5 sèries fantàstiques d’una sola temporada 5 sèries fantàstiques d’una sola temporada
A vegades no cal allargar les sèries com un xiclet per tenir èxit... 5 sèries fantàstiques d’una sola temporada

Després de l’èxit de l’article 5 molt bones sèries d’una sola temporada hem decidit recomanar-vos una altra petita llista de ficció televisiva. En aquest cas quan diem “fantàstiques” ens ho agafem al peu de la lletra, és a dir, de gènere fantàstic. Com que no tenim massa temps i no volem hipotecar mitja vida aquí teniu una llista de sèries curtes, d’aquelles pensades per tenir només una temporada i prou. Sense estar estirades com un xiclet.

Si no t’hagués conegut (2018)

Comencem pel Km 0, la sèrie de proximitat. L’única sèrie de ciència ficció que ha emès TV3! Estrenada l’any passat la trama gira al voltant de l’Eduard (Pablo Derqui), un home de negocis de mitjana edat, casat feliçment amb l’Elisa (Andrea Ros) i pare de dos fills que veu com la seva vida fa un gir inesperat: una desgràcia que ell mateix provoca de manera indirecta el colpeix brutalment. Ni la seva família ni els seus millors amics no poden fer res per apaivagar el seu dolor. L’aparició d’una anciana misteriosa (Mercedes Sampietro) farà que recuperi de mica en mica les ganes de viure.

Kiko Ruiz Claverol, que ja té experiència en sèries de TV3 com Ventdelplà i Kubala, Moreno i Manchón, dirigeix en col·laboració de Joan Noguera aquesta producció on també hi apareixeran Paula Malia, Montse Guallar, Abel Folk i Sergi López, entre altres. TV3 defineix Si no t’hagués conegut com un drama romàntic, de 10 capítols de 50 minuts. Una benvinguda raresa a la televisió pública que va deixar molt bon sabor de boca. Esperem que no sigui l’últim cop que TV3 s’endinsa en el gènere també a a la televisió.  

The city and the city (2018)

Besźel i Ul Qoma són dues paraules estranyes que quedaran per sempre en la teva memòria si t’atreveixes a entrar a l’univers de The city & the city, disponible a Filmin. Besźel i Ul Qoma són els noms de les dues ciutats protagonistes d’aquesta mini-sèrie britànica de sis capítols (de la BBC) basada en el best-seller de l’autor també britànic China Tom Miéville que podeu trobar a Filmin (també subtitulat en llengua catalana). La particularitat d’aquestes dues ciutats és que se solapen en l’espai temps, és a dir, conviuen juntes en un mateix lloc de manera paral·lela sense que els habitants d’una interactuin amb els de l’altra… Costa d’empassar però aquesta estranya realitat és la gràcia de la sèrie: dos mons tan junts i tan separats on, òbviament, hi ha tensions. La tensió més bèstia és que un cadàver d’una jove estrangera que viu a Ul Qoma apareix fet pols a Besźel. Entra en joc l’inspector Tyador Borlú (de Besźel) que veurà que aquell crim té darrere molt més del que sembla…

the-city-and-the-city-

The city & the city és un producte complicat però d’aquells que assaboreixes lentament. No és una sèrie trepidant. No és una ficció de canvis constants de guió i sorpreses. Aquest és un producte de matisos i detalls i per sobre de tot pels amants de les trames policials clàssiques. Hardboiled amb dosis generoses de ciència ficció i tòpics com l’inspector de policia turmentat pel passat (i fumador i bebedor), conflictes de jurisdiccions i personatges que amaguen més del que mostren.

Terranova (2011)

Dinosaures, viatges en el temps i una comunitat idíl·lica on no tot és tan idíl·lic com sembla. Aquesta sèrie de la Fox prometia emocions fortes i una llarga vida però la manca d’audiència als Estats Units va fer que es quedés en una sola temporada. Malgrat això planteja elements força interessants en només 13 episodis de 45 minuts.

La sèrie documenta les experiències de la família Shannon, ja que s’estableixen com a membres d’una colònia, establerta 85 milions d’anys en el passat de la Terra, fugint de la superpoblació i contaminació distòpica present en la meitat del segle XX. La sèrie està basada en una idea de l’escriptora britànica Kelly Marcel i va ser produïda pel mateix Steven Spielberg. Les lluites de poder i el fet de crear una societat nova des de zero són elements que fan de la sèrie un esdeveniment digne de menció. També té acció i aventures (i dinosaures) i una trama sobre què passa fora de les barreres de la Terranova on viuen que lamentablement queden una mica penjades sense una segona temporada.

Firefly (2002 – 2003)

Creada per Joss Whedon és, a dia d’avui, una sèrie de culte amb milions de seguidors a tot el món. No hi ha friqui que no l’hagi vist, ja que compta amb només una temporada de 14 capítols de 40 minuts. Es narren les aventures de la tripulació d’una nau espacial que solca la galàxia eludint les autoritats. L’Aliança governa en tots els sistemes, però el sergent Reynolds i el seu petit grup es dedica al contraban, robatoris i altres delictes, tot i que, a vegades, realitzen alguns treballs legals, tot per guanyar-se la vida sense renunciar als seus principis. És una barreja entre ciència ficció, western i aventures.

Malgrat ara ser lloada, en el seu moment va tenir un èxit escàs i va ser cancel·lada, però gràcies al seu fervent club de seguidors va esdevenir de culte i al 2005 el mateix Whedon va dur a terme unaadaptació a la gran pantalla sota el títol Serenity i que va suposar el final de les aventures. A més, va comptar amb el mateix elenc encapçalat per Nathan Filion. Tant Firefly com Serenity estan disponibles a Netflix.

Almost human (2013)

El 2048, la incontrolable evolució de la ciència i de la tecnologia ha provocat que les taxes de criminalitat pugin fins el 400%. Per combatre-ho, la força policial aclaparada ha implementat una nova política: tots els oficials de policia humans estan emparellats amb un model de combat realista amb un androide.

John Kennex (Karl Urban), un detectiu amb problemes, té motius per odiar aquests nous socis de robots. Gairebé dos anys abans, Kennex i el seu equip van assaltar l’amagatall d’una violenta banda coneguda com InSyndicate, però van acabar sent emboscats i atacats. Kennex va intentar salvar la seva parella, malgrat ferits, però els oficials d’Android basats en la lògica els van abandonar a tots dos perquè les possibilitats de supervivència dels ferits eren baixes i no hauria estat “lògic” salvar-lo. Després, una explosió va treure la cama de Kennex i va matar la seva parella. Robots, ciència ficció i investigació en una sèrie produïda per JJ Abrams que es va cancel·lar per unes audiències baixes però sobretot pel seu elevat cost de producció. 

 

JR Armadàs

JR Armadàs Director d'El cinèfil

Nascut als anys 80 (amb tot el que això comporta) Joan Ramon Armadàs és Llicenciat en Dret i Periodisme per la UPF. Ha treballat en premsa local a Sant Cugat i en premsa internacional com a corresponsal al Regne Unit i la Xina. Com a escriptor ha publicat quatre novel·les i és un dels editors d'Edicions Xandri. En l'àmbit cinematogràfic ha escrit i dirigit dos curtmetratges, és el co-director del Festival Sant Cugat Fantàstic i ha fet de cap de premsa d'unes quantes pel·lícules catalanes. Des d'abril del 2016 és el capità d'aquest vaixell periodístic i cultural anomenat 'El cinèfil'.

Tu que n'opines?

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*