El tabú del sexe femení El tabú del sexe femení
El documental 'Female pleasure' explora històries on dona i sexe són conceptes coflictius El tabú del sexe femení

T’imagines que per fer un motllo de la teva vagina acabes acusada per “obscenitat” i t’enfrontes a dos anys de presó? O que ets una monja i et viola un capellà i et fan creure que tu ets la dolenta. O que quan eres nena et van tallar el clítoris per absurdes creences ancestrals. Doncs aquestes són només algunes de les històries que explica el documental Female pleasure de la directora holandesa Barbara Miller. Un cas de matrimoni forçós a la comunitat ultra ultraortodoxa jueva i una activista pels drets de les dones a la Índia completen aquest macabre collage de casos reals que posen la pell de gallina.

El més poderós del documental és com ens fa veure (amb els casos i amb colpidores imatges de publicitat com les de la foto de la capçalera) la hipocresia social vers el sexe quan la dona hi està pel mig. Fins i tot en països com el Japó, on hi ha una festa tradicional on es treuen penis gegants al carrer, escandalitza una peça d’art que representa un vagina. A través de les vides de les cinc dones protagonistes no només prenem consciència de la desigualtat sinó que som testimonis de com a molts llocs de món ser dona pot voler dir estar condemnada de per vida. Això vol dir no poder decidir ni què fer amb el teu propi cos, no tenir l’oportunitat d’estimar o directament que et tallin la font de plaer sexual amb una navalla en nom de la religió. Female pleasure és un documental que s’hauria de mostrar als instituts perquè si hi ha esperança de canvi aquest vindrà amb l’educació.

Veredicte

El millor: la capacitat de fer veure a l’espectador com d’endarrerits estem quan sexe i dona estan a la mateixa frase.

El pitjor: tot i la diversitat de casos es troba a faltar una mica més de visió global.

Nota: 7,5

JR Armadàs

JR Armadàs Director d'El cinèfil

Nascut als anys 80 (amb tot el que això comporta) Joan Ramon Armadàs és Llicenciat en Dret i Periodisme per la UPF. Ha treballat en premsa local a Sant Cugat i en premsa internacional com a corresponsal al Regne Unit i la Xina. Com a escriptor ha publicat quatre novel·les i és un dels editors d'Edicions Xandri. En l'àmbit cinematogràfic ha escrit i dirigit dos curtmetratges, és el co-director del Festival Sant Cugat Fantàstic i ha fet de cap de premsa d'unes quantes pel·lícules catalanes. Des d'abril del 2016 és el capità d'aquest vaixell periodístic i cultural anomenat 'El cinèfil'.

Tu que n'opines?

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*