Les dones del cine català existeixen i estan aquí Les dones del cine català existeixen i estan aquí
Un directori creat per Dones Visuals té més de 400 perfils de professionals del cinema donades d'alta Les dones del cine català existeixen i estan aquí

El Directori de Dones Visual cerca impulsar l’acció de les dones professionals en el món audiovisual. Qualsevol dona que pertanyi a un dels oficis que conformen el cinema, ja sigui art, crítica, docència, direcció, distribució, exhibició, fotografia, festivals, guió, gestió cultural, interpretació, premsa i comunicació o producció, entre d’altres, poden formar part d’aquesta pàgina i incloure el seu perfil. El Directori & Comunitat busca donar visibilitat al talent femení en tots els oficis relacionats amb el cinema i l’audiovisual i és una guia exhaustiva de les professionals del sector. Qualsevol persona podrà contactar amb elles a través del cercador i profunditzar a través del seu perfil.

Però, què és “Dones Visuals”? Es va constituir l’any 2017 com l’Associació Promotora de Dones Cineastes i de Mitjans Audiovisuals de Catalunya, per defensar, promoure i fer efectiva la presència de les dones al sector audiovisual. La seva tasca és la de reunir dones professionals que treballen dins el sector amb l’objectiu de revertir la situació de desigualtat històrica, i amb la certesa que l’audiovisual no assolirà la màxima qualitat fins que no s’incorporin les mirades i les pràctiques de les dones.

Aquesta iniciativa va sorgir perquè un 64% de l’alumnat d’audiovisuals són dones i només un 16% lideren projectes dins la indústria. A més, compten amb uns pressupostos un 40% per sota de la mitjana. Elles poden crear nous referents, tant en les pràctiques artístiques i tècniques com en els continguts. El Directori, que es va presentar el passat dimarts 30 d’abril, en el marc del D’A Film Festival de Barcelona amb 176 perfils donats d’alta, compta a hores d’ara amb més de 400 perfils de dones de l’audiovisual.

El directori de Dones Visuals, no és únic a Europa. L’entitat s’inspira en la metodologia d’Anna Serner, directora de l’Institut de Cinema de Suècia, que entre altres accions també va impulsar el directori Nordic Women in Film (nordicwomeninfilm.com).

Serner ha liderat el canvi cap a la igualtat al cinema suec, i ha aconseguit normalitzar la presència de dones al sector audiovisual del país, passant d’un 26% de pel·lícules dirigides per dones al 2012 al 50% al 2015 i alhora s’ha confirmat que la igualtat de gènere condueix a un cinema de més qualitat.

Ylenia Cañadas

Ylenia Cañadas Mutacions cinèfiles

Biòloga Molecular de professió i cinèfila per naturalesa. Els anys com a voluntària al Festival de Sitges han forjat la seva unió amb el cinema oferint-li l’oportunitat de col·laborar com a crítica en diversos mitjans de comunicació. També col·labora amb altres mitjans pels quals realitza la cobertura de diversos festivals de cinema a nivell nacional i internacional, així com esdeveniments de caire cultural. Ha exercit com a Jurat Jove al Festival de Sitges, Jurat de la Crítica al Barcelona Film Festival, a TerrorMolins i a Sant Cugat Fantàstic. És membre de l'Associació Catalana de la Crítica i de l'Escriptura (ACCEC). Col·labora fent ressenyes de locals per a Google. Entre les seves aficions destaquen les muntanyes russes, la fotografia, les manualitats i, per suposat, el cinema, especialment els gèneres de terror i animació.

Tu que n'opines?

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*