25 anys de cinema llatinoamericà a Lleida

- Advertisement -

La Mostra de Cinema Llatinoamericà de Catalunya es realitzarà del 6 al 13 de juny. Enguany, però, no serà una edició qualsevol ja que el certamen celebra 25 anys amb un canvi de dates. Un canvi que, segons l’organització, obeeix a reforçar el festival en un mes que permetrà un ventall molt més ampli d’activitats, tenint en compte que juny és un mes molt propici per a una activitat cultural potent, d’aquesta manera es pot concentrar una activitat cinematogràfica que aspira a ser, encara més, un referent de primer ordre en el panorama internacional.

- Advertisement -

La Mostra ja ha avançat el Premi Cinefuturo a la difusió que atorga el Centre Experimental de Cinematografia i les Arts Audiovisuals de Catalunya conjuntament amb la Mostra de Cinema Llatinoamericà de Catalunya a Lleida. El projecte guanyador del premi CINEFUTURO LATINO 2019 és: Hijas de la paz un llargmetratge documental escrit i dirigit per Diego Pérez i Kuba Sobieski que narra la història de quatre dones, que condicionades per la fragilitat de la pau a Colòmbia, emprenen quatre viatges transformadors. El film tindrà distribució a Catalunya i a la resta de l’estat espanyol.

- Advertisement -

El festival ha fet públic els vuit documentals de sis nacionalitats diferents competiran a la Secció Oficial de Documentals de la 25a Mostra de Cinema Llatinoamericà de Catalunya, organitzada per l’Ajuntament de Lleida i el Centre Llatinoamericà de Lleida. Un d’ells serà YESES de Miguel Forneiro que narra la història de fa trenta anys, a Yeserías, antiga presó de dones, on Elena Cánovas, funcionària de presons i recentment graduada en Interpretació i Direcció per la RESAD, es va animar a trencar els murs i a portar el teatre a la presó, creant amb les internes del penal el grup “Teatre Yeses”.

Un altre projecte que ja s’ha fet públic és el documental brasiler Espero tua (re)volta que narra la revolta estudiantil durant la crisi econòmica i social del Brasil, plasmada amb habilitat i contundència per part d’Eliza Capai.

Des de l’Argentina Charco ens endinsa en un llargmetratge documental sobre la música argentina i uruguaiana, que inclou a més de 70 destacats artistes rioplatenses (Fito Páez, Jorge Drexler, Gustavo Santaolalla, Hugo Fattoruso i Pedro Aznar entre ells). Va ser rodat durant 5 anys a Buenos Aires i Montevideo, retratant tots els paisatges musicals de la regió, provinents del Tango, el Rock, la Murga, el Candombe, la Cumbia i la Milonga.

El dijous 6 de juny a les 20.30 h, tindrà lloc a la Llotja de Lleida l’acte inaugural de la Mostra amb l’entrega del Premi d’Honor d’enguany al destacat director de fotografia José Luis Alcaine; el Premi Jordi Dauder, a l’actor i director Josep Maria Pou; el Premi Ángel Fernández-Santos, a la plataforma de video ‘Filmin’, i el Premi Talent Llatinoamericà a l’historietista Horacio Altuna.  L’actriu Lola Dueñas, premi d’Honor, recollirà el guardó a l’acte de cloenda dijous 13 de juny al Caixaforum Lleida a les 20.30h.

Una de les novetats anunciades és la col·laboració entre els cinemes Screenbox Funatic amb l’objectiu de reforçar la programació oferint una oferta més àmplia i completa, marcant l’objectiu d’oferir a l’espectador un complet mostrari de l’audiovisual produït o coproduït a Llatinoamèrica de recent factura. També s’ha anunciat unconveni entre la Mostra i l’Associació de Comerciants Zona Altaen què, tenint en compte les propícies noves dates per a la realització de l’esdeveniment, es duran a terme diverses accions culturals i un agermanament entre la Mostra i una part activa de la ciutat que permetrà donar major visibilitat i una relació directa entre la ciutat i el festival, ampliant espais, programació, activitats, i un desig mutu en què els dies de la Mostra es respiri cinema alhora de ser l’epicentre d’una de les activitats més importants de la cultura a Lleida.

- Advertisement -
Redaccióhttps://elcinefil.cat/
'El Cinèfil' és un mitjà de comunicació dedicat a analitzar, explicar i difondre l’univers del cinema en tota la seva amplitud. Parlem de pel·lícules, sèries i festivals i també organitzem tot tipus d'esdeveniments relacionats amb el cinema. Ens agrada dir que som una revista en xarxa i en català. En xarxa perquè, a banda del web, també aprofitem les xarxes socials per a difondre i comunicar novetats i reflexions sobre el setè art. I tot plegat ho fem en català perquè és la nostra llengua. Gaudeix i que el cinema t'acompanyi... SEMPRE!

Articles relacionats

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles més recents