today-is-a-good-day

El concert de ‘Bola de drac’ fa embogir els fans

- Advertisement -

El 15 de febrer de 1991 s’emetia per primer cop a Catalunya una sèrie que ho canviaria tot. Bola de drac arribava a TV3 i res no tornaria a ser igual. 28 anys més tard, els nens (i no tan nens) que miraven aquest anime creat per Akira Toriyama ja pentinen canes però això no vol dir que la songokumania hagi anat de baixa. El concert Dragon Ball: The symphonic Adventure va demostrar aquest 3 de març que no calen les boles de drac per ressuscitar l’amor del fans per la seva sèrie preferida. Els responsables són (en part) aquest parell: Adrián Ronda director de l’Orquestra Simfònica del Vallès i Hiroki Takahashi, el cantant original de les cançons de la sèrie en la seva versió original japonesa.

Hiroki Takahashi i Adrian Roda Concert Bola de drac

- Advertisement -

Ja des d’abans de començar el concert a l’Auditori CIB del Fòrum, els passadissos de l’edifici estaven infestats de songokumaníacs fent-se fotos amb el merchandising oficial i lluint les seves samarretes, tatuatges i fins i tot cosplay dels seus personatges preferits. Nervis i molta expectació per reviure d’una manera diferent la nostàlgia de la infància. Feia dues setmanes que s’havien esgotat les entrades i això vol dir que 3.140 persones esperaven impacients que sonés la música amb que cada tarda berenaven davant de la televisió. Ple absolut!

- Advertisement -

Concert bola de drac

L’espera va valer la pena perquè la primera sorpresa que es va trobar el públic va ser la veu de Joan Sanz. Potser per aquest nom no us sona tant però si us dic que és la veu en català del doblador d’en Vegeta, príncep dels guerrers de l’espai, entendreu que a més d’un se li van posar els pèls de punta en sentir de nou aquella veu tan familiar recomanant que passessin una bona nit i compartissin l’experiència. Sense més preàmbuls va començar a sonar la música i ho va fer com havia de ser: amb una breu peça musical que explicava la història de com en Son Goku va arribar a la Terra seguida de la cançó inicial de Bola de drac cantada per Hiroki Takahashi. Part de l’audiència va haver de fer un esforç per no cantar, òbviament en català, allò de “Anem-la a buscar la bola del drac. Envoltada d’un misteri és un gran secret”. El que va venir després però seria encara millor…

Durant una més d’una hora, amb l’acompanyament musical constant de l’Orquestra Simfònica del Vallès, el concert va repassar els millors moments de la primera etapa de la sèrie, la que no tenia la Z, la del Son Goku petit anant per mars i muntanyes i per tot l’univers intentant aconseguir la bola d’un drac meravellós. Va haver-hi moments per en Krillin, el Follet Tortuga, la Bulma els primers torneigs d’arts marcials i pels dolents… Alguns dels malvats de la sèrie van ser tan aplaudits com els propis herois. És el cas del general Blue, en Pilaf, en Tao Pai Pai i sobretot en Satanàs Cor Petit. Tot plegat un viatge on vam redescobrir els moments més tendres de la sèrie… perquè amb l’arribada de la Z tot seria diferent.

Llum, foc, destrucció: el moment de les grans batalles

No hem d’oblidar que Bola de drac és un shônen que com ens explica l’Oriol Estrada en aquest article és un gènere de manga enfocat, en principi, al joves on els seus protagonistes han d’anar superant obstacles i/o rivals cada cop més difícils i poderosos. És per això que l’arribada dels Guerrers de l’espai va suposar un gir total a la sèrie. Un gir que va significar la creació d’una banda sonora nova i diferent amb un tarannà més bèl·lic i amb sintonies de batalla que acompanyaven els mastegots i lluites entres els ésser més poderosos de l’univers.

