alan Moore i Dave Gibbons que va ser publicada per DC Comics l’any 1986. La ficció va ser creada per Damon Lindelof que exerceix de productor executiu i guionista i va ser estrenada a finals del 2019. Consta d’una temporada de 9 capítols amb una durada d’entre 52 i 67 minuts cadascun, fins ara. Es pot gaudir d’ella a la plataforma streaming HBO. Al 2009 es va desenvolupar el film, sota el títol Watchmen, de la mà del cineasta Zack Snyder, que ens situava la trama als anys 80 en plena Guerra Freda, on els súperherois que abans eren admirats ara són perseguits per la llei.
Parteix de la idea original de la novel·la gràfica i és una seqüela que té lloc 34 anys després dels esdeveniments que va tenir lloc a la història original, però dins de la mateixa realitat alternativa. Es presenten nous personatges i conflictes que desenvolupen una nova història dins de la continuïtat de Watchmen, però sense ser un reboot. S’enfoca en els esdeveniments relacionats amb les tensions racials en Tulsa (Oklahoma) al 2019. El grup de supremacistes blancs la “Setena Kavalleria” ha confrontat a la policia per la justícia racial. La policia d’aquesta regió oculta les seves identitats amb màscares i els permet que els vigilants emmascarats s’uneixin a les seves fileres. La detectiu Angela Abar, una vigilant coneguda com a Sister Night, investiga l’assassinat del seu amic i superior Judd Crawford i descobreix molt més secrets sobre les situacions entorn al “vigilantisme”.
Podem veure l’única temporada a HBO Max.
Deadset (2008)
L’any 2002 una pel·lícula britànica va revolucionar el cinema de zombis. 28 days later, de Danny Boyle, va posar de moda un nou tipus de morts vivents diferents dels que havia popularitzat el mestre George A. Romero: els infectats. Avui en dia ja son la tendència habitual en aquest tipus de subgènere i és més normal veure “no-morts” corrent a mossegar carn humana que no pas caminant lentament amb les mans al davant.
Quan aquesta moda encara estava en la seva etapa inicial, un tal Charlie Brooker que després triomfaria amb Black Mirror) va escriure i produir Dead set, una minisèrie que va emetre el britànic Channel 4 l’any 2008 que es fixava en què passaria a la casa de Brig Brother si hi hagués un apocalipsi zombi. Així doncs, al llarg dels 5 capítols (un pilot de 45 minuts i quatre més de 25 minuts) explora la violència, la supervivència i la maldat humana en un context post-modern on sempre tenim les càmeres de la casa del Gran Germà assistint en directe a la fi del món tant a fora com a dins aquelles quatre parets.
Podem veure l’única temporada a Filmin.
The Last Man on Earth (2015-2018)
Phil Miller (Will Forte) és un home que l’any 2022 desperta sent el darrer home de la Terra, després que un virus mortal acabés amb la vida al planeta un any abans. Phil recorre tota Amèrica del Nord a la seva casa amb rodes, en la seva particular recerca de supervivents i va col·locant cartells amb la frase: “Alive in Tucson” (Visc a Tucson), ja que és la seva ciutat natal i espera que algun supervivent ho llegeixi i vagi cap allà. Al tornar a la seva ciutat, decebut per no trobar a ningú i sentir-se sol, decideix suïcidar-se. Just abans de fer-ho, es troba amb la Carol Pilbasian (Kristen Schaal), una excèntrica dona que li fa canviar el seu punt de vista i el seu modus de vida actual.
Es tracta d’una sitcom (comèdia de situació) nord-americana post-apocalíptica que consta de 4 temporades amb un total de 67 capítols amb una durada d’uns 22 minuts cadascun. Està creada i protagonitzada per Will Forte, l’episodi pilot està escrit per ell mateix i dirigit per Phil Lord i Christopher Miller i va ser estrenat al 2015.
Es pot gaudir a la plataforma Movistar+.