Tots els mafiosos d’Scorsese a ‘The Irishman’ Tots els mafiosos d’Scorsese a ‘The Irishman’
'The Irishman' suposa el seu retorn al cine de gansters amb Robert de Niro, Al Pacino i Joe Pesci Tots els mafiosos d’Scorsese a ‘The Irishman’

Posem-nos seriosos. Si posem junts els nom de Robert de Niro, Al Pacino, Joe Pesci i li sumem la direcció de Martin Scorsese només podem tremolar o que se’ns posi la pell de gallina. Estem davant de persones que han portat el cine de gangsters i mafiosos a les quotes més altes d’excel·lència (amb el permís de Francis Ford Coppola i Marlon Brando). Tot això serà possible gràcies a The Irishman una pel·lícula que el director de Nova York porta perseguint des de l’any 2008 i que sembla que podrà estrenar 11 anys més tard.

El nou treball de l’oscaritzat director serà la pel·lícula d’obertura de la 57 edició del Festival de Cinema de Nova York aquest setembre. I com que el cine està canviant molt últimament ho farà amb Netflix. De moment ja podem veure el primer avançament del film en forma de tràiler.

I-heard-you-paint-houses-1La pel·lícula estarà basada en el llibre de no ficció de Charles Brandt I Heard You Paint Houses (He sentit que pintes cases) i explica la història de Frank “l’irlandès” Sheeran. Aquest veterà de la Segona Guerra Mundial que feia de sicari per a la família Bufalino va assegurar abans de morir haver assassinat peixos grossos de l’hampa com Jimmy Hoffa o Joe Gallo.

El guió ha estat escrit per un altre peix gros de les lletres: Steve Zaillian (guanyador de l’Oscar per La llista de Schindler) també va escriure els guions de Missió Impossible, Hannibal, i Moneyball entre d’altres.

Una oferta que no es pot refusar

L’idili de Martin Scorsese amb Robert de Niro és conegut i celebrat. Entre Mean Streets (1971) i Casino (1995) han col·laborat junts fins a vuit vegades regalant-nos pel·lícules de culte com Taxi Driver (1977), Raging Bull (1980) o Cape Fear (1991) per citar-ne només algunes. Més tard, l’any 2002 Scorsese va descobrir Leonardo Di Caprio amb Gangs of New York i les col·laboracions amb de Niro vas esvair-se… Fins ara.

taxi_driver_3

De Niro interpretarà el paper del sicari Sheeran i Al Pacino serà Jimmy Hoffa en el que promet ser una de les batalles mafioses més bèsties de la història del cine. Joe Pesci donarà vida a Russell Buffalino el capo de la família que dona “feina” a de Niro. El còctel no pot ser més explosiu… Bé, sí pot ser-ho perquè Harvey Keitel també sortirà a la pel·lícula rubricant una quadratura de cercle mafiós estel·lar. El rodatge ja està acabat i ha durat 106 dies amb un pressupost de 175 milions de dòlars (el film més car del director). Segons ha revelat el propis Scorsese el film conté 300 escenes!

Tot i les seves dilatades carreres i la seva “experiència” en el món de la màfia, Al Pacino i Martin Scorsese no han treballat mai junts fins ara. Pacino i de Niro sí han compartit pel·lícula en tres ocasions. La primera va ser l’any 1974 a The Godfather 2 malgrat no van compartir cap escena ja que la història del jove Vito Corleone anava per separat de la del debut de Micheal Corleone com a Padrino en solitari. Anys més tard Michel Mann va reunir els dos actors a Heat (1995) tot i que només van compartir una breu però intensa conversa de bar.

No seria fins a Righteous Kill (2008) en que compartirien, de veritat, una pel·lícula. El resultat, però, no va ser gaire satisfactori i el públic no va quedar del tot satisfet amb el film. Haurà de ser Scorsese el que, per fi, faci lluir com toca aquesta parella de monstres de la interpretació en un terreny on tots ells se senten més que còmodes.

Respecte a The Irishman el propi de Niro ha revelat que la pel·lícula tindrà flashbacks on s’explicaran els orígens dels personatges. “Hi ha seccions de la pel·lícula on estem experimentant amb la manera en què puc semblar més jove, com en Benjamin Button. No només jo, sinó també els altres actors”. Així doncs, sembla que s’haurà de recórrer a l’ordinador per rejovenir l’elenc de la pel·lícula ja que el maquillatge no pot fer segons quins miracles.

Quan podrem veure això i on? Doncs tal com ha passat recentment amb Roma d’Alfonso Cuaron, The Irishman s’strenarà breument en alguns cinemes i acte seguit (una o dues setmanes després) es podrà veure a Netflix arreu del món. La data encara no és clara però sí serà aquesta tardor. Un dels fets que està retardant la data d’estrena és el rejoveniment digital de Robert de Niro que està donant a Scorsese més maldecaps dels que s’esperava. No és un home de nyaps així que paciència.

JR Armadàs

JR Armadàs Director d'El cinèfil

Nascut als anys 80 (amb tot el que això comporta) Joan Ramon Armadàs és Llicenciat en Dret i Periodisme per la UPF. Ha treballat en premsa local a Sant Cugat i en premsa internacional com a corresponsal al Regne Unit i la Xina. Com a escriptor ha publicat quatre novel·les i és un dels editors d'Edicions Xandri. En l'àmbit cinematogràfic ha escrit i dirigit dos curtmetratges, és el co-director del Festival Sant Cugat Fantàstic i ha fet de cap de premsa d'unes quantes pel·lícules catalanes. Des d'abril del 2016 és el capità d'aquest vaixell periodístic i cultural anomenat 'El cinèfil'.

Tu que n'opines?

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*