2020: explosió de cinema negre català

- Advertisement -

Malgrat la producció (en general) del cinema català no està en el seu moment més esplèndid, hi ha un gènere que no deixa de donar alegries o, com a mínim és especialment prolífic. Ens referim al gènere negre que en afers cinematogràfics també englobaria el thriller i productes de suspens i misteri. En aquest sentit, l’any 2020 tindrà una collita excepcional de pel·lícules d’aquesta temàtica fet que demostra la bona salut de la indústria en aquest petit nínxol. Sense més preàmbuls anem a veure quins son els títols que ens mantindran enganxats a la butaca devorant crispetes.

Tocats pel foc de Santi Lapeira

Un dels noms propis més rellevants de la novel·la negra catalana té una adaptació al cinema a punt. Parlem de Manuel de Pedrolo i Tocats pel foc un film que ha dirigit Santi Lapeira seguint fidelment la lletra de l’autor de l’Aranyó. La pel·lícula, protagonitzada per Sergi Cervera, Mireia Oriol, Belén Fabra, Jordi Cadellans i Nil Cardoner es va estrenar a la Setmana del cinema en català i es podrà veure tard o d’hora a TV3. Abans, però, passarà també pel FIC-CAT.

- Advertisement -

- Advertisement -

Lapeira ha explicat que és un film que sempre havia volgut fer i que la celebració de l’Any Pedrolo l’any passat va acabar de fer possible. “Una de les satisfaccions més grans que ja ens ha donat el film és que la filla de l’autor, Adelais de Pedrolo ens digués que és una versió fidelíssima al llibre del seu pare”.

Data d’estrena: tardor/hivern 2020

La dona il·legal de Ramon Termens

Ramon Térmens (Catalunya über Alles, El mal que els homes fan) té entre mans una història que té com a punt de partida la mort de la clienta d’un advocat en un CIE (Centre d’Internament d’Estrangers). A partir d’aquí, aquest lletrat rebrà una prostituta nigeriana com a nova clienta que s’enfronta a la mort per lapidació en cas de ser deportada al seu país d’origen. Si a tot això li posem una mica de salsa política de rerefons, uns tocs de thriller policíac i l’inevitable drama personal i social que comporta tota aquesta situació, ens podem fer una idea força aproximada de per on aniran els trets de La dona il·legal.

Aquest nou producte de Segarra Films ja hafinalitzat el seu rodatge i ho ha fet en un emplaçament tan mític com la presó Model de Barcelona. L’elenc de la pel·lícula està integrat pel mencionat Daniel Faraldo, Isak Ferriz Àngels Bassas, Boris Ruiz, Montse German, Gorka Lasaosa, Yolanda Sey i Adeline Flaun. També tindrà un paper la debutant Raquel Camon en un rodatge que serà majoritàriament en llengua catalana i en gran part a terres lleidatanes. El guió del film està escrit a quatre mans entre el mateix Térmens i Faraldo que també tindrà un paper rellevant en el film com a actor. Abans de la seva estrena a les sales passarà també pel FIC-CAT.

Data d’estrena: 23 d’octubre de 2020

El practicante de Carles Torras

Després de la multipremiada Callback, Carles Torras continua explorant personatges foscs amb El practicante, una cinta que Babieka Entertainment Zabriskie Films han produït per a Netflix. Aquest film és segons ha explicat el propi director a El cinèfil “un thriller psicològic que seguirà les aventures d’un home que després d’un accident es queda amb cadira de rodes i es converteix en una persona pertorbada i paranoica”. 

- Advertisement -

La pel·lícula s’ha rodat entre setembre i octubre del 2019 a Barcelona, Badalona, l’Hospitalet i Lleida. A Lleida, precisament és on es va gestar el projecte quan Carles Torras estar de productor resident al CECAAC. A Barcelona s’ha rodat força als Estudis Mediapró mentre que a Ponent s’ha comptat amb la col·laboració propera de la Lleida Film Comission per a localitzar diversos escenaris del projecte.

Data d’estrena: tardor/hivern 2020

Way down de Jaume Balagueró

El cineasta català Jaume Balagueró (Los sin nombre, saga REC o Frágiles) ens té acostumats a films de terror amb una atmosfera fosca que sobretot es desenvolupa en espais tancats. Després de la seva darrera producció el 2017 amb Musatorna a la direcció però amb un canvi total de registre per portar-nos una història sobre robatoris i atracaments.

El thriller d’acció porta per títol Way Down i està protagonitzat per l’actor britànic Freddie Highmore (The Good Doctor o Bates Motel). La història se centra en el minuciós pla d’un brillant enginyer per dur a terme l’atracament al Banc d’Espanya, aprofitant l’atenció aclaparadora de la celebració de la final de futbol més esperada. Aquest banc és totalment diferent a la resta, ja que ningú l’ha pogut robar mai, no hi ha plànols, ni dades i no queda ningú viu dels que van construir la cambra cuirassada. Cap d’aquestes premisses seran un problema per a Thom Johnson (Highmore), ja que està disposat a esbrinar el secret que s’amaga a l’interior.

Data d’estrena: 27 de novembre de 2020.

Las consecuencias de Claudia Pinto

L’únic film de la llista dirigit per una dona (reflexionem-hi). El segon llargmetratge d’aquesta directora veneçolana és un drama psicològic explicat en clau de thriller que narra la història d’un enigma familiar, emocional i, sobretot, íntim. En el repartiment de la pel·lícula destaquen intèrprets com Juana Acosta, Alfredo Castro o Carme Elías.

