Els abusos de l’Església en un film premiat a la Berlinale Els abusos de l’Església en un film premiat a la Berlinale
'Grâce à Dieu' se centra en una història real d'abusos per part d'un sacerdot a menors Els abusos de l’Església en un film premiat a la Berlinale

El cineasta francès François Ozon (Frantz o Le temps qui reste) torna a la càrrega després de presentar al 2017 el film l’Amant double. En aquesta ocasió es basa en un fet real dramàtic que té per protagonista l’Església en el seu costat més fosc, el qual (malauradament) està força a l’ordre del dia, ja que recentment Netflix ha estrenat la sèrie documental Examen de consciència que tracta aquest fets al nostre país. Sota el títol Grâce à Dieu ens situa en un escenari on un eclesiàstic ha abusat de menors.

El film inspirat en fets reals se centra en els abusos sexuals produïts per part de sacerdots a menors d’edat; específicament en la del sacerdot de la Diòcesi de Lyon, Bernand Preynat, acusat al 2016 d’abusar de desenes de nens. La història ens situa a Lyon on Alexandre viu amb la seva dona i fills. Per casualitat, s’assabenta que el sacerdot que va abusar d’ell de petit quan era boy scout continua treballant amb infants. Així doncs, inicia una lluita a la qual s’uneixen François i Emmanuel, dues víctimes més, amb la finalitat d’alliberar-se dels seus patiments i traumes a través de la paraula. Les repercussions i conseqüències dels seus testimonis no deixaran a ningú indemne.

La pel·lícula va tenir la première a la 69a edició de la Berlinale i va obtenir un dels premis més importants del palmarès en guanyar l’Os de Plata Gran Premi del Jurat. En recollir el guardó el cineasta va declarar amb ironia “normalment hauria de donar les gràcies a l’equip de la pel·lícula, al jurat, i a Dieter Kosslick per aquest premi, però prego em disculpin, ja que només en aquest cas donaré gràcies a Déu”.

Es va rodar a França, Bèlgica i Luxemburg i està protagonitzada pels actors francesos Melvin Poupaud, Denis Ménochet i Swann Arlaud, que es fiquen a la pell dels tres personatges reals que van fundar l’associació Paraula Alliberada. El film està distribuït per Golem Films al nostre país i està previst que s’estreni el proper 18 d’abril, mentre que a França ja es pot veure, malgrat una intenció de prohibició per part d’un sacerdot. 

Ylenia Cañadas

Ylenia Cañadas Mutacions cinèfiles

Biòloga Molecular de professió i cinèfila per naturalesa. Els anys com a voluntària al Festival de Sitges han forjat la seva unió amb el cinema oferint-li l’oportunitat de col·laborar com a crítica en diversos mitjans de comunicació. També col·labora amb altres mitjans pels quals realitza la cobertura de diversos festivals de cinema a nivell nacional i internacional, així com esdeveniments de caire cultural. Ha exercit com a Jurat Jove al Festival de Sitges, Jurat de la Crítica al Barcelona Film Festival, a TerrorMolins i a Sant Cugat Fantàstic. És membre de l'Associació Catalana de la Crítica i de l'Escriptura (ACCEC). Col·labora fent ressenyes de locals per a Google. Entre les seves aficions destaquen les muntanyes russes, la fotografia, les manualitats i, per suposat, el cinema, especialment els gèneres de terror i animació.

Tu que n'opines?

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*