Torna la rutina: 7 sèries sobre el col·legi Torna la rutina: 7 sèries sobre el col·legi
Sèries de televisió que han mostrat diferents cares de l'institut Torna la rutina: 7 sèries sobre el col·legi

El mes de setembre comporta diverses coses: el final de les vacances, el final de l’estiu i la tornada a la rutina, que implica inevitablement, el retorn a l’escola. Per a molts nens aquest moment es viu amb alegria per tornar-se a retrobar amb els companys i d’altres no ho porten tant bé, ja que significa deures, classes i exàmens. A l’univers de la ficció han estat molts els joves i adolescents que han passat per aquesta etapa i, en farem un recull de les 7 més destacades.

Beverly Hills, 90210 (Sensación de vivir)

Va ser una de les sèries més vistes durant els anys 90, tant als Estats Units com a Espanya. Se centrava en els germans Walsh, els bessons Brandon i Brenda, que anaven a un institut del barri més prestigiós de Los Angeles. En un principi, Shannen Doherty (Brenda) i Jason Priestley (Brandon), eren els protagonistes però amb el temps, el nombre de personatges principals va augmentar i els dos germans compartien passadissos i classes amb Jennie Garth (Kelly), Ian Ziering (Steve), Gabrielle Carteris (Andrea), Luke Perry (Dylan), Brian Austin Green (David) i Tori Spelling (Donna). Junts mostraven una imatge força distorsionada de l’etapa d’institut amb embarassos i alcoholisme prematur. La sèrie creada per Darren Star, es va emetre durant deu temporades i en van derivar tres spin-off, l’any 1992 (Melrose Place), l’any 2008 (90210) i el 2009 (Melrose Place).

Beverly Hills, 90210 (Sensación de vivir)Beverly Hills, 90210 (Sensación de vivir)

Dawson’s Creek (Dawson Crece)

En aquest cas, Dawson’s Creek seguia la vida de quatre joves que vivien en un poble fictici anomenat Capeside, a la costa de l’estat de Massachusetts. Durant les sis temporades que va durar (de l’any 1998 al 2003), la sèrie va seguir les vivències i problemes dels seus protagonistes, des de la seva època d’institut, fins als seus passos per la universitat. Els protagonistes eren Dawson Leery (James Van Der Beek), Josephine Lynn “Joey” Potter (Katie Holmes), Pacey J. Witter (Joshua Jackson) i Jennifer “Jen” Lindley (Michelle Williams).

Dawson’s Creek (Dawson Crece)

Al salir de clase

Han passat gairebé 20 anys des de l’emissió del primer capítol d’aquesta sèrie que va marcar tota una generació d’adolescents. Els protagonistes eren un grup d’estudiants de l’institut 7 Robles i entre passadissos es podien conèixer les seves històries: primers amors, traïcions, reconciliacions i conflictes estudiantils. La sèrie emesa per Telecinco durant cinc anys, va servir de planter per a molts actors espanyols que avui dia estan triomfant a la gran pantalla o que segueixen creixent en el món de la televisió com: Elsa Pataky, Alejo Sauras, Hugo Silva, Rodolfo Sancho o Paula Echevarria, entre d’altres.

Al salir de clase

Saved By The Bell (Salvados por la campana)

Com en els casos anteriors, aquesta sèrie estatunidenca narrava les peripècies de sis adolescents que anaven a l‘institut Bayside. Els protagonistes principals, els joves, eren Zackary “Zack” Morris, Albert Clifford “A.C” Slater, Samuel ‘Screech’ Powers, Kelly Kapowski, Jessica “Jessie” Spano i Lisa Turtle. L’escenari principal era l’institut però el lloc de reunió dels protagonistes era el Max, una hamburgueseria. La sèrie retransmesa durant el 92, era un spin-off d’una altra titulada Good morging, Miss Bliss. Al seu torn, aquesta sèrie va propiciar dues sèries més: Salvados por la campana. Años de Universidad i Salvados por la campana. La nueva generación. I també un parell de telefilms, que eren com dos capítols d’una hora de durada (Salvados por la campana. Movida en Hawai i Salvados por la campana. Boda en las Vegas).

Saved By The Bell (Salvados por la campana)

Compañeros

Sèrie de televisió espanyola que es va emetre per Antena 3 des del març de 1998 fins al juliol del 2002. Tot i que no va tenir uns bons inicis d’audiència, va acabar sent una de les més vistes de la seva època juntament amb Médico de familia i Manos a la obra. El grupet d’amics estava liderat per Valle i Quimi (Eva Santolaria i Antonio Hortelano) i durant els 95 capítols que es van emetre la gent va poder acompanyar-los durant els seus anys d’institut al costat dels seus companys com Miguel Rellán, María Garralón, Beatriz Carvajal, Tina Sáinz o Francis Lorenzo, entre d’altres.

Compañeros

Merlí

Aquesta sèrie de TV3 ens trasllada a l’institut Àngel Guimerà, on un peculiar professó de filosofia intenta inculcar als seus alumnes el valor de qüestionar-se les coses. En aquest cas, les situacions i les vivències dels professors també apareixen com a part central de les trames, així com la vida personal dels alumnes. Francesc Orella (Merlí) encapçala aquest elenc d’actors catalans que van revolucionar TV3 durant tres temporades.

merli

South Park

En el petit poble de Colorado de South Park un grup de nens viu mil i una aventures d’allò més surrealistes. La sèrie es va començar a emetre l’any 1997 i, actualment, fa 19 temporades que està en antena. Sobretot es caracteritza pel seu humor àcid i irònic amb el qual fa una crítica social de l0American Way of Life. Sempre està al dia de l’actualitat i en la majoria de capítols es tracten temes actuals com ara la repatriació d’Elián Gonzalez a Cuba o, durant l’època dels atemptats de l’11-S, es va emetre un capítol on un grup de nens eren transportats a Afganistan, on es trobaven amb Osama Bin Laden. Les últimes temporades han tractat temes com, les xarxes socials, la publicitat a internet o Joc de Trons. Sempre amb la paròdia i l’humor negre a flor de pell.

south park

Luana Valls

Luana Valls Cap de redacció d'El cinèfil

Nascuda al Brasil la Luana Valls és graduada en Periodisme, Cinema i Televisió per la Facultat de Comunicació Blanquerna. Ha treballat en diferents mitjans de comunicació escrits com el 'Diari Ara' i 'El Periódico' i també té experiència en el camp del cinema de la mà de la productora catalana Batabat i realitzant la cobertura informativa de festivals de cinema arreu de Catalunya. Des del principi, unida a aquesta aventura cinèfila amb ganes i il·lusió

  • Avatar

    Arnau Serra

    11 de Setembre de 2016 #1 Author

    Southpark aquest mes comença la 20ena temporada, no la 14ena.

    Respon

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*