today-is-a-good-day

‘L’Escurçó negre’, un mite de l’humor que vam descobrir en català

- Advertisement -

Entre l’any 1989 i 1990 a Catalunya vam descobrir la mítica sèrie de la BBC, Black Adder (L’Escurçó Negre). Va ser gràcies a TV3 i vam gaudir d’una sèrie que era ja tot un fenomen al Regne Unit. Protagonitzada per Rowan Atkinson (abans de Mr. Bean) va irrompre a les nostres teles i (com altres sèries d’humor anglès) va deixar una empremta que els que ja tenen cabells blancs recorden amb nostàlgia. Però d’on sortia aquesta sèrie que molts consideren de les millors del Regne Unit?

Reinventant la història amb L’escurçó negre

L’Escurçó Negre, nascuda el juny del 1983, consta de 4 temporades de 6 capítols cadascuna. L’any 2000 la 4a temporada de la sèrie va ser votada com amb com el 16è dels 100 Millors Programes de Televisió Britànica i l’any 2004 els britànics la van considerar la segona millor sitcom de tots els temps, només superada per Only Fools and Horses. Els ingredients de l’èxit són bàsicament tres. El primer, la reinterpretació de la mateixa història del Regne Unit en diverses etapes crucials (tot i que inconnexes entres elles). El segon és l’humor (britànic) i irreverència amb què es fa la mirada enrere. El tercer, i no per això menys important, són unes interpretacions de luxe.

- Advertisement -

L'Escurçó negre

- Advertisement -

Rowan Atkinson encarna el protagonista i el seu ajudant Baldrick va ser interpretat per Tony Robinson. A la sèrie també hi apareixien actors destacats del panorama anglès Tim McInnerny, Stephen Fry, Miranda Richardson i Hugh Laurie que anys després seria mundialment famós pel seu personatge Dr. House.

La primera temporada de la sèrie es va estrenar l’estiu de 1983 i ens porta a l’any 1485 on L’Escurçó Negre és un príncep que busca la manera de ser el rei traint el seu pare i el seu germà. Les seves argúcies no sempre acaben triomfant… Més aviat mai triomfen. La primera temporada va ser escrita per Richard Curtis i el mateix Rowan Atkinson, mentre que les següents ho van ser per Curtis i per Ben Elton.

L'escurço negre

4 temporades plenes d’història

Tres anys després de l’èxit de la 1a temporada, la televisió pública britànica va estrenar la 2a ambientada a finals del segle XVI. Aquesta està protagonitzada per un besnet del primer Escurçó Negre. En aquest cas Rowan Atkinson és un membre de la cort de la reina Elisabet I que intenta guanyar-se el seu favor amb mètodes poc ortodoxos i cada vegada més estrafolaris. Els canvis principals de guió van fer que el protagonista deixés de ser un talòs i passes a ser un personatge enginyós i recaragolat malgrat que l’èxit de les seves aventures acabés sent el mateix: un fracàs rere un altre.

Per la 3a temporada la sèrie fa un nou salt temporal fins a finals del segle XVII i principis del XVIII. Edmund Blackadder és ara un personatge completament arruïnat i humiliat, convertit en el majordom del príncep de Gal·les. Tot i la seva respectada “intel·ligència” i habilitat no té mai ni un duro fet que el porta a intentar aconseguir diners de la cort de maneres inimaginables. És especialment recordat el paper de Hugh Laurie interpretant el príncep regent, un autèntic idiota a la cort en contraposició a la “desimboltura” de l’escurçó.

Hugh Laurie Escurço negre

Finalment, la 4a temporada ens porta a la Primera Guerra Mundial. Ens presenta un Escurçó Negre convertit en capità de l’exèrcit britànic. El seu únic objectiu serà assegurar-se la seva pròpia supervivència en un moment on el més normal seria morir a la línia enemiga.

Veus i imatges a les nostres memòries

TV3 ha remès diverses vegades i és per això que molta gent la té tant present. Sorprèn el fet que el guionista va tenir al cap fer una sèrie atemporal com si fos Joc de trons. Finalment, van decidir reinterpretar la història en platós més aviat petits i “barats” però amb una enorme dosi d’humor ben cuinat.

- Advertisement -

L’actor Joan Pera no només va ser la 1a cara que va aparèixer a TV3 i el doblador de Woody Allen. Pera també va ser el director de doblatge de la sèrie L’Escurçó Negre i va posar la veu a Rowan Atkinson al llarg de les 4 temporades de la sèrie. A la fitxa de dobladors hi trobem un llarg i conegut elenc d’intèrprets catalans com Enric Arredondo (Baldrick), Pep Sais (Príncep George / Tinent George), Lluís Marco (Douglas McAngus) Roser Cavallé (la reina), Abel Folk (Guy de Glastonbury) o Carles Canut (Pare Bellows) entre molts altres. Amb la nova plataforma 3Cat podeu recuperar tota la sèrie en català.

- Advertisement -
JR Armadàs
Nascut als anys 80 (amb tot el que això comporta) Joan Ramon Armadàs és Llicenciat en Dret i Periodisme per la UPF. Ha treballat en premsa local a Sant Cugat i en premsa internacional com a corresponsal al Regne Unit i la Xina. Com a escriptor ha publicat tres novel·les, diversos relats curts i ha estat editor d'Edicions Xandri durant 6 anys. En l'àmbit cinematogràfic ha escrit i dirigit una pel·lícula i sis curtmetratges i és el co-director del Sant Cugat Fantàstic i La setmana del Cinema en Català. També ha fet de cap de premsa d'unes quantes pel·lícules catalanes. Des del 2016 és el capità d'aquest vaixell periodístic i cultural anomenat 'El Cinèfil'.

Articles relacionats

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles més recents