‘Staff only’ i el postureig del turisme ‘Staff only’ i el postureig del turisme
Neus Ballús dirigeix un film sobre el contrast cultural i social ‘Staff only’ i el postureig del turisme

El maig del 2018 va acabar el rodatge del film Staff Only, el nou film de la directora Neus Ballús. La guanyadora del Gaudí a la Millor Direcció i Millor Pel·lícula l’any 2014 per La plaga s’ha embarcat en un llargmetratge que l’ha dut a gravar al Senegal. El rodatgees va allargar sis setmanes acabant a la platja de Saly Portudal, a uns 80 km de Dakar. El film va tenir la seva première mundial a la secció Panorama del Festival de Berlín el passat febrer i continua el seu pas per festival nacionals i internacionals incloent el FIC-CAT aquest juny. L’estrena està prevista passada l’estiu, segurament el mes de setembre.

La pel·lícula explica la història de la Marta (Elena Andrada), de 17 anys, que passa les vacances de Nadal amb el seu pare Manel (Sergi López) i el seu germà Bruno (Ian Samsó). Potser gaudiria del viatge, si no fos perquè el seu pare no li dona llibertat i li imposa un frenètic viatge ple de safaris i de folklore senegalès amb un grup de jubilats que omplen el resort. Durant el viatge, però, la Marta coneix el Khouma, un senegalès 10 anys més gran que ella, que treballa a l’hotel gravant les excursions dels turistes, i l’Aissatou, una noia que neteja habitacions i que la portarà a introduir-se al món de l’Staff Only, del personal de l’hotel.

Segons la directora, Staff Only és un retrat polièdric del turisme occidental a l’Àfrica, i de la nostra pròpia mirada sobre la realitat africana, narrat des del punt de vista d’una adolescent que es planteja diverses qüestions per primera vegada. El film és una producció d’Ikiru Films i El Kinògraf, amb Turanga Films, La Terraza Films i Les Films Hatari, que compta amb la participació de l’ICAA i l’ICEC, la producció associada de TV3 i l’ajuda d’Eurimages. Neus Ballús ha tornat a coescriure el guió amb Pau Subirós, amb qui ha col·laborat en nombrosos projectes, d’entre els quals destaca el documental Cuando llovían bombas (2007).

JR Armadàs

JR Armadàs Director d'El cinèfil

Nascut als anys 80 (amb tot el que això comporta) Joan Ramon Armadàs és Llicenciat en Dret i Periodisme per la UPF. Ha treballat en premsa local a Sant Cugat i en premsa internacional com a corresponsal al Regne Unit i la Xina. Com a escriptor ha publicat quatre novel·les i és un dels editors d'Edicions Xandri. En l'àmbit cinematogràfic ha escrit i dirigit dos curtmetratges, és el co-director del Festival Sant Cugat Fantàstic i ha fet de cap de premsa d'unes quantes pel·lícules catalanes. Des d'abril del 2016 és el capità d'aquest vaixell periodístic i cultural anomenat 'El cinèfil'.

Tu que n'opines?

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*