La nova sèrie de TV3 aposta per l’esport femení La nova sèrie de TV3 aposta per l’esport femení
'Les de l'hoquei' s'estrenarà dilluns 29 a les 21.55 a TV3 La nova sèrie de TV3 aposta per l’esport femení

Ja fa temps que TV3 va anunciar el rodatge d’una nova sèrie produïda per la cadena pública catalana amb col·laboració amb Brutal Media. Ara, després d’uns quants mesos de rodatges i muntatges finalment Les de l’hoquei és una realitat. Després de l’estrena el dilluns 29 d’abril amb més de 450.000 espectadors el capítol inicial i els que vindran es poden recuperar al 3 a la carta. La sèrie està protagonitzada per Marta Grau, Núria Parera, Ona Anglada, Laura Azemar, Natàlia Boadas i Marta Vivet, i dirigida per Kiko Ruiz Claverol i Patricia Font.

La ficció és el resultat del treball de final de grau de quatre estudiants de Comunicació Audiovisual de la Universitat Pompeu Fabra: Laura Azemar, Natàlia Boadas, Marta Vivet i Ona Anglada. El projecte, el van presentar al segon Pitching Audiovisual, que organitza anualment el Clúster Audiovisual de Catalunya amb l’objectiu de posar en contacte la universitat amb la indústria audiovisual. La presentació va despertar l’interès de diverses productores catalanes, entre les quals hi havia Brutal Media, la qual en va assumir el desenvolupament.

Les de l’hoquei gira al voltant de les integrants d’un equip d’hoquei patins femení. L’Emma, la Laila, la Raquel, la Flor, la Lorena, la Berta i la Gina són totalment diferents entre elles, però tenen una passió en comú: jugar a hoquei. Però la secció femenina del Minerva, el seu club d’hoquei patins, perilla pels mals resultats i el seu president prefereix apostar per l’equip masculí, perquè funciona millor. Tot i així, les noies no es donaran per vençudes: compten amb la visió creativa de la seva nova entrenadora, l’Anna, una de les millors jugadores del món, que torna al poble per recuperar-se d’una greu lesió, però que també amaga un gran secret. Des d’El cinèfil us presentem sense unes primeres imatges del rodatge on podem veure en acció a les protagonistes.

Tot i que l’estil de joc innovador de l’Anna entrarà en conflicte amb el de la Terrats  —exentrenadora de l’Anna i actual entrenadora del primer equip masculí del Club—  totes juntes demostraran que l’esport femení es mereix un lloc al món i que les noies, quan fan pinya, poden ser imparables. Però no serà fàcil, i menys quan cadascuna té dilemes personals, lluites amb els seus pares, amb els nois del primer equip, i amb un món d’adults que no sempre les entén.

La sèrie pretén seguir amb cànons anteriors explotats per la televisió catalana com trames adolescents que viuran les jugadores i els jugadors del Minerva, però amb una visió innovadora ja que pretén jugar amb la connexió que hi ha entre aquestes vivències de la seva etapa de la vida amb els pares, companys i entrenadors. A més, la sèrie se centrarà molt en la mirada femenina i feminista de l’esport, com una manera de reivindicar l’esforç que sovint l’esport femení ha de fer per aconseguir els mateixos objectius que el masculí. No obstant això, tot i que pretén mostrar aquesta visió més femenina, mai es convertirà en una guerra de sexes entre els equips masculins i femenins. De fet, “no hi haurà mai competitivitat entre nois i noies, sinó que uns es recolzaran amb els altres”, afirma Àgata Roca, actriu que interpreta la mare de l’Anna, l’entrenadora, i l’Emma, una jugadora. La sèrie també pretén incloure altres temes d’interès socials com la immigració, la integració o l’homosexualitat en trames que s’aniran desenvolupant al llarg de la sèrie.

L’hoquei, com a esport, hi jugarà un paper molt important, no només a la vida de les protagonistes, sinó també com un personatge més, ja que gairebé totes les trames tindran un detonant en l’esport. És per aquest motiu que les actrius i actors que interpreten els jugadors dels equips del Minerva han hagut d’aprendre a patinar i a jugar. Han comptat amb un assessor, Arnau Casanovas, entrenador de l’equip femení d’Hoquei de Manlleu per tal que poguessin aprendre a defensar-se amb el termini de dos mesos. Les jugadores i jugadors afirmen que ha estat tot un repte ja que la majoria d’ells no havia patinat mai abans, però estan molt contents dels resultats i, se’ls ha pogut veure en acció com a professionals.

Les guionistes i creadores originals del projecte, Laura Azemar, Natàlia Boadas, Marta Vivet i Ona Anglada expliquen que el que pretenen en aquesta sèrie és reivindicar l’esport femení i donar-li més protagonisme a través de la pantalla. Fer entendre que les dones que practiquen un esport a nivells més professionals han de fer un esforç més gran que els masculins per aconseguir els mateixos objectius. Tot i així, la sèrie pretén mostrar que, malgrat aquesta diferència, no hi ha cap recel cap a l’esport masculí sinó que en aquest s’hi pot trobar el recolzament suficient per poder fer el femení molt més visible.

A més de la mateixa sèrie, s’ha decidit extendre la ficció a les xarxes socials per tal que els espectadors puguin tenir continguts extres aprofitant altres tecnologies que avui dia tenim a disposició. La ficció protagonitzada per les jugadores del club Minerva va més enllà dels capítols de cada dilluns i es pot seguir durant tota la setmana a través dels perfils de les noies a Instagram. La Berta (@bertafterrats), la Flor (@hockeyflower), la Raquel (@rachel_alcober), la Laila (@sailorlaila), l’Emma (@3mma_ricou), la Lorena (@lorelai777) i la Gina (@va_6ina) es comuniquen entre elles, i amb la resta del món, a través de les xarxes socials. Els seus gustos quotidians, reflexions sobre la vida, l’amistat, l’amor o la família… Aquesta és la part més interactiva del projecte. Selfies, likes, comentaris, preguntes i respostes que ajudaran l’espectador a entendre millor com són les noies i per què són imparables. Aquests perfils d’Instagram dels personatges conviuran amb el perfil oficial de la sèrie (@lesdelhoqueitv3), on els seguidors més fidels trobaran també imatges exclusives del rodatge i avançaments dels diferents episodis.

Aquesta setmana es va fer la preestrena als cinemes Verdi on s’hi va poder veure tot l’equip de la sèrie aixi com el director de TV3, Vicent Sanchis o Oriol Sala-Patau, cap de Ficció i Cinema . Sala-Patau va anunciar que “Netflix acollirà la sèrie a nivell mundial. És la tercera sèrie després de “Si no t’hagués conegut” i “Benvinguts a la família” que se suma a aquesta plataforma ja des de projecte. El català viatja per tot el món i les nostres sèrie triomfen a tot arreu”.

Irene Solanich

Irene Solanich Cap de redacció d'El cinèfil

Traductora, correctora i docent d’idiomes durant el dia i enamorada del gènere negre i del terror durant les hores lliures. Actualment compagina la feina i col·laboracions en diferents mitjans amb un programa de doctorat (en literatura negra) a la Universitat de Vic. Les seves hores lliures se sortegen entre a lectura, el cinema i l’escriptura.

Tu que n'opines?

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*