80 produccions en català omplen el 12è FIC-CAT 80 produccions en català omplen el 12è FIC-CAT
Els directors de fotografia centren una edició amb més estrenes que mai 80 produccions en català omplen el 12è FIC-CAT

El Festival Internacional de Cinema en Català (FIC-CAT) celebrarà la seva 12a edició entre el 8 i el 15 de juny a Roda de Berà. Ho farà amb un programa que compta amb 80 produccions entre pel·lícules, curts, documentals i videoclips 32 de les quals són estrenes absolutes a Catalunya. L’estrena més cridanera serà la de la inauguració: Barcelona 1714, d’Anna M. Bofarull, obrirà el certamen amb amor i guerra ambientada a la Guerra de Successió de fa poc més de 300 anys.

Cada any el certamen se centra en una temàtica que gira entorn una figura del cinema, en aquesta ocasió l’eix temàtic serà la Direcció de Fotografia, i pel festival passaran tant directors com directores, ja que creuen que “és molt important donar visibilitat a tots els i les professionals de tots els sectors de la indústria, més encara en una professió que compta amb només un 2% de dones”. El certamen ja ha fet pública la seva selecció oficial El cinèfil serà un dels mitjans oficials d’un certamen que té com a principal objectiu la difusió i la normalització de la llengua català a l’audiovisual. 

A la gran pantalla ubicada al Casino s’hi projectaran 6 llargmetratges, 19 curtmetratges, 6 documentals i 16 treballs de centres educatius, entre els de primària i els de secundària. Els llargmetratges, són Els dies que vindran, La filla d’algú, Staff Only, 7 raons per fugir, ARA i La vida sense la Sara AmatEls sis documentals triats son Maleïda 1882, Pavlovsky, Solo in Papua A les fosques, Goodbye, Ringo i Idrissa, crònica d’una mort qualsevol.

En aquest enllaç podeu consultar la selecció completa incloent els 19 curts, videoclips i treballs de centres educatius. El que no cal esperar per veure és l‘espot publicitari que han dirigit Toni Pinel i Cris Gambin. 

El Jurat determinarà les obres guanyadores, que es donaran a conèixer durant la gala de cloenda, el dissabte 15 de juny. Totes les produccions opten al Premi del Jurat en la seva corresponent modalitat, al Premi a la millor direcció de fotografia, al premi Nova Crítica i al Premi del Públic. A més, algunes d’elles opten al Premi a la Millor Producció de les Comarques Tarragonines.

Més suports que mai

De nou, l’Ajuntament de Roda de Berà i el festival han formalitzat, mitjançant un conveni anual, la coorganització del FIC-CAT  en virtut del qual el festival rebrà una subvenció de 25.000 euros per part de l’Ajuntament. L’acord, a més, determina les línies mestres de treball que marcaran la consecució dels objectius d’aquesta edició. En aquest sentit, Teresa Ferré, responsable de la Regidoria de Cultura del Consistori, ha passat a formar part activa del Comitè organitzador del Festival.

El Festival és possible gràcies a la col·laboració de l’Ajuntament i altres ens públics i empreses privades que, gràcies a les seves aportacions, el fan viable econòmicament. Cal destacar, però, que tots els recursos es destinen a l’organització del certamen, les persones que hi assisteixen i els membres del comitè organitzador no perceben cap recompensa. Una de les novetats importants del FIC-CAT 2019 és la incorporació al projecte del Festival d’altres municipis de la comarca, concretament el de Torredembarra i el de Creixell, que han valorat amb interès l’aportació cultural que fa el certamen a nivell territorial.

El certament serà d’accés lliure a les projeccions i comptarà amb un bon nombre de sessions entre les diverses seccions que van a concurs: llargmetratges, curtmetratges, documentals, treballs de centres educatius i videoclips. Enguany se sumarà al certamen la pantalla Retrospectiva, fruit de l’acord amb la Filmoteca de Catalunya. L’objectiu és fer un recorregut per la història del cinema català i per les produccions, realitzadors i realitzadores que han deixat petjada en la cultura cinematogràfica del nostre país. Aquesta secció la inaugurarem el diumenge 9 de juny a les 22h amb la pel·lícula Angoixa, del desaparegut Bigas Luna (1946-2013), una producció de Luna Films, 1987, que va ser la primera incursió del realitzador en el cinema de terror.

També s’ha renovat l’acord entre el FIC-CAT i l’Escola de Cinema de Reus, que mantenen des de fa 3 edicions la col·laboració mitjançant la qual es vol fer visible la feina, el talent jove i els valors de la indústria cinematogràfica dels territoris del Sud de Catalunya. El festival també ha presentat el cartell de la nova edició obra de Raül Riera. 

Ylenia Cañadas

Ylenia Cañadas Mutacions cinèfiles

Biòloga Molecular de professió i cinèfila per naturalesa. Els anys com a voluntària al Festival de Sitges han forjat la seva unió amb el cinema oferint-li l’oportunitat de col·laborar com a crítica en diversos mitjans de comunicació. També col·labora amb altres mitjans pels quals realitza la cobertura de diversos festivals de cinema a nivell nacional i internacional, així com esdeveniments de caire cultural. Ha exercit com a Jurat Jove al Festival de Sitges, Jurat de la Crítica al Barcelona Film Festival, a TerrorMolins i a Sant Cugat Fantàstic. És membre de l'Associació Catalana de la Crítica i de l'Escriptura (ACCEC). Col·labora fent ressenyes de locals per a Google. Entre les seves aficions destaquen les muntanyes russes, la fotografia, les manualitats i, per suposat, el cinema, especialment els gèneres de terror i animació.

Tu que n'opines?

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*