today-is-a-good-day

‘Drama’: quan avortar deixa de ser tabú

- Advertisement -

Dilluns 29 de juny, a les 22.05, TV3 estrenarà els dos primers capítols de Drama, una nova sèrie de sis episodis creada per Dani Amor, amb guió escrit per ell mateix en col·laboració amb Charlie Pee (L’apocalipsi de Catalunya Ràdio) i Oriol Pérez. Està dirigida per Ginesta Guindal (Heavies tendres). Aquesta minisèrie és una producció de RTVE en col·laboració amb El Terrat (The Mediapro Studio) protagonitzada per Elisabet Casanovas (La Tània de Merlí), Artur Busquets (Com si fos ahir) i Júlia Bonjoch (Fassman). Després de debutar a Playz arriba ara per omplir el buit que han deixat Les de l’hoquei.

A continuació podeu llegir la crítica d’Anna Bujons sobre la sèrie

- Advertisement -

Fa uns mesos us parlava sobre Boca Norte, una sèrie sobre adolescents d’un barri humil de Barcelona i la música trap com a leitmotiv per poder avançar i descobrir, tant als personatges com als seus problemes. Boca Norte va ser la primera sèrie que vaig veure de Playz (plataforma digital de Ràdio Televisió Espanyola) i em va agradar l’estil i el to. Em vaig quedar amb ganes de trobar-hi una altra sèrie original. I aquest últim mes hi he tornat a entrar, i la veritat és que estic cada cop més encantada. Playz està aconseguint una cosa que els costa molt de tenir a la resta de plataformes digitals espanyoles: contingut de qualitat per a joves, el públic més exigent i que més es resisteix a consumir les propostes de la “televisió tradicional”, a qui li costa (i molt) atrapar les noves plataformes de consum audiovisual.

- Advertisement -

Avui us vull parlar de Drama. Una sèrie que s’estrenava a Playz a principis de febrer i que arriba a TV3 aquest 28 de juny . 6 capítols de 20 minuts de durada i una temàtica clara i potent: l’embaràs juvenil, les pors i la responsabilitat. Ens acostem a la vida de l’Àfrica, una noia de vint-i-pocs anys que comparteix pis a Barcelona amb els seus dos millors amics (interpretats per Artur Busquets i Júlia Bonjoch). Tres joves que s’han trobat amb la realitat: treballs precaris i somnis trencats. L’Àfrica veu com la seva vida canvia de sobte, quan descobreix que s’ha quedat embarassada i no sap de qui.

Drama arrenca tractant un tema que segueix sent tabú en una societat que diu que està canviant. I el personatge de l’Àfrica decideix trencar el tabú: per què un embaràs no desitjat fora de la parella tradicional l’ha de viure només la dona i en secret? Des d’un estil fresc i natural, el personatge interpretat per Elisabet Casanovas decideix compartir el seu embaràs i la seva intenció d’avortar amb els homes amb qui ha tingut relacions sense protecció en les últimes setmanes. Quedar-se embarassada no ha sigut culpa seva, sinó de dos, i són tots dos qui han de preocupar-se i fer-se responsables de cada decisió que els ha portat fins allà.

La sèrie, creada per David Amor i dirigida per Ginesta Guindal, basa la seva estructura en els flashbacks que ens porten, capítol a capítol, a reconstruir els passos que va seguir l’Àfrica abans de saber que s’havia quedat embarassada. Així, coneixerem els quatre (o cinc) possibles responsables de l’embaràs de l’Àfrica, com els va conèixer i com reaccionen davant la notícia que els ha de donar la noia, encara que ja hagi decidit avortar. Una estructura que recorda a la de la sèrie Lovesick en què el protagonista ha de contactar amb les seves exparelles per explicar-los que li han trobat una malaltia de transmissió sexual.

La trama de Drama té lloc a Barcelona i, per primer cop, RTVE s’atreveix a mostrar una realitat molt important: com conviuen el català i el castellà a Catalunya. Es tracta d’una sèrie bilingüe que canvia de llengua sense forçar-se, deixant-se portar. I és que les llengües a Catalunya no s’exclouen, sinó que conviuen.

Drama és una sèrie que s’explica des d’una mirada feminista que fuig dels estereotips: vol mostrar (i mostra) la realitat de la vida de les joves que volen viure fora dels tabús i les regles marcades. Perquè si una es queda embarassada, el problema no és d’un sinó de dos, i les responsabilitats es divideixen entre les persones que hi estan implicades, i no es multipliquen per haver-les de mantenir en secret segons el teu sexe.

Playz hauria de confiar més en el poder i potencial de les seves sèries originals. Té moltes eines per fer-ne una promoció com cal. És necessari que la temàtica d’aquesta sèrie arribi a adolescents, joves i no tan joves, per conscienciar-nos i responsabilitzar-nos dels nostres actes i les seves conseqüències.

Veredicte

- Advertisement -

Agradarà a: les persones que tinguin ganes de compartir continguts fora dels tabús marcats per la societat.

No agradarà: als que vulguin seguir mantenint en secret els actes que veuen com una vergonya.

Enganxòmetre: 8,5

Nota: 9

- Advertisement -
Anna Bujons
Graduada en Comunicació Audiovisual i especialitzada en guió de sèries. Escrivint m'explico i em descobreixo a mi mateixa. Sempre vaig acompanyada d'una llibreta on hi guardo les idees que apareixen sense avisar. Intento dir la meva opinió sobre les sèries que veig en menys de 200 caràcters al Twitter: @anna9bujons. Ara a 'El Cinèfil' puc dir-ho amb unes quantes paraules més.

Articles relacionats

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles més recents