La penúltima genialitat de Tarantino La penúltima genialitat de Tarantino
'Once upon a time in Hollywood' està protagonitzada per Brad Pitt i Leonardo DiCaprio La penúltima genialitat de Tarantino

L’esdeveniment cinèfil de l’estiu no és una pel·li de dibuixos o de superherois. Aquest 2019 té un nom que el sap tothom: Quentin Tarantino i Once upon a time in Hollywood. Després de la seva estrena al Festival de Cannes i la seva estrena als Estats Units (el 26 de juliol) el 15 d’agost arriba el 9è i penúltim film del director de Pulp Fiction. El fet que el film estigui protagonitzat per Brad Pitt i Leonardo DiCaprio només fa que augmentar les ganes de veure’n el resultat final. Però a la parella protagonista li hem de sumar uns quants al·licients… 

El film ens porta a Los Angeles l’any 1969, moment de màxim auge de la contracultura i la revolució hippie. Una estrella d’un western televisiu anomenat Rick Dalton (DiCaprio) intenta emmotllar-se als canvis del panorama de la indústria cinematogràfica al mateix temps que el seu doble Cliff Booth (Pitt). Però, la vida d’en Dalton sembla estar lligada a les seves arrels de Hollywood: és veí de l’actriu i model Sharon Tate (Robie) i el director de cine Roman Polanski que (a la vida real) van ser víctimes de la família Manson a la matança d’agost del 1969 que va costar la vida a l’actriu.

En un principi es va especular que la producció se centraria en els assassinats de Charles Manson i la seva família però finalment aquests fets només formaran part del marc general en què es mouran els protagonistes. La família Manson, el ranxo Spahn on vivien i el seu propietari George Spahn tenen protagonisme al film però els autèntics amos de la funció són Brad Pitt i Leonardo DiCaprio i sobretot el Hollywood dels 50 i els 60. És més, no espereu una pel·lícula de sang i fetge constant ni una recreació de fets reals relacionats amb els Manson. Tarantino juga a fer els seus particulars homenatges i a retratar una època i una gent que admira amb un guió força boig on tenen cabuda personatges reals, ucronies que es treu de la màniga i sobretot un passeig pel Hollywood de l’època.

A part dels noms protagonistes, hi ha una llarga llista de cameos i petits papers que fan de la cinta una experiència de cine ben interessant. Burt Reynolds havia de donar vida al propietari del Ranxo Spahn llogat per Manson però malauradament va morir el passat setembre i Tarantino ha triat Bruce Dern per a substituir-lo. Nominat a l’Oscar en dues ocasions, ja va col·laborar amb el cineasta a The Hateful EightA més, hi participen un seguit de noms que tot i ser secundaris no deixen de ser de primera línia: Al Pacino, Kurt Russell, Michael Madsen, Timothy Olyphant, Emile Hirsch, Zoë Bell, Luke Perry i Clifton Collins Jr. Ah, i també hi veurem a Bruce Lee (Mike Moh), Steve McQueen (Damian Lewis), Dakota Fanning interpretant Squeaky Fromme (una de les “Dones Manson”) i Damon Herriman donant vida al famós assassí. 

Segons Tarantino, Once upon a time in Hollywood “és probablement, el més semblant que he fet a Pulp Fiction. Una declaració que només fa que incrementar les ganes que arribi el dia de l’estrena. Per la seva banda, DiCaprio es mostrava d’allò més animat per poder participar en el projecte, “Com a natiu de Los Ángeles, puc dir que és un dels guions més increïbles que he llegit. Donarem el millor de nosaltres perquè sigui fantàstic”.

Pel que fa al títol, el cineasta fa referència a una barreja entre dos films de Sergio Leone, el director italià de l’spaguetti western del qual Tarantino n’és un profund admirador: Once Upon a Time in the West (Hasta que llegó su hora, 1968) i Once Upon a Time in America (Érase una vez en América, 1984).

JR Armadàs

JR Armadàs Director d'El cinèfil

Nascut als anys 80 (amb tot el que això comporta) Joan Ramon Armadàs és Llicenciat en Dret i Periodisme per la UPF. Ha treballat en premsa local a Sant Cugat i en premsa internacional com a corresponsal al Regne Unit i la Xina. Com a escriptor ha publicat quatre novel·les i és un dels editors d'Edicions Xandri. En l'àmbit cinematogràfic ha escrit i dirigit dos curtmetratges, és el co-director del Festival Sant Cugat Fantàstic i ha fet de cap de premsa d'unes quantes pel·lícules catalanes. Des d'abril del 2016 és el capità d'aquest vaixell periodístic i cultural anomenat 'El cinèfil'.

Tu que n'opines?

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*