L’empoderament femení s’alça a ‘X-Men’ L’empoderament femení s’alça a ‘X-Men’
'X-Men: Dark Phoenix' arriba amb Sophie Turner al capdavant L’empoderament femení s’alça a ‘X-Men’

L’any 2000 Bryan Singer (The Usual Suspects o Valkyrie) va dirigir la primera entrega dels X-Men, adaptació dels còmics creats de la mà d’Stan Lee i Jack Kirby del 1963. Després de gairebé 20 anys desenvolupant pel·lícules, 20th Century Fox, estrena la darrera entrega sota el títol X-Men: Dark Phoenix, i se situa com la seqüela de X-Men: Apocalypse.

La trama de la història ens ubica als anys 70 i després als 90 on l’equip dels X-Men s’hauran d’enfrontar a l’enemic més poderós del món: un dels seus membres, Jean Grey. Durant una missió de rescat a l’espai, Jean gairebé perd la vida en el moment de ser assolida per una misteriosa força còsmica. Quan torna a casa, s’adona que la radiació l’ha fet més poderosa, però inestable alhora. Mentre lluita per controlar el nou poder, acaba caient en una espiral fent mal els seus éssers estimats.

Tractant-se del final de la franquícia, no s’arrisca molt i tira per un guió superflu, que no treu partit a la història, però sobretot al personatge principal. Manifesta que el màxim poder al món pertany a una dona i esdevé un film feminista també pel fet de tenir una malvada, però no va més enllà. La inspiració que va demostrar X-Men: First Class, s’ha anat desinflant amb les dues darreres entregues, el problema és que aquesta no només tanca el cercle de seqüeles, també serà la darrera dels X-Men (tal com els coneixem, tindrem altres generacions) i és molt descafeïnat el comiat.   

Ara bé, com a blockbuster funciona correctament, ofereix escenes d’acció ben elaborades amb un CGI de qualitat, destacant l’explosió de colors en un muntatge creat amb estil. La banda sonora composta per Hans Zimmer encaixa perfectament i ajuda a gaudir de l’experiència. No cal esperar molt de la història que és força plana i sense sorpreses, ja que els girs dramàtics són previsibles i no surten de la mateixa espiral durant tot el llargmetratge.

La direcció recau en aquesta ocasió sobre el que fins ara ha desenvolupat les tasques de producció, Simon Kinberg, que segueix l’estil de les anteriors, però ofereix als seus personatges un punt més madur i còmodes, ja que porten anys convivint junts i han fet arrels o comencen a tenir altres interessos. Sophie Turner (Jean Grey) sorprèn interpretant un personatge amb molts problemes interns, que constantment lluita entre el bé i el mal, i deixa de la manifest que té talent per mostrar aquesta faceta.

En resum, fa la sensació que les retallades que han fet els han sortit cares (i el canvi de final), ja que en ocasions manca de sentit i acaba esdevenint massa estrambòtica. Que partint d’un còmic que profunditza molt en la protagonista, tant en els seus sentiments com en el poder, aquí es fa ressò amb petites pinzellades poc aprofitades.

Veredicte

El millor: Els efectes visuals i certes escenes que s’han fet amb enginy. 

El pitjor: La manca de coherència al guió i els forats sense sentit que van sorgint. 

Nota: 6

Ylenia Cañadas

Ylenia Cañadas Mutacions cinèfiles

Biòloga Molecular de professió i cinèfila per naturalesa. Els anys com a voluntària al Festival de Sitges han forjat la seva unió amb el cinema oferint-li l’oportunitat de col·laborar com a crítica en diversos mitjans de comunicació. També col·labora amb altres mitjans pels quals realitza la cobertura de diversos festivals de cinema a nivell nacional i internacional, així com esdeveniments de caire cultural. Ha exercit com a Jurat Jove al Festival de Sitges, Jurat de la Crítica al Barcelona Film Festival, a TerrorMolins i a Sant Cugat Fantàstic. És membre de l'Associació Catalana de la Crítica i de l'Escriptura (ACCEC). Col·labora fent ressenyes de locals per a Google. Entre les seves aficions destaquen les muntanyes russes, la fotografia, les manualitats i, per suposat, el cinema, especialment els gèneres de terror i animació.

Tu que n'opines?

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*