La Fabiola és una dona enèrgica i vitalista, però des que un terrible accident va sacsejar la seva vida, ara ja fa dos anys, està desequilibrada i inestable emocionalment. És per això que es veurà obligada a tornar a casa del seu pare, el César, un home amb qui va deixar de tenir contacte des que era una nena, i ho farà juntament amb la Gabi, la seva filla de 14 anys. Un cop allà es retrobarà, també, amb la Teresa, la seva mare.

Data d’estrena: desconeguda

Bajo cero de Lluís Quilez

Hivern. Fred. Molt fred. Sota zero. Nit tancada. En mig d’una carretera despoblada, un furgó blindat és assaltat durant un trasllat de presos. Algú busca un dels presos i no pararà fins treure-ho. El seu pla no té fissures, no li importen les conseqüències, res l’aturarà. Però Martín, el conductor del furgó, aconsegueix atrinxerar-se dins el vehicle blindat amb els reclusos, convertint-se en el seu únic obstacle. Obligat a entendre amb els seus enemics naturals, Martín intentarà sobreviure i complir el seu deure en una llarga nit de malson que acabarà fent que posi en dubte tots els seus principis.

Aquest és l’angoixant argument de Bajo cero el segon llargmetratge del director català Lluís Quílez després d’Out of the dark. El film es va rodar entre Madrid i Castella el passat mes de febrer en nits igual de fredes i fosques que les que planteja el seu argument. Ara ja sabem que el film arribarà les nostres pantalles el dia 4 de setembre del 2020. El guió ha estat escrit per Lluís Quílez i Fernando Navarro (Verónica) i els protagonistes són Javier Gutiérrez, Karra Elejalde, Luis Callejo, Patrick Criado, Andrés Gertrúdix, Isak Férriz, Miquel Gelabert, Florin Opritescuy i Edgar Vittorino.

Data d’estrena: 20 de setembre de 2020.

No matarás de David Victori

Després de l’èxit de la seva òpera prima El pacto, el director català David Victori prepara No matarás, un film que mostra la metamorfosi del protagonista, un jove estudiant de Medicina que haurà de trobar el valor per enfrontar-se amb els seus propis sentiments i secrets. Barcelona és l’escenari d’aquest thriller on un jove tranquil interpretat per Mario Casas es veurà, de manera inesperada, implicat en un doble assassinat que l’obligarà a afrontar tot tipus de situacions. A banda de Mario Casas, No mataràs suposa el debut de l’actriu Milena Smit.

El director i guionista David Victori defineix el personatge com “un noi amb una moralitat molt sòlida, dels que sempre està per als altres quan el necessiten i aquesta és la seva virtut. El més maco que estem fent amb el personatge és qüestionar aquest caràcter i aquesta màscara i veure fins quin punt es tan bona persona com sembla”. Victori comenta que aquest viatge el que vol és portar al límit al personatge i veure com reacciona.  Tocarà patir…

Data d’estrena: 16 d’octubre de 2020

La vampira de Barcelona de Pau Danés

Era un cas que estava destinat a convertir-se en pel·lícula. Enriqueta Martí, popularment coneguda com la vampira del Raval, tindrà finalment la seva primera incursió al cinema en forma de pel·lícula. Aquest mes de novembre començarà el rodatge de La vampira de Barcelona, dirigida per Lluís Danés, amb guió de Lluís Arcarazo i Maria Jaén. En el paper de la protagonista hi haurà l’actriu Nora Navas que tindrà la difícil tasca de posar-se en la pell de la prostituta, proxeneta i assassina que va atemorir Barcelona a principis del segle XX.

El cas va ser una autèntica festa del morbo per la premsa de l’època i va omplir portades de diaris i revistes durant mesos. El film ja està rodat i està pendent que s’anunciï la data d’estrena.

Data d’estrena: desconeguda.

La fossa d’Agustí Vila

Després d’èxits com el de Nit i dia era qüestió de temps que TV3 s’embarqués en una altra sèrie de temàtica negre. En aquest cas una fossa comuna de la Guerra Civil, un cadàver “actual” i un poble petit de Catalunya on no passa mai res son els ingredients de La fossa. La nova mini sèrie de TV3 es va rodar principalment al Penedès durant la tardor del 2018 i arribarà a les nostres petites pantalles aquest gener.

La protagonista de la història és l’Andrea Carmona una mossa d’esquadra interpretada per Nausica Bonnín que arriba de la ciutat al poble per fer-se càrrec d’una investigació on res no és el que sembla. La mare del noi mort a qui encarna Núria Prims també farà una transició ciutat-poble i s’enfrontarà als seus fantasmes del passat a la vegada que descobrim que en aquell indret tothom amaga alguna cosa. El director dels 4 captítols de 45 minuts que conformen la ficció és Agustí Vila.

Data d’estrena: 16 de febrer de 2020 a TV3. Disponible ja a 3 a la carta.

- Advertisement -
Redaccióhttps://elcinefil.cat/
'El Cinèfil' és un mitjà de comunicació dedicat a analitzar, explicar i difondre l’univers del cinema en tota la seva amplitud. Parlem de pel·lícules, sèries i festivals i també organitzem tot tipus d'esdeveniments relacionats amb el cinema. Ens agrada dir que som una revista en xarxa i en català. En xarxa perquè, a banda del web, també aprofitem les xarxes socials per a difondre i comunicar novetats i reflexions sobre el setè art. I tot plegat ho fem en català perquè és la nostra llengua. Gaudeix i que el cinema t'acompanyi... SEMPRE!

Articles relacionats

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles més recents