5 pel·lícules i 5 sèries sobre violència de gènere del 2021

- Advertisement -

Rocío Carrasco, el cas d’Anna i Olivia, i amb 23 víctimes mortals només amb el que portem d’any, estarem tots d’acord que la violència de gènere, per desgràcia, és real i ja no és discutible, malgrat l’oposició d’alguns partits polítics. Segons l’últim informe del Ministeri d’Igualtat, amb data de l’1 de juliol del 2021, la violència de gènere, no només ha deixat 23 víctimes mortals, sinó que té conseqüències més enllà d’això que es tradueix, per exemple, a 13 orfes menors de 18 anys. I això només són dades de l’estat espanyol.

El cinema i les sèries ja fa uns quants anys que miren de reflectir i denunciar aquests fets, amb més o menys perspectiva de gènere. En aquest article pretenem fer un repàs de les més rellevants d’aquest 2021. Així doncs, hem seleccionat 5 pel·lícules i 5 sèries per recomanar-vos.

Pel·lícules

Solo una vez

- Advertisement -

La Laura, una psicòloga del servei d’atenció a les dones que pateixen violència de gènere, fa unes setmanes que és assetjada pel marit d’una de les seves pacients. A aquesta situació, ja de per si tensa, s’hi afegeix el fet que ha de tractar una parella que mai ha posat els peus en un centre com aquest i que mai pensava que ho hauria de fer. Per una sèrie de malentesos, algú l’ha denunciat a ell, però ell afirma amb contundència que no és un maltractador.

- Advertisement -

On: es va estrenar al cinema a finals de juny

Akelarre

Farem una mica de trampa perquè aquesta es va estrenar el 2020, tot i que a sales comercials i plataformes va arribar el 2021. Estem al País Basc del 1609, els homes de la regió s’han fet a la mar per l’època de pesca. Les dones segueixen a les viles amb les tasques diàries i rutinàries. L’Ana participa en una festa al bosc amb altres noies. Però el jutge Rostegui, encomanat pel rei per “purificar” la regió, ordenar arrestar l’Ana i les seves amigues, ara acusades de bruixeria. Sotmetrà les noies a diferents interrogatoris i tortures per demostrar que formen part d’un Akelarre, grup de bruixes que sovint duen a terme cerimònies de màgia negra durant les quals invoquen el diable. La pel·lícula ens fa un retrat d’una violència de gènere passada, però no oblidada.

On: Netflix, Movista+ i Filmin

Akelarre

Promising Young Woman

Guanyadora de l’Oscar a millor guió original i, personalment, una de les grans sorpreses agradables d’aquest any és aquesta pel·lícula, dirigida per Emerald Fennell i protagonitzada per Carey Mulligan. La Cassie tenia un futur brillant que l’esperava, fins que la seva carrera es va veure sotragada per un desagradable incident. Ara la seva vida és totalment diferent del que tothom s’hauria pogut imaginar. Té una doble vida amb la qual té l’oportunitat d’arreglar tot el que no va anar bé en el seu passat. Però les coses no sempre acaben de sortir com ens esperem.

On: Es va estrenar a sales durant el primer semestre de l’any.

El futur és feminista

Herself

També del 2020, però estrenada el 2021, Herself presenta un retrat d’una mare jove que un dia decideix abandonar el seu marit cansada d’abusos i maltractaments i emprèn una lluita contra el sistema immobiliari corrupta. Ella vol construir la seva pròpia casa, un lloc tranquil, càlid i segur per a ella i les seves dues filles. En el procés, no només construirà una casa, sinó la seva pròpia vida.

- Advertisement -

On: Filmin i Rakuten

Herself

Let him go

Des del gènere discursiu del western i després de patir la pèrdua del seu fill, un xèrif jubilat i la seva dona, ensinistradora de cavalls, també jubilada, abandonen el ranxo de Montana per rescatar el seu net i la seva jove a Dakota. El nen i la noia han caigut víctimes d’una família poderosa, però alhora molt perversa. Tots dos són víctimes de maltractaments, no només per part del nou marit de la noia, sinó també per part de tota la família política.

On: es va estrenar el juny a cinemes.

Sèries

The Handmaid’s Tale

Sèrie adaptada de les novel·les de Margaret Atwood i que només ha fet que recollir premis. En un futur distòpic, els Estats Units ja no són una democràcia i viuen sota un règim dictatorial que ha relegat la dona al paper de la llar. Els valors cristians i d’allò més puritans es tornen a establir com al règim idiosincràtic del nou règim, la República de Gilead. Des d’una perspectiva distòpica se’ns permet veure la violència de gènere des de diferents perspectives, anglès i formes. Aquest 2021 se n’ha estrenat de la quarta temporada.

On: HBO

Élite

Aquesta sèrie espanyola juvenil va triomfar d’allò més amb la primera temporada i segueix recollint èxits per allà on passa. La sèrie gira entorn un grup d’estudiants d’un institut d’elit. Si bé, els primers episodis i temporades, entre altres coses, veiem conflictes sovint més racials i classistes, la sèrie ha anat incloent altres denúncies socials, com l’homofòbia. Ara, s’ha estrenat la quarta temporada en què hi hem pogut veure el tema del consentiment molt palès.

Élite

On: Netflix

Honour

Minisèrie de dos capítols que ens ha arribat aquest 2021 a la plataforma de Filmin. L’argument ens fa ser testimonis de la investigació policial de “l’assassinat per honor” d’una jove kurda resident al Regne Unit. Caroline Goode és la inspectora que s’encarregarà de la investigació d’un dels crims més mediàtics i esgarrifosos d’Anglaterra en els últims anys. El 24 de gener del 2006 es va trobar el cos sense vida de la jove de 20 anys, Banaz Mahmod. La seva família, d’origen kurd, va encarregar l’assassinat després que la Banaz abandonés el seu marit, el qual feia any que abusava d’ella.

On: Filmin

Mare of Easttown

Un altre gran èxit d’HBO i molt mediàtica per les declaracions honestes de Kate Winslet, la protagonista, Mare of Easttown s’alça com una sèrie imprescindible de l’any. Mare Sheehan és una detectiva d’un petit poble de Pennsylvania que investiga un assassinat local mentre intenta que la seva vida personal no s’ensorri. La investigació, però, la portarà a descobrir altres incidents de l’esfera local dels vilatans del poble en què, sovint, les dones en són les víctimes.

‘Mare of Easttown’, un brillant thriller amb altes dosis de suspens

On: HBO

Nevenka

I, per acabar aquesta llista, també és necessari incloure-hi el gènere documental. Nevenka és una minisèrie que explica el cas de Nevenka Fernández, la primera vegada que es va jutjar a Espanya un polític per abús sexual. Després de 20 anys dels fets, la víctima pot reconstruir el cas i fer-nos aliats del seu tràngol.

On: Netflix

 

- Advertisement -
Irene Solanich
Traductora, correctora i docent d’idiomes durant el dia i enamorada del gènere negre i del terror durant les hores lliures. Actualment compagina la feina i col·laboracions en diferents mitjans amb un programa de doctorat (en literatura negra) a la Universitat de Vic. Les seves hores lliures se sortegen entre a lectura, el cinema i l’escriptura.

Articles relacionats

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles més recents