La fatalitat en clau femenina La fatalitat en clau femenina
Rita Hayworth, una femme fatale que segueix fent història La fatalitat en clau femenina

GILDA. 5 Lletres que evoquen un dels personatges femenins més seductors i carismàtics. La pel·lícula, anomenada com el seu personatge principal, Gilda, va ser un èxit del Hollywood dels anys quaranta –es va estrenar el 1946– i és encara avui un clàssic entre clàssics. Es diu que deia una cosa així com “els homes se’n van a dormir amb Gilda, però es desperten amb la Rita”. No sabem si ho deia amb ironia, rancúnia o humor, el cas és que encara és avui, el seu paper més recordat. Rita Hayworth, que comptava amb el nom real de Margarita Cansino, tenia part de les seves arrels a Espanya, ja que el seu pare, Eduardo Cansino va ser ballarí.

I la raó d’aquest carisma segurament rau en la capacitat seductora de Gilda, una femme fatale sense escrúpols, atractiva, sexy, desvergonyida. Un prototip inusual a l’època, quan la dona encara estava subjecte a rígides normes morals, i que sovint era relegada a exercir la tasca d’acompanyant de l’home, tant a la vida real com a les pel·lícules. Aquí no, Gilda és protagonista, balla davant qui vol, es vesteix com vol i diu el que vol. Però no està sola, Glenn Ford també apareix en aquest film, precisament interpretant el seu rival i la seva atracció.

Gilda té una vida pacífica, ha fet net del seu passat, però el destí l’uneix amb el que va ser la seva perdició. Tota l’acció es desenvolupa en un estil del cine de l’època daurada de Hollywood. Casinos, restaurants de luxe, mansions… Diàlegs i frases cèlebres. Balls mítics, amb guants inclosos. I cançons, com la inovidable Put he blame on Mame, que interpreta Gilda, en un fragment que quedarà per la història del cine. Per no oblidar el moviment de la seva melena, i la seva mirada. Inigualable. Aquest estiu, demaneu cita amb la Gilda!

Gilda

Carolina Mercader

Carolina Mercader Fora d'òrbita - Clàssics a examen

Llicenciada en Periodisme per la UAB i curiosa de mena (una cosa porta a l’altra, no?). Molt aficionada a la lectura i al cinema, i en quasi tots els gèneres de les dues coses. Ha treballat al departament de Cultura del 'Tot Sant Cugat' i del 'Diari de Sant Cugat'. Actualment, treballa com a llibretera a Abacus i està especialment dedicada a la secció infantil i juvenil. També col·labora amb el 'Tot Sant Cugat' i 'Món Sant Cugat' com a columnista d’opinió. Li agrada viatjar i buscar el misteri allà on sigui.

Tu que n'opines?

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*