today-is-a-good-day

‘La dona il·legal’: el racisme d’estat al descobert

- Advertisement -

El film de Ramon Térmens ‘La dona il·legal’ és la pel·lícula destacada del FIC-CAT aquest 9 de juny. Aquest film en llengua catalana és un dels més vistos de la temporada després de la  seva estrena a Netflix l’11 de maig del 2021.  La cinta de Segarra Film es va covertir en la 3a pel·lícula rodada en català en sumar-se al catàleg del gegant de l’streaming després d’Incerta glòria i La propera pell. El film, estrenat l’11 de desembre del 2020, també va estar nominat a dos Premis Gaudí (Millor Pel·lícula i Millor Actor Secundari).

El racisme continua

Una conversa informal amb un advocat especialista en estrangeria va ser el detonant d’una pel·lícula amb el fenomen migratori com a fil conductor. A partir d’aquí, aquest lletrat rebrà una prostituta nigeriana com a nova clienta, una dona que s’enfronta a la mort per lapidació en cas de ser deportada al seu país d’origen. 

- Advertisement -

- Advertisement -

Ramon Térmens (Catalunya über Alles, El mal que els homes fan) torna al drama social i polític amb La dona il·legal, una història que té com a punt de partida la mort de la clienta d’un advocat en un CIE (Centre d’Internament d’Estrangers). Si a tot això li posem una mica de salsa política de rerefons, uns tocs de thriller policíac i l’inevitable drama personal i social que comporta tota aquesta situació, ens podem fer una idea força aproximada de per on aniran els trets de La dona il·legal.

Intolerancies d’avui en dia

Entre els llocs on s’han enregistrat les escenes del film hi ha un emplaçament tan mític com la presó Model de Barcelona. Així llueixen les velles parets del centre penitenciari barceloní passats pels cinema. En una visita al rodatge vam poder veure de primer mà com la vella presó es convertia en un centre d’internament contemporani.

El guió del film està escrit a quatre mans entre el mateix Térmens i Daniel Faraldo que també té un paper rellevant en el film com a actor. “El tema que ens va interessar és el de racisme d’estat. A més, els CIE són unes institucions molt poc conegudes. El que passa allà a dins és demencial i volem reflectir-ho a la vegada que ens endinsem en una història on el compromís social i personal seran aspectes centrals de la trama.

L’elenc de la pel·lícula està integrat pel mencionat Daniel Faraldo, Isak Ferriz Àngels Bassas, Boris Ruiz, Montse German, Gorka Lasaosa, Yolanda Sey i Adeline Flaun. També tindrà un paper la debutant Raquel Camon en un rodatge que serà majoritàriament en llengua catalana i en gran part a terres lleidatanes. Dos dels protagonistes, Isak Férriz i Àngels Bassas han explicat a El cinèfil alguns detalls de la producció i dels seus personatges a la pel·lícula com que una bona part de la pel·lícula està basada en diferents casos reals. 

Referents i realitats

- Advertisement -

La filmació va durar sis setmanes amb una estètica que vol barrejar trets del cinema de Ken Loach, Ingmar Bergman, Michelangelo Antonioni o Alan J. Pakula com afirma el director Ramon Térmens. “És el guió que més hem treballat, portem tres anys desenvolupant-lo. Pensem que ara, amb fenòmens com la irrupció de VOX i l’auge del discurs anti-immigració,  té més sentit que mai fer aquesta pel·lícula”, manté Térmens. 

La dona il·legal és una c0-producció de Segarra Films amb Mimesis Films fet que converteix el projecte en una pel·lícula internacional amb la participació d’aquesta empresa de la República Txeca.

- Advertisement -
JR Armadàs
Nascut als anys 80 (amb tot el que això comporta) Joan Ramon Armadàs és Llicenciat en Dret i Periodisme per la UPF. Ha treballat en premsa local a Sant Cugat i en premsa internacional com a corresponsal al Regne Unit i la Xina. Com a escriptor ha publicat tres novel·les, diversos relats curts i ha estat editor d'Edicions Xandri durant 6 anys. En l'àmbit cinematogràfic ha escrit i dirigit una pel·lícula i sis curtmetratges i és el co-director del Sant Cugat Fantàstic i La setmana del Cinema en Català. També ha fet de cap de premsa d'unes quantes pel·lícules catalanes. Des del 2016 és el capità d'aquest vaixell periodístic i cultural anomenat 'El Cinèfil'.

Articles relacionats

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles més recents