Nora Navas serà ‘La vampira de Barcelona’ Nora Navas serà ‘La vampira de Barcelona’
Enriqueta Martí tindrà, per fi, un film que expliqui la seva tortuosa vida Nora Navas serà ‘La vampira de Barcelona’

Era un cas que estava destinat a convertir-se en pel·lícula. Enriqueta Martí, popularment coneguda com la vampira del Raval, tindrà finalment la seva primera incursió al cinema en forma de pel·lícula. Aquest mes de novembre començarà el rodatge de La vampira de Barcelona, dirigida per Lluís Danés, amb guió de Lluís Arcarazo i Maria Jaén. En el paper de la protagonista hi haurà l’actriu Nora Navas que tindrà la difícil tasca de posar-se en la pell de la prostituta, proxeneta i assassina que va atemorir Barcelona a principis del segle XX. El cas va ser una autèntica festa del morbo per la premsa de l’època i va omplir portades de diaris i revistes durant mesos. 

L’argument girarà al voltant de la vida de l’Enriqueta, que s’ha demostrat que va segrestar, com a mínim, la nena Teresita Guitart. Altres veus li han atribuït al llarg de la història molts altres actes delictius. Una pel·lícula que també mostrarà una Barcelona, situada enmig d’una època convulsa, de grans contrastos, entre el Modernisme i la pobresa del barri del Raval. El film comptarà, a més, amb la participació de l’actriu Bruna Cusí, en el paper d’una prostituta, i de l’actor Roger Casamajor, que donarà vida a un periodista. La vampira del Barcelona està produïda per Brutal Media i Filmax, i compta amb la producció associada de TV3.

Les altres vampires del Raval

Malgrat que encara no s’havia tocat en forma de llargmetratge, el cas de la santfeliuenca Enriqueta Martí, sí havia passat pel cine d’altres maneres. El curtmetratge Les bessones del carrer Ponent de Marc Riba, Anna Solanas va retratar en una versió lliure aquest macabre cas. La proesa d’aquest film en stop motion els va valdre als directors el Premi Gaudi al Millor Curt l’any 2010.

Per altra banda, la protagonista del capítol 18 de la sèrie El Ministerio del Tiempo va tenir Enriqueta Martí com a protagonista. Una assassina que interpretava María Rodríguez  Soto i que per donar més suspens al tema viatjava en el temps. Tot i que la llegenda negra diu que xuclava la sang de les seves víctimes (per això va rebre el sobrenom de la vampira) la història real de la jove no és tan pel·liculera com sembla. De fet, va ser una pobra dona sense estudis que pidolava pel Raval i s’havia prostituït en ocasions i sí va segrestar nens principalment per extorquir i treure’s uns diners.

Al llibre Barcelona 1912 de Jordi Corominas es va realitzar una seriosa investigació sobre la vida d’Enriqueta Martí. Repassant les cròniques periodístiques que es van publicar del cas a l’època, va advertir que molts cronistes incidien especialment en la informació escabrosa que es va publicar els primers dies, però sense fer un posterior seguiment rigorós del cas. Segons ell Enriqueta no era una assassina sinó més aviat paradigma d’una Barcelona pobra i desesperada que era la que no acostumava a sortir als mitjans. Molts dels que van tornar a explicar el cas es van limitar a llegir les ressenyes d’aquests primers dies però van deixar d’investigar els últims rastres del relat.” El cas també va ser adaptat a la literatura per l’escriptor Marc Pastor al llibre La mala dona que va guanyar la 1a edició del premi Crims de Tinta l’any 2008. La pel·lícula no seguirà la història explicada per Pastor.

Redacció

Redacció El cinèfil

'El Cinèfil' és un mitjà de comunicació dedicat a l’univers del cinema en tota la seva amplitud. El Cinèfil sigui una revista de cinema en xarxa i en català. Ens agrada definir-nos com una revista en xarxa perquè, a banda del web, també aprofitem les xarxes socials per a difondre i comunicar novetats i reflexions sobre el setè art. Ah, i tot plegat ho fem en català perquè és la nostra llengua. Gaudeix i que el cinema t'acompanyi... SEMPRE!

Tu que n'opines?

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*