Abans de fer el repàs a Bola de drac Z però, va haver-hi un dels moment més emotius de la nit. El tema de Bola de drac Z va ser més celebrat inclús que la primera cançó. Així és com sonen més de 3.000 persones cantant Llum, foc, destrucció! amb més de 50 músics tocant el tema en directe i les imatges de la sèrie en una pantalla gegant. Impossible no emocionar-se…

https://youtu.be/-6qcYv5sJhQ

Va ser un dels moment més celebrats de les 3 hores de concert però no va ser l’única sobredosis de nostàlgia. Els temes musicals anaven repassant la història de manera cronològica així que d’en Raditz i la primera mort d’en Son Goku vam passar a un dels moment més cèlebres de l’anime: l’arribada d’en Vegeta i la seva lluita a mort contra un Son Goku ja ressuscitat. Però Overlook Events i Oroneta Events, els organitzadors del concert, es guardaven un parell d’asos a la màniga… Com ja vam exposar en aquest article el moment més significatiu de tota la sèrie (per a molts) és la batalla contra en Freezer a Nàmek i aquell instant on en Son Goku es transforma en superguerrer per primer cop. No exagerem en dir que reviure aquest moment amb un espectacular joc de llums de color groc, la música de batalla en directe i les imatges de tot plegat a la pantalla gegant va ser apoteòsic. Podeu reviure aquest moment en aquest clip gravat per Jordi Esteve, un dels espectadors assegut a les primeres files.

- Advertisement -

https://youtu.be/pR5Sy2qxVWQ

El que va venir a continuació no va ser ni molt menys poca cosa. La primera aparició d’en Trunks, el segon superguerrer que vam conèixer, l’arribada dels androides i finalment la irrupció d’en Cèl·lula. En aquest punt Hiroki Takahashi va posar novament el moment nostàlgic (en japonès) de la cançó que tots coneixem com Un ocell se’n va volant. En Cèl·lula esclafa el cap de l’androide A-16 i en Son Gohan explota. Les llàgrimes cauen però van cap a dalt…

La traca final del concert, sempre en ordre cronològic va descobrir l’etapa d’escola secundaria d’en Son Gohan (i el gran Guerrer del vent) i l’últim gran enemic de la saga: el Monstre Bu. Però la nit simfònica va tenir dos moments més per a recrear-se i sucar pa. Hiroki Takahashi va tornar a sortir per cantar ajudat de tot el públic (que ho feia en català) les dues cançons de la sèrie. No ens passem de la ratlla si diem que va ser una autèntica festa.

Concert Bola de drac Barcelona - Dragon Ball Concert

Enyorança desbordant acompanyada, en tot moment, de les notes del compositor Shunsuke Kikuchi interpretat per l’Orquestra Simfònica del Vallès. Un regal únic a Europa ja que, després del concert de París, només Barcelona ha tingut l’oportunitat de viure Dragon Ball: The symphonic Adventure. Estic segur que molts no ho oblidaran mai… Va ser una manera molt especial de rebolcar-se en la nostàlgia d’un fenomen irrepetible: el de Bola de drac en català.

- Advertisement -
JR Armadàs
Nascut als anys 80 (amb tot el que això comporta) Joan Ramon Armadàs és Llicenciat en Dret i Periodisme per la UPF. Ha treballat en premsa local a Sant Cugat i en premsa internacional com a corresponsal al Regne Unit i la Xina. Com a escriptor ha publicat tres novel·les, diversos relats curts i ha estat editor d'Edicions Xandri durant 6 anys. En l'àmbit cinematogràfic ha escrit i dirigit una pel·lícula i sis curtmetratges i és el co-director del Sant Cugat Fantàstic i La setmana del Cinema en Català. També ha fet de cap de premsa d'unes quantes pel·lícules catalanes. Des del 2016 és el capità d'aquest vaixell periodístic i cultural anomenat 'El Cinèfil'.

Articles relacionats

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles més recents