Les actrius transsexuals més influents Les actrius transsexuals més influents
Totes elles han marcat un abans i després dintre del col·lectiu LGBT Les actrius transsexuals més influents

Al món de la televisió i el cinema hi ha moltes actrius transsexuals que són conegudes. La majoria d’elles també són col·laboradores de programes de televisió, cantants, actrius i/o personatges força mediàtics pel que representen. Cada vegada està més normalitzat la seva aparició, però han calgut molts anys per tal que s’integressin i fossin considerades dones normals a la societat, en part ha estat gràcies a programes d’igualtat de gènere.

Homes que són dones o al contrari han lluitat per la seva alliberació i repressió y la seva lluita s’ha vist representada en diverses pel·lícules o sèries, com és el cas de la recent estrenada Una mujer fantàstica. Pel seu valor s’han guanyat un forat als cors dels seus seguidors i espectadors independentment del seu sexe. Avui us portem un recull de les principals actrius transsexuals que han triomfat a la gran i petita pantalla:

Laverne Cox (Orange is the New Black)

Va ser la primera actriu nord-americana reconeguda obertament transsexual, nominada a un premi Emmy. El seu paper com a Sophia Burset a l’aclamada sèrie de Netflix, Orange is the New Black li ha valgut el reconeixement no només com a actriu, també l’ha catapultat com una portaveu dels drets de la comunitat LGBT. Com a curiositat cal esmentar que té un germà bessó, el qual actua com a Sophia abans de la operació de canvi de sexe.

Al 2014 va ser nomenada Dona de l’Any per la revista Glamour, també va ser guardonada amb el premi GLAAD per la seva tasca com a defensora dels drets de la comunitat transsexual i es va convertir en la primera dona transsexual a aparèixer a la portada de la revista Time.

Jamie Clayton (Sense 8)

Biològicament va néixer nen, però sempre es va sentir molt femenina. Al 2003 va arribar a Nova York on va descobrir que podia canviar-se de sexe i va ficar-se mans a l’obra, esdevenint una dona 100%.

Va iniciar la seva carrera al 2010 al reality show TRANSform Me juntament amb Laverne Cox, l’estrella de OITNB. Després de passar per diverses sèries i, fins i tot, per la passarel·la, Jamie va enlluernar a tothom gràcies al seu personatge Nomi Marks a la sèrie Sense 8, on interpreta una blogger i hacker que viu a San Francisco. De fet el seu paper és el d’una dona transgènere orgullosa i lesbiana que viu una intensa relació amb la seva parella Amanita.

Antonia San Juan (La que se avecina)

Aquesta canària va saltar a la fama en interpretar a Agrado al film Todo sobre mi madre (1999, Pedro Almodóvar) i s’ha catapultat amb el seu paper com a Estela Reynolds a la sèrie espanyola La que se avecina. Però ella a part de la interpretació és també directora de cinema, monologuista, guionista i productora.

Ara bé, ella mateixa ha desmentit diverses vegades els rumors sobre la seva transsexualitat, ja que té unes faccions molt dures i masculines i el seu paper a la pel·lícula d’Almodóvar no va ajudar, així que, en sí, no és un home. A més, fins 2015 estava casada amb el també actor Luís Miguel Seguí, Leo a La que se avecina.

Daniela Vega (Una mujer fantástica)

És una actriu i cantant lírica transgènere d’origen xilè. Recentment, ha protagonitzat el film Una mujer fantàstica, actuació per la qual ha estat aclamada per la crítica. Com a la ficció, a la vida real defensa la seva dignitat front les humiliacions i el rebuig del seu entorn, que la degrada forçadament al no considerar-la normal.

Ella reivindica que està orgullosa de la seva condició trans i es posiciona com la possible primera candidata transsexual de la història a l’Oscar a Millor Actriu, per ara el film és candidat a Millor Pel·lícula de parla no anglesa en representació de Xile. 

 

Ylenia Cañadas

Ylenia Cañadas Mutacions cinèfiles

Biòloga Molecular de professió i cinèfila per naturalesa. Els anys com a voluntària al Festival de Sitges han forjat la seva unió amb el cinema oferint-li l’oportunitat de col·laborar com a crítica en diversos mitjans de comunicació. També col·labora amb altres mitjans pels quals realitza la cobertura de diversos festivals de cinema a nivell nacional i internacional, així com esdeveniments de caire cultural. Ha exercit com a Jurat Jove al Festival de Sitges, Jurat de la Crítica al Barcelona Film Festival, a TerrorMolins i a Sant Cugat Fantàstic. És membre de l'Associació Catalana de la Crítica i de l'Escriptura (ACCEC). Col·labora fent ressenyes de locals per a Google. Entre les seves aficions destaquen les muntanyes russes, la fotografia, les manualitats i, per suposat, el cinema, especialment els gèneres de terror i animació.

Tu que n'opines?

